ÖSS sil baştan yenileniyor. YÖK, üniversiteye giriş için tek aşamalı ancak yılda birkaç kez girilebilen bir sınav modeli planlıyor.
Prof. Özcan, belirli illerde yapılacak sınav için ‘Ne alan kalıyor ne katsayı’ dedi
YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan, Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yapmayı planladıkları değişiklikleri anlattı. Özcan, üniversiteye giriş için tek aşamalı ancak adayların yılda birkaç kez girebilecekleri bir sınav modeli düşündüklerini açıkladı.
BİR ÇALIŞMA DA MEB YAPIYOR
MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) da konuyla ilgili bir çalışma yaptığını belirten Özcan, ancak henüz MEB ile ortak çalışacak aşamaya gelinmediğini kaydetti. Özcan, ‘Benim isteğim onlarla bizim ekibin beraber çalışması. Onların hazırlıkları bizimkinden önce başladı sanırım. Onlarınki, öğrencinin her yıl lise 1, 2, 3 ve 4 yıllardaki gösterdiği performansın ortalamasının sene sonundaki bir imtihanla birleştirilmesi ve onun nota dönüştürülmesi şeklinde. Biz de İngilizler’in yaptığı gibi düşünüyoruz’ dedi.
ADAYLAR KONU SEÇİP SINAVA GİRSİN
İNGİLTERE’DEKİ sistemde adaylara 12-13 konu verildiğini ve adayların bu konulardan istedikleri birkaçını seçerek sınava girdiklerini anlatan Özcan, kendilerinin de bu model üzerinde durduklarını ifade etti. Özcan, ‘12-13 konuda imtihan verelim öğrencilere, öğrenciler 5’ini seçsin imtihana girsin, hepsinden girmesin. 3’ünden aldığı puanla da üniversitelere müracaat etsin’ dedi. Özcan kafasındaki modeli şöyle anlattı: ‘Üniversiteler de alacakları öğrencileri bölümlere bağlı olarak, 3 konu belirleyerek istesinler. Örneğin desinler ki ‘makine mühendisliğine genel kabiliyet, matematik ve biyolojiden 80 puanın üzerinde alanları kabul edeceğim, Bu puanı tutturanlar müracaat etsin.’
OKULUN BİR ÖNEMİ KALMIYOR
‘BU sistemde öğrencinin hangi okuldan mezun olduğunun önemi kalmayacak mı?’ sorusuna Özcan, ‘Ne alan kalacak ne katsayı, hepsi gidiyor. Tamamen başarıya odaklı bir sistem olacak. Çocuğun, 3 dersten veya her neyse lise 1, 2, 3 ve 4’teki başarısına dayanan bir sistem olması lazım’ yanıtını verdi. Özcan, MEB’in öngördüğü sistem ile ilgili görüşlerini ise şöyle açıkladı: ‘O da iyi bir sistem. Fakat orada ben bir şeye güvenmiyorum: Ortalama ağırlıklı puan konusu. Bazı hocalar öğrencilerin başarısını gereksiz yere şişirebilirler. Ondan korkuyorum.’
ANKARA
TOEFL benzeri bir mekanizma geliyor
‘Siz, tek sınav mı düşünüyorsunuz?’ sorusuna Özcan, ‘Aynı üniversite sınavı gibi tek ama senenin her anında yapılabilir bir sınav düşünüyoruz. Böyle bir defa da olmasın, aday onu 3-5 defa alabilsin. Mesela matematikten girdi, diyelim ki 100 üzerinden 25 aldı, bu onu tatmin etmedi. 6 ay sonra bir sınav daha olsun. ÖSYM, bu imtihanları döndürsün istiyoruz’ yanıtını verdi. Düşündüğü modeli Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile konuştuğunu da belirten Özcan, ‘‘Olgunlaşsın ondan sonra görüşürüz’ diyor, gayet iyi karşılıyor’ dedi. ‘Alan ve katsayıların kaldırılması halinde adaylar nasıl yerleştirilecek?’ sorusuna ise Özcan, şu karşılığı verdi:
PUANA GÖRE YERLEŞTİRME
‘ALDIĞIN puana göre yerleştirileceksin. Kimse de sana ‘sen bu meslek okulundasın ancak şu meslek yüksek okuluna gidebilirsin’ diye bir şey söylemeyeceksin. Puanın tutuyorsa makine mühendisi ol, sosyolog ol, psikolog ol’ diye konuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...