Star - Kriz Türkiye’yi etkiledi-etkilemedi tartışmaları hararetini artırarak sürerken, sarsıntılardan en çok payını alan kuruluşun Patronlar Kulübü olarak bilinen TÜSİAD olduğu ortaya çıktı. Yönetiminde Türkiye’nin en zengin işadamlarının bulunduğu TÜSİAD’ın 2008’deki bilançosu, dün yapılan 39’uncu Genel Kurulu’nda tartışmalara neden oldu. 2007’yi 385 bin lira bütçe fazlasıyla kapatan derneğin mali tablosu geçen yıl 483.5 bin lira açık verdi. Sponsorluk, tanıtım ve basım yayın giderlerindeki yüklü artış nedeniyle verilen açığın ardından üye aidatlarına yüzde 20.5’lik zam istendi ve 2009 yılı aidatı 23 bin 500 liraya çıkarıldı.
Bütçedeki açık nedeniyle TÜSİAD’ın en önemli üyelerinden Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’dan ‘Bütçeyi prensipte onaylayalım. Ciddi bir değişim ve tasarruf beklentisiyle bu bütçeyi onaylayalım’ eleştirisi geldi. 2007 yılındaki başarılı bütçe performansının ardından geçen yıl 10 milyon 430 bin liralık denk bütçe hazırlayan Arzuhan Yalçındağ Başkanlığı’ndaki TÜSİAD gelir hedefini tutturmasına karşın harcamaların dozunu kaçırınca bütçede son dönemin en önemli açığı oluştu. Bütçedeki en büyük delik 350 bin lira olarak planlanan sponsorluk giderlerinin 811.5 bin lira çıkmasından kaynaklandı. 2008 bütçe programına göre açık veren diğer kalemler ise 138.4 bin lirayla tanıtım, 227 bin lirayla konferans-toplantı ve 54.4 bin lirayla basım yayın oldu. Böylece geçen yılki 10 milyon 721 bin lira geliri olan derneğin toplam gideri 11 milyon 205 bin liraya ulaştı.
HEDEF 11.4 MİLYON GELİR
2008 bütçesindeki bu performansın ardından yönetim 2009 için oldukça iddialı bir planlama yaptı. 2009 bütçe programında tanıtım, kütüphane, toplantı, danışmanlık, yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerden yapılacak ciddi tasarruflarla 800 bin lira fazla verilmesi öngörüldü. Ayrıca açığı kapatmak için TÜSİAD üyelerinden alınan yıllık aidatın 19 bin 500 liradan 23 bin 500 liraya yükseltilmesi kararlaştırıldı. TÜSİAD’ın 2009 bütçe programında 11 milyon 422 bin lira gelir ve 10 milyon 622 bin lira gider öngörüsü yapıldı.
Sabancı TÜSİAD bütçesini beğenmedi acı reçete istedi
Sabancı ‘Bütçeyi prensip olarak onaylayalım ancak ciddi bir tasarruf beklentisiyle onaylayalım’ dedi.
SABANCI Holding Başkanı Güler Sabancı ‘Bütçeyi prensip itibariyle onaylayalım ancak, ciddi bir değişim ve tasarruf beklentisiyle onaylayalım diye sizlere sunuyorum’ dedi. 2009 bütçesine ilişkin yeni Genel Sekreter’in ‘her şeyden kıstık’ dediğini hatırlatan Sabancı, bundan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Güler Sabancı ‘Başa baş bir bütçe. Biraz aidatlar artıyor enflasyonun üstünde... 2009 gibi zor bir yılda böyle bir bütçe ile karşı karşıyayız. Sakıp Bey ‘zor oyunu bozar’ derdi. Bugün, bu sene zor oyunu bozan bir sene. TÜSİAD’ın faaliyetlerini dinledik, gurur duyduk yapılanlarla’ dedi. 2010’dan sonra yeni bir dünya düzeni geldiğini ifade eden Sabancı, ‘Batı eriyor, Doğu biriktiriyor. İnanılmaz kontrolsüzlük ve denetimsizlik sonucu batan bir piyasa, 2010’dan sonra yepyeni bir ekonomik dünya olacak. Ben, TÜSİAD yeni yönetiminden her zaman olduğu gibi Türk özel sektörünün 2010’dan sonraki bu yeni ekonomik düzende neye taraf olacağının hep beraber araştırılması, tartışılması ve önümüzdeki enerjimizi, gücümüzü, bunlara harcamamamız gerektiğine inanıyorum ve bunları öneriyorum’ dedi.
