MUFG'nin, Morgan Stanley'in yüzde 20'sini satın almasının şirkete, Morgan Stanley'in 30 milyar dolarlık piyasa değeri gözönüne alındığında 6 milyar dolara mal olacağı belirtildi.
Hisselerinin değeri hızla düşen Morgan Stanley, sermaye artırımı baskısı altında bulunuyor.
İyibilgi'nin İbrahim Öztürk'le yaptığı röportaj...ABD ekonomisini ne kurtarır?
O şansı kaybettiler… Krizin başında, sürece müdahale etmesin diyordum. Kurumlar için, kendi risklerini örtecek bir kamunun varlığı, işi kötüye götürür. Serbest piyasa ekonomisine uymuyor müdahale. ABD kendi ideolojisine ihanet etti. Artık yapacak bir şey kalmadı. Eğer ikna edebilirlerse, Çinlilerin varlıkları ABD’de artacak.
Lehman Brothers da Güney Kore devredeydi, ama vazgeçti. Araplar, ABD’deki varlıkları kurtarmada daha cömertti, ama Asyalılar daha açık gözlü. ABD, belki Asyalılara varlık satarak kurtulabilir. Bu sürecin Asya’ya sıçrama ihtimali yok.
ABD bu krizden zor kurtulur
Peki ya bu olmazsa, ABD nereye gidecek?
Batanların ardından, geride kalanlar direnmeye çabalayacak. Sıkıntı şu: Şirketlere ortak bulunamıyor. ABD’nin bu krizden kurtulması zor. Faizi düşüremiyorlar. Borç, bütçe açığı sıkıntısı var.
Peki, ABD bu krizde nerede hata yaptı?
ABD, en büyük hatayı büyük şirketlerin ahlaksızlıklarını ‘görmeyerek’ yaptı. Sistemi denetleyen irade çürüyen iradenin esareti altına girdi. Şimdi ABD’de bir bağış dönemi var. Başkan adayları ne kadar bağış topladıklarını açıklıyor. Türkiye’den de lobicilik parası aktarılıyor, seçilirken Türkiye’yi destekle, diye.
Siyasi tartışmalar son bulsun
Türkiye, bu krizden nasıl kurtulur, neler yapmalı?
Türkiye’de iktisadi faaliyetler özel sektöre kaydığı için, görev daha çok özel sektöre düşüyor. Özel sektörde abartıldığı kadar döviz pozisyonu açığı yok. Piyasalardaki yaygaranın nedeni, Türkiye’ye IMF anlaşması yaptırıp riskleri tamamen sisteme atmak. Dış borcu olan şirketler ihracat şirketleri.
Artık can sıkıcı hale gelen siyasi tartışmalar ve ahlaksız muhalefet son bulmalı. Yoksa özel sektör kendini toparlayamaz. TÜSİAD, siyasi kavgalara itiraz etmeli. Aksi halde CHP ve AK Parti birbirini tetikleyip medyayı da kullanacak ve bize gün yüzü göstermeyecek…
Kriz şartları cari açık için fırsat
Hükümet ne yapmalı? Sizce üzerine düşeni yapıyor mu?
Hükümet makro göstergelerle ilgili çalışıyor. Merkez Bankası sıkı para politikasına devam ediyor. BDDK (Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu) bankaların sorumsuzluklarına izin vermedi. Finansal sektör üzerinden kriz, Türkiye’ye sirayet etmez.
Ama Hazine’nin borç dinamiklerine dikkat etmesi gerekiyor. Bunun da farkında. Hükümet, KOSGEB üzerinden KOBİ’lere kredi veriyor. Bunu artırmalı ve kredi miktarını yaygınlaştırmalı.
Körfez ülkeleri, cari açığı finanse etmek için daha etkili. Türkiye’nin şanslı olduğu konu, cari açığın sıkıntılı olduğu dönemde, emtia ve enerji fiyatlarının hızla geriliyor olması. Enerji fiyatları, 2008’in ilk aylarına göre geriledi. Bu da cari açık için inanılmaz bir şans.
Döviz fiyatlarının artışı enflasyonu zorlayacakken, cari açığın azalmasına neden oluyor. Bu risklerin olduğu dönemde, Türkiye’nin lehine olan dinamikler küçümsenmemeli. Türkiye, yılın son çeyreğinde büyümeyi artırmalı. Bütün umut son çeyrekte. Kamu mali disiplini normalleştirilip Anadolu’daki harcamalar artırılmalı
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...