E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Kart Borcunuzu Öderken Oyuna Gelmeyin  

Krizin etkisiyle kredi kartına ilişkin mağduriyetlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ödenmeyen borçlar ise son günlerde fırsatçılar tarafından suistimal edilmeye başlandı.

22.10.2009 - 12:30
Kart Borcunuzu Öderken Oyuna Gelmeyin

Bankaların kredi kartına yıllık yüzde 50'ye varan oranlarda faiz uygulamasının da etkisiyle bu durum yasal olmayan kredi pazarlamasının önünü açtı. Finans kuruluşlarının uyguladıkları yüksek faizi kullanan birçok kişi, "