Unakıtan tutturdu Yalçındağ tutturamadı
TÜSİAD’IN bütçesi büyük bir ironiyi de ortaya çıkarttı. Hükümetin mali politikalarına sık sık eleştiri getiren Yalçındağ’ın performansı devlet bütçesiyle karşılaştırılınca hayal kırıklığı yarattı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 2008 bütçesini 17.9 milyar açık öngörüsüne göre planlamış, ancak bu rakam 17 milyar liranın altında çıkmıştı. Yalçındağ ise denk bütçe taahhüt etmişti. Ancak bütçe açık verdi.
Yalçındağ yeniden baskan yönetime 4 yeni isim girdi
TÜSİAD’ın dün yapılan genel kurulunda yapılan seçimler sonucu Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı’na yeniden seçildi. Yapılan görev dağılımı sonrasında başkan yardımcılıklarına ise Ferit F. Şahenk ve Ümit Boyner getirildi. TÜSİAD’ın eski yönetiminde yer alan üyelerden Ali Kibar, Erdal Karamercan, Haluk Dinçer de yeniden seçilirken, yönetime yeni giren 4 yeni isim ise Tayfun Bayazıt, Hamdi Akın, Volkan Vural ve Mehmet Ali Molay oldu. TÜSİAD’ın eski yönetiminde yer alan Ayça Dinçkök, Pekin Baran, Bülent Akgerman ve Ethem Sancak ise yeni yönetimde yer almadı. Seçimler sonucu YİK Başkanlığı’na ise Mustafa Koç seçilirken, başkan yardımcıları Erkut Yücaoğlu, Tuncay Özilhan, Aldo Kaslowski ve Pekin Baran oldu. Genel Kurulda bugüne kadar 6 başkanla çalışan Haluk Tükel Genel Sekreterlik görevini Zafer Yavan’a bıraktı.
2008’DE 41 YENİ ÜYE KATILDI
TÜSİAD’IN üye sayısı ise 2008’de 41 yeni üyenin katılımıyla 578’e ulaşırken, kadın üye sayısı da 60’a yükseldi. TÜSİAD’a 2008’de üye olan Volkan Vural Yönetim Kurulu üyeleri arasında yer aldı. Yeni üyeler arasında KKR’den Ahmet Faralyalı, Avivasa’dan Meral Egemen, Kiler Alışveriş Hizmetleri A.Ş’den Ümit Kiler, Migros Türk’ten Bülend Özaydınlı da bulunuyor.
Yalçındağ: Kutuplaşmayalım
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ‘Toplum olarak kendimize hedefler belirlemeli, ülkeyi tüketen kutuplaşmaları, çatışmaları sona erdirecek bir ortak vizyonun şekillenmesi için çabalarımızı artırmalıyız’ dedi. Yalçındağ, son 30 yılın sonu 9 ile biten yıllarına baktıklarında gerek Türkiye gerekse dünya açısında kritik dönemeçler yaşandığını gördüklerini ifade ederek, 2009 yılının gündeminin ise her gün daha açık ve vurucu bir şekilde sonuçlarını hissettiklerini ekonomik kriz tarafından belirlendiğini söyledi.
Yalçındağ, 21. yüzyılın dünyasının gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomik büyümenin yükünü artan ölçüde taşıyacağı bir dünya olacağını, bu ülkelerden biri olan Türkiye’nin benzersiz jeopolitik konumu, güçlü ittifak ilişkileri ve bölgesindeki etkisiyle yeni siyasal yapılanmanın mimarları arasına gireceğini belirtti. Yalçındağ, ‘Bu yükümlülükler bizi her konuda hazırlıklı olmaya orlamaktadır’’ şeklinde konuştu.
