Diyabet hastalarına metabolik cerrahi yöntemi uygulayan Doç. Dr. Alper Çelik, "Hiç kimse ömür boyu diyet ve egzersiz yapamaz" diyerek metabolik cerrahi yöntemini sıkça uyguladıklarını söyledi. (Kilo fazlalığı, diyabet, kolesterol ve tansiyon yüksekliği ile seyreden tabloya Metabolik Sendrom ismi verilmektedir. Metabolik Sendromun ameliyat yöntemleri kullanılarak tedavi edilmesine Metabolik Cerrahi adı veriliyor.) Bu açıklama yeni bir tartışma konusunu da beraberinde getirdi. Ömür boyu egzersiz ve diyet yapılır mı?
Uzmanlara sorduk, işte cevaplar:
'Sevdiğiniz bir sporu seçerseniz, yapılır'
Beslenme ve Diyet Uzmanı Zeynep HASOĞLU:
ÖMÜR boyu diyet ve egzersiz yapılıp yapılamayacağı tamamen bakış açısıyla ilgilidir. Benim baktığım açıdan bakacak olursa diyet ve egzersiz ömür boyu yapılabilir. Öncelikle diyet kelimesini lugatınızdan çıkarıp yerine sağlıklı ve dengeli beslenmeyi koyarsanız, ideal kilonuza kolaylıkla ulaşırsınız. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızı yaşam tarzınız haline getirdiğinizde istediğiniz ideal kiloya inebilirsiniz. Örnek olarak; cips gibi zararlı ve bol kalorili yiyeceklerin yerine badem, fındık, ceviz gibi gıdaları; gazlı içeceklerin yerine taze sıkılmış meyve suları ve ayranı tercih etmek beslenme alışkanlıklarını değiştirmek ve aynı zamanda zayıflamak da demektir. Egzersiz ise evet ömür boyu yapılabilir ancak sevdiğiniz bir sporu tercih etmelisiniz. Eğer tenis oynamayı seviyorsanız haftanın belirli günlerinde tenis oynamalı, yürüyüş yapmaktan hoşlanıyorsanız her gün yarım saat yürüyüş yapmalısınız. Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı, egzersizi de eğlenceye dönüştürdüğünüzde kalıcı bir şekilde kilo verir ve daima ideal kiloda kalırsınız. Eğer buna ömür boyu diyet ve egzersiz yapmak denirse; evet ömür boyu yapılabilir.
'Diyetin süresine ve kişinin yaşa göre değişir'
Uzman diyetisyen İpek Ağaca ÖZER:
DİYET demek bizim yediğimiz, içtiğimiz yani tükettiğimiz her şey demektir. O yüzden aslında biz hayatımız boyunca diyet yapıyoruz. Ömür boyu diyet ve spor yapılabilir ancak kriterleri vardır. Diyetin süresi ve cinsi, aynı şekilde sporda da türüne göre değişir. Kişinin ve sağlık durumuna göre de değişim gösterebilir. Mesela hafif tempolu yürümek de bir spordur. Yüzme kişiye özel bir spordur. Yani diye bizim beslenme şeklimiz demektir. Burada şok diyetlerden bahsetmiyorum, sağlıklı ve dengeli beslenmeyi kastediyorum. Ömür boyu sağlıklı beslenen biri her yaşta uygulayabilir.
'Sağlıklı beslenme ve spor bir yaşam stilidir'
Ece VAHAPOĞLU:
SAĞLIKLI beslenme ve spor bir yaşam stilidir ve ömür boyu o yaşa uygun şekilde yapılabilir. Her şeyi doğal yoldan çözmek ve sağlığımızı korumak şansımız varken yanlış bir yargı ile herkesi genellemek doğru değil diye düşünüyorum. Cerrahi tıp bulunmadan önce insanlık ne yapıyordu? İnsan kendi sağlığını kendi belirler.
'Diyet eşittir zulüm şeklinde bir bakış açısı var'
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya ÇAĞATAY:
DİYETİ nasıl algıladığınızle ilgili bir durum. Kişi ömür boyu düzgün ve dengeli beslenme ile istediği her şeyi, keyif veren yiyecekleri tüketebilir ancak dengeli olmak koşuluyla gerçekleşir. Dengeli beslenirse, zararlı yiyeceklerden dahi hayat boyu mahrum kalmadan tüketir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek budur. Ancak bizim ülkemizde diyet denildiğinde çok farklı bir algılanıyor. Diyet yapmak bir şeye mahkum olmak gibi değerlendiriliyor. Diyet eşittir zulüm şeklinde bir bakış açısı var. Fransızlar ve İngilizlere baktığımız zaman ömür boyu dengeli beslenip egzersiz yaparak çok iyi ve sağlıklı bir yaşam sürüyorlar. Türkiye'de de bu durum başlamak üzere, temelleri atıldı. İnsanlar bu şekilde daha huzurlu bir yaşama sahip oluyor.
'Cerrahi müdahale yetmez dikkat etmeli'
Uzman Diyetisyen Dr. Ender SARAÇ:
BENİM yaşam sağlığına, yaşam tarzına dikkat eden bilinçli beslenen ve gerektiğinde tıbbi tedavinin de desteğini uyguladığım birçok hastam var. Hafif egzersiz de yapınca dengeli bir yaşama da sahiplerse uygulayabilirler. Ancak bu demek değildir ki; cerrahi operasyon geçiren biri baklavalar, tatlılar, hamur işleri yiyebilir. Eğer böyle yaparsanız, hiç dikkat etmezseniz büyük risk taşır ve müdahale yetersiz kalır. Kendi hastalarıma da hep söylüyorum. Yaşam tarzınıza uygun besinler tüketmeli ve gerektiğinde bitkisel hatta tıbbi ilaçlardan destek alınabilir. Fazla kilolu, aşırı yüksek karbonhidratlı yiyeceklerle beslenmek sadece diyabet değil birçok hastalık için risk taşır, bu nedenle ömür boyu sağlıklı ve dengeli bir beslenme uygulanabilir.
'Tekrar kilo almak eski hali aratır'
Doç. Dr. Alper ÇELİK:
METABOLİK Sendrom ve tip 2 diyabet ile ilgili tüm soruların cevabı istatistiki veriler ve bilimsel araştırma sonuçları olmalıdır. Kati bildirimler uygun olmayacaktır. Bu konu ile ilgili önemli çalışmalar var. Bunlar diyabetin diyet ve egzersiz ile ne ölçüde engellenebildiğini gösteren araştırmalar ve 3 yıllık sonuçlar dahi başarı şansınızın %5'in altında olduğunu göstermekte. Üstelik araştırma boyunca düzenli eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerine rağmen durum bu. Eğer ki bizim kılavuzumuz bilim ise, bilimin bize söylediği 3 yıl için başarı şansınızın yüzde 5'in altında olduğudur. Hatta reaksiyonel geri dönüşlere bağlı tekrar kilo alımının eski hali aratır bir tabloya neden olabileceği de unutulmamalıdır.
habertürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...