Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, Almanya’nın İstanbul Konsolosluğu’nda gazete ve televizyonların yöneticilerine öğle yemeği verdi. Almanya’nın İstanbul Başkonsolosu Georg Birgelen’in de katıldığı yemekte Büyükelçi Erdmann, Türkiye ve Almanya’nın gündemini değerlendirdi. Alman hükümetinin IŞİD’e karşı savaş kapsamında İncirlik Üssü içerisinde Almanya’ya ait bir bölüm inşa etmeyi talep ettiği yönündeki haberlerin sorulması üzerine Erdmann, “Biz altyapı ve hangar inşa etmek istiyoruz. Orası bir Türk üssü. Bizim orada 6 Tornado uçağımız var. Bu bir ihtiyaç. (İnşaat için) milyonluk rakamlar telafuz ediliyor” dedi. Spiegel Online’ın haberinde Almanya’nın pist, kışla gibi birimlerin inşası için 65 milyon euro bütçe ayırdığı iddia edilmişti.
‘Esad’sız çözüm zor’
Büyükelçi Erdmann, Suriye’deki iç savaş konusunda ise, “Suriye’de sınırlar değişmemeli. Toprak bütünlüğü sağlanmalı ve korunmalı. Sadece Suriye’nin değil, diğer ülkelerin de toprak bütünlüğü korunmalı. Alman hükümeti (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad’sız bir çözümün zor olduğunu söylüyor. Ancak Esad rejimi çözüm olamaz. Çözüme götüren yol olabilir. Alman hükümeti enerjisini Cenevre müzkerelerine harcıyor. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura’nın çabalarının doğru olduğunu düşünüyoruz” ifadesinde bulundu.
Türkiye’nin istikrarı
Kilis’e Suriye’den gün aşırı roket düştüğü belirtilerek, Almanya’nın kısa bir süre önce NATO misyonu kapsamında görev yapan Patriot füze savunma sistemini Türkiye’den çektiğinin hatırlatılması üzerine ise Büyükelçi, Kilis’e düşen füzeler ile uzun menzilli füzelere karşı geliştirilen Patriot sisteminin farklı olduğunu vurguladı. Alman bataryalarının 2012-2015 yılları arasında görev yaptığını ve bu süre içerisinde Türkiye’ye yönelik saldırı olmadığını hatırlatan Erdmann, “Patriot’lar, NATO ihtiyaç olmadığını düşündüğü için geri çekildi. Kilis’e atılan füzeler kısa menzilli, alçaktan uçan füzeler. Patriot’lar bunlara karşı değildi. Ancak bu füzelerin atıldığı yerlere (koalisyon ve Türkiye) tarafından saldırı yapıldığını biliyoruz. Bu da uluslararası hukuka uygundur. Patriot’lar çekildi ama onun yerine altı Tornado uçağı yerleştirildi” dedi.
Alman Büyükelçi, Türkiye’nin istikrarlı ve güvenli olmasını istediklerini belirterek, “Biz Avro-Atlantik istikrar bölgesi diye bir şeyden bahsediyoruz. Bu, Kanada’nın Vancouver kentinden başlıyor, Van Gölü’ne kadar kapsıyor. Burası Türkiye’nin de sınırlarını oluşturuyor. Sonra gelen komşuları Suriye ve Irak’ta çöküş var ve istikrar yok. Bu bakımdan biz AB ve NATO olarak Türkiye’nin istikrarlı ve güvenli kalmasını istiyoruz” dedi. l HABER MERKEZİ
milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...