Bölgede siyasi ve sosyal desteğine güvenmek isteyen PKK’nın altındaki sosyal taban AKP tarafından kuşatılmıştır, çekilmiştir. Son seçimde AKP’nin bölgede kazandığı büyük başarı, DTP’nin attığı adımlara rağmen PKK’yı hayli ürkütmüştür. Bu tür her gelişmede olan yine oldu. Örgüt kendisini yeniden kurgulamak istercesine yine şiddete başvurdu ve can aldı.
Terör örgütünün her büyük saldırısından sonra ‘bu onların can çekişmeye başladığının göstergesidir ve yakında onların kökü kazınacak’ türünde laflar hep söylenir. Ama hiçbir zaman bu son bir türlü gelmez.
Dün bu köşedeki yazıda, benzer şekilde son saldırının terör örgütünün sonunun yaklaştığını gösterdiğini söyledik. Ancak bunun önceki yaklaşımlardan biraz farklı olduğunu nedenleri ile açıklamak istiyorum.
Bunu teorik bir çerçeveye oturtabilmek için dünya deneyiminden genellemeler yapmak gerekecek.
Terör örgütleri varlıklarını ilk kez büyük bir saldırı düzenleyerek gösterirler. Bu neredeyse bir kuraldır.
Ondan sonra olanlar da bir kural şeklinde sıralanabilir. Birkaç ek terör saldırısından sonra örgüt içinde silahlı mücadelenin tıkanmaya başladığı tartışmaları başlar.
Bunun üzerine örgütü farklı yönlere çekmeye çalışan gruplar ve sempatizanları ortaya çıkar.
PKK adlı terör örgütünde de aynen bu olmuştur.
Siyasi örgütlenme boyutu, liderin hapse atılmasıyla ondan kahraman yaratma çalışmaları, halktan destek almaya çalışanlar ve parlamenter çalışmaya ağırlık verenler, dış ülkelerdeki Kürtlere ağırlık veren gruplar... Hepsi bir arada örgüte yön vermek için çalışmaya başlarlar.
Ve tabii ki çelişkiler sonunda dayanılmaz olur ve iç çatışma çıkar. Örgütü yok etmeye çalışan gücün bastırmasıyla birlikte tüm çelişkiler ağırlaşır ve çözülme sürecine girilir.
Bu süreçte en fazla güvenilen boyut toplumun, toplum içindeki siyasi gücünü artırmak için çalışma yapılmasıdır. Çünkü şiddeti bir yaşam türü olarak benimsemiş ve artık yeni açılım sağlayamayan grupların aksine siyasi taban çalışması yapanların önü daha açık gibi görünmektedir.
Örgütü tekrar canlandıracak ve yok olmaktan kurtaracak boyut bu gibidir artık. Ama bu grubun önem verdiği sosyal taban ve siyasi destek de altından çekilmeye başladığında örgüt içi panik artabilir ve şiddet yanlılarının eli tekrar güçlenmeye girebilir.
PKK durumunda olan da budur. Bölgede siyasi ve sosyal desteğine güvenmek isteyen PKK’nın altındaki sosyal taban AKP tarafından kuşatılmıştır, çekilmiştir. Son seçimde AKP’nin bölgede kazandığı büyük başarı, DTP’nin attığı adımlara rağmen PKK’yı hayli ürkütmüştür. Çünkü bunun uzun dönemli etkisinin kendilerini boğmak olacağını görmüşlerdir.
Bu tür her gelişmede olan yine oldu. Örgüt kendisini yeniden kurgulamak istercesine yine şiddete başvurdu ve can aldı.
Bu PKK terörünün baştaki durumuna dönüş olarak görülse de, dönüş filan değildir. Bizce bu kez panikle yapılan bir katliamdan bahsediyoruz.
Dolayısıyla umarız sakin ve rasyonel politika üretilir, sadece öç almak için hareket edilmez.
Umarız istihbarat raporları da sağlamdır ve devlete iyi bir yön çizerler.
Akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...