E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Sağlık Bakanlığı Korkuttu:  Salgın Devam Edecek!

Sağlık Bakanlığı'na göre Aksaray'da 8 bin 500 kişiyi hastanelik eden Türkiye'deki ilk Norovirüs salgını insandan insana bulaşarak bir süre daha devam edecek. Virüs Britanya'da 2 milyon kişiyi yatağa düşürmüştü

22.05.2008 - 09:00
Sağlık Bakanlığı Korkuttu:

Sağlık Bakanlığı, Aksaray’da 8 bin 500 kişiyi yatağa düşüren hastalığın, ‘Türkiye’deki ilk norovirüs salgını olduğunu’ açıkladı. Bakanlığın bir iyi bir de kötü haberi var. Önce kötü haber: İnsandan insana bulaşmaya başlayan virüs bir süre daha etkisini sürdürecek. İyi haberse ilde suya bağlı tifo ya da kolera salgını riski olmaması. 
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, “Bizim suyumuzda hiçbir sorun yok” diyen Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta’yı, ismini anmaksızın düzeltti. Tüm açıklamalarının  delillere dayandığını söyleyen Buzgan, “Bakanlığın söylediğinin aksine şeyler ifade etmenin doğru olmadığını” vurguladı. Peki Bakanlık, salgına dair ne sonuca vardı?

Buzgan şöyle özetledi: Aksaray’da iki su kaynağı var. Göletten gelen şebeke suyu ve 101 mahalle çeşmesinden akan Helvadere kaynak suyu. Bu sular düzenli klorlanıyor. Aksaray’da 4 Mayıs’ta su şebekesinde tamirat başladı. 13 Mayıs akşamı bulantı, ishal, kramp, kusma, karın ağrısıyla hastanelere gelenler oldu. 14 Mayıs’ta sayı katlandı. 15 Mayıs’ta kente gelen Sağlık Bakanlığı heyeti ilk numunelerde suda sorun bulamadı. Ancak ileri tetkiklerde hastalarda norovirüs, adenovirüs ve rota virüs, sudaysa iki noktada mikrobiyolojik kirlilik tespit edildi. Ağırlıklı olan norovirüstü. Aksaraylıların sularını mutlaka kaynatıp içmeleri gerekiyor. Çünkü İngiltere ve ABD’de de salgınlar yapan norovirüs klora dayanıklı. Ortak havlu, masa ve sandalye gibi eşyalarla insandan insana bulaşan virüsün, ilk salgın atağından sonra bir süre daha etkisini sürdürmesi bekleniyor.  

Bakanlık başlama ve  yayılma biçimi nedeniyle salgının ilk bulaşma kaynağının ‘su’ olduğunu düşünüyor.Suda hâlâ norovirüs kaynağı aranıyor. Ama norovirüs, suda uzun süre kalamıyor, yaşamak için canlı dokuya ihtiyaç duyuyor. Bir kez bulaşınca da insandan insana kolayca yayılabiliyor.

1998 yılından beri ‘uyuyordu’

Türkiye’de 1998 yılından bu yana varlığı bilinen norovirüsün ‘ilk kez’ salgın oluşturduğunu belirten Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan’ın  verdiği bilgiye göre norovirüs ağız yoluyla vücuda girdikten sonra 24-48 saatte ortaya çıkıyor. Belir-tileri kramp şeklinde karın ağrısı, bulantı kusma ve ishal. Bilinen bir tedavisi ve aşısı yok. Ama hastalar genellikle iki üç günde iyileşiyor.

Norovirüse karşı tuvalet kâğıdı kullanılması, tuvalet sonrası el temizliğinin su ve sabunla çok iyi yapılması, sık sık ellerin yıkanması, kolonya kullanılması öneriliyor. Bebek ve çocuk bakımı yapanlara el temizliğine özellikle dikkat etmeleri, kapı kolları, masa, sandalye gibi eşyaları çamaşır suyu ve deterjanla sık sık temizlemeleri tavsiye ediliyor.

Britanya topluca yatakta
Hastalık genelde ‘ölümcül’ değil, ancak yaşlılarda ve bebeklerde aşırı su kaybına neden oluyor. Norovirüs, Britanya’da bu kış 2 milyon kişiyi yatağa düşürdü. Son beş yılın en büyüğü olarak nitelendirilen salgın, ertelenen ameliyatlar ve işgücü kayıpları nedeniyle Britanya’ya en az 100 milyon sterlin zarar verdi. (Radikal)

YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
kemal 14 Mayıs 2008 Çarşamba 

akp kapanırsa kıyamet kopmaz

Yorumu oyla      18      10  
saffet sancak 14 Mayıs 2008 Çarşamba 

2001 yılında Ak parti yoktu.Bugün iktidara gelmiş bir parti üstelik 6 yıllık .Türkiyeyi korkulara teslim etmek isteyenler var.devamlı senaryolar yazarak insanları ümitsizliğe sevkediyorlar.Bininci kez bozulsada senaryoları yinede yazmaktan çekinmiyorlar.2001 yılında Ak parti yoktu.Türkiyede ümitsizlik vardı.Yüksek enflasyon vardı.Amerikadan Derviş gelmişti. Senaryolar yazanların elinde kalıyor siyaset mühendisleri hep dışarda kalıyor.Güneş her sabah üzerimize doğuyor her akşamda üzerimize batıy

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
5 Milyon Yeşil Kart İptal
Sağlık Bakanlığı 15 milyon yeşil kartlı vatandaşı incelemeye aldı. Yoksulluk ...
Zayıflama Haplarına DİKKAT!
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı ...
Esrarengiz Mikropla İlgili Son Bilgiler
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Buzgan, Aksaray’da başlayan, Şereflikoçhisar, ...
 
'Yolsuzluk' Dedi 'Soruşturuldu'
Başmüfettiş olarak Sağlık Bakanlığı’nda görev yapan DENETDE Genel Başkanı ...
Kansere Karşı Bakteri Zehiri Yöntemi
İsveçli bilimadamları, bakterilerdeki zehirlerin bir çok kanser çeşidine ...
En Çok Taklit Edilen İlaç Viagra
AB'de ele geçirilen sahte kozmetik, ilaç ve oyuncakların sayısı önemli ...
 
Diş Tedavisinde Lazer Çağı
ANESTEZİYE alerjisi olanlara, kronik hastalıkları nedeniyle anestezi uygulanması ...
Günde 1 Bardak Greyfurtla Sigaraya Son!
Sigaradan kurtulmak için 7 günlük mücadelenin yeterli olacağı, sabahları ...
Bakanlık Aksaray'da Suçluyu Buldu:
Sağlık Bakanlığı, Aksaray ile Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesinde görülen ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
PETROL
Kızılyıldız
TV8
Brezilya
ygs soru ve cevapları
işte benim stilim
poyraz karayel
Mehmet Şimşek
EURO2016