NURHAN YÖNEZER - GERÇEK GÜNDEM
Merkez Bankası’nın yüksek faiz, düşük kur politikasını eleştirmek bu kadar ağır sözcüklerle yapılınca, kamuoyundaki soru işaretleri de arttı.
Gerçek Gündem'in izlenimlerine göre tam özerk konumdaki Merkez Bankası ile ihracatçılar arasındaki terörizme varan ''yüksek faiz, düşük kur'' tartışmasında ''Acaba bağımsız Merkez Bankası, bu tepkileri ne kadar dikkate alacak?” sorusuna cevap konusunda fikir ayrılığına düşen ekonomi bürokrasisi ''fikri bölünme'' yaşıyor.
MERKEZ SIKIŞTI
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) önderliğinde ekonomi örgütlerinin “faizi indirin” ilanları daha hafızalarda silinmemişken, 11 örgütün toplanarak, “yüksek faiz politikasının ekonomik terör ortamı” yarattığını açıklaması, üstelik, gölge “Para Politikası Kurulu” oluşturmaya karar vermesi, kamuoyunda Merkez Bankası’nın iyice sıkıştığı izlenimlerinin yoğunlaşmasına yol açtı.
Gelinen noktada ya, Merkez Bankası fazla direnemeyecek, ya da “fiyat istikrarı'' hedefi bankanın birincil hedefi olduğuna göre, kimseye kulak asmadan kendi bildiğini “okumaya ve uygulamaya” devam edecek.
MÜSTEŞARLIKLAR VE BAKANLIKLAR DA İKİLEMDE
Bu ikilem, ekonomi bürokrasisinde de tartışılıyor. Yetkililer, bu tartışmanın baskılarla beraber yoğunlaştığına dikkat çekerek, “bakanlıklar ile müsteşarlıklar da aynı ikilemin içindeler. Bakanlıklar daha çok üretimin önünün açılmasının Merkez Bankası’nın faiz politikasının değiştirilmesine bağlı olduğunu savunurken, müsteşarlıklar Merkez Bankası’na destek veriyor” diyorlar.
Bu tartışmasın hükumet içinde de, ekonomi bürokratları arasında da tam bir “bilek güreşi” yaşanmasına yol açtığını ifade eden yetkililer, TBMM’nin de bütçeyi bu tartışmaların gölgesinde bağlayacağını vurguluyorlar.
Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı gibi önemli ekonomik birimlerin Merkez Bankası’nı “yalnız bırakmamaya” kararlı olduğunu kaydeden yetkililer, “bundan sonraki tüm ekonomik toplantılarında baz Merkez Bankası politikası olacak. Bu konuda ki bilek güreşinin sonucu ise 2008 politikalarına yansıyacak. Eğer üretimci bakanlıkların dediği olursa, Merkez Bankası’nın da bağımsızlık tartışmaları yeniden başlayabilir” diye konuşuyorlar.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...