Kene ile mücadelede sessiz sedasız önemli bir araştırmaya imza atan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), kapılarını ilk kez NTV için açtı. TAEK, kenelere uyguladığı “ışınlanma” yönteminin ilk denemelerinden olumlu sonuç aldı. Bu yöntem dünyada ilk kez Sarayköy Nükleer Araştırma Merkezi"nde toplanan kenelere uygulandı. Laboratuvar aşaması 2-3 yıl içinde bitecek projede üreme yeteneğini kaybetmeden kısırlaştırılan keneler doğaya salındığında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi"ne neden olanlarla birlikte kene popülasyonu yok olacak.
Sarayköy Nükleer Araştırma Merkezi"nde İç Anadolu Bölgesi"nden toplanan keneler inceleniyor. Merkez, araştırmayla nükleer teknolojiyi kullanarak kene popülasyonunu kontrol altına alacak bir yöntem geliştirmeyi hedefleniyor. Bunun için kenelere tek tek radyasyon veriliyor.
TAEK araştırma uzmanı Dr. Ali Düzgür, projeyle ilgili şunları söyledi:
“Mühim olan bunlara çiftleşme, dölleme yeteneğini koruyarak kısırlaştırmakdır. Uygun dozu bulduğumuz zaman bu keneler sahaya salınacaklar. Doğadaki dişi kenelerle bunlar çiftleşecekler fakat dişi kenelerden çıkan yumurtalar gelişimini sürdüremeyecek. Böylece doğadaki popülasyon azalacak, kontrol altına alınacaklar.”
Laboratuar çalışmaları sonuç verirse, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan kenelerin yok olması sağlanabilecek.
NTV
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...