Öbür tarafta yeni bir TÜSİAD kuracağız
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) kuruluşundan itibaren 9 yıl başkanlığını yürüten Tekfen Holding kurucu ortağı Feyyaz Berker, hiç konuşmak istemediğini, ancak yaşadığı bir olay nedeniyle özür dilemek için söz aldığını söyledi. Berker ‘Tek tek arayıp ‘hatıralarınızı bildirin’ dediğim çok yakın dostlarım, benden sonraki başkanların yazılarını ikinci kitapta (TÜSİAD’ın İlk On Yılı) koymadılar. Ben bunu dün fark ettim. Bir yerde suçluyum’ dedi. Feyyaz Berker ‘Anılarında çok şeyler olduğunu ifade eden Berker, ‘’Bu anıları günün birinde inşallah sizinle paylaşacağım. Ama bu kitaplarda benim anılarım yok. O yılların kurucusu olan rahmetli Vehbi Bey (Koç), Nejat Bey (Eczacıbaşı), Sakıp Bey (Sabancı), 8’i yok. Hatta geçenlerde basında yapılan bir toplantıda ‘4 kişi kaldık’ dedim. Selçuk, Osman, İbrahim Bodur, ben. O tarafa geçince yeni bir TÜSİAD kuracağız. Onun için arkadaşlar bizi orada da bulabilecekler’ diye konuştu.
Ekonomide aksiyon için seçimi beklemeyelim
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç, özel sektörün yüksek döviz borçlarına dikkat çekerek, ekonomide aksiyon için yerel seçim öncesi adım istedi.
TÜSİAD Genel Kurulu’nda konuşan Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç ‘Türkiye ekonomisiyle ilgili değerlendirmesinde, özel sektörün döviz borçlarının yüksek bir seviyede bulunduğuna işaret ederek ‘Ekonomide aksiyon için yerel seçimleri beklemeyelim’ dedi. Koç ‘2001 krizinin aksine ihracatta şok bir düşüşle yüz yüze kalınacağı da maalesef önümüzde duran bir başka gerçek. Kapsamlı bir aksiyon planı çerçevesinde ekonomik, siyasal, sosyal ve diplomatik çözümleri oluşturmak için yerel seçimlerin geçmesini beklemek, telafisi olmayan kayıplara neden olabilir’ diye konuştu.
ZORLU BİR YIL OLACAK
KOÇ, 2009 ile birlikte zorlu bir yıla ve dünyanın muhtelif değişimlere gebe olduğu bir döneme girildiğine dikkat çekerek ‘Çok sayıda uyarı sinyali gönderdikten sonra tüm ağırlığı ile dünyanın üzerine çöken ve her coğrafyayı her sosyal grubu etkileyen bir krizin içinde yaşıyoruz. Kriz dolayısıyla milli ekonomilerin güç kaybetmesi korumacı eğilimlerin yükselmesine piyasa ekonomisi ile ilgili kuşkuların yüksek sesle dile getirilmesine neden oluyor’ dedi.
Koç Kürtçe TV’yi övdü
TÜSİAD YİK Başkanı Koç, konuşmasında ‘2008 yılında Irak’ın Kürt liderleri ile yapılan görüşmeler önemli bir açılımı başlatmıştır’ dedi. TRT’nin 6. kanalını Kürtçe yayına ayırması ve bu yolla yıllardır tartışılan bir açılımın bir-iki ay içinde gerçekleşmesi, bir başka çok önemli adım olarak kayda geçirilmelidir. Bu tür açılımları seçim yatırımı olarak görüp küçümsememek ve seçimlerden sonra da takipçisi olmak gerekir. Zira bu tarz kültürel açılımların süreci olumlu biçimde destekleyeceği inancındayız’ dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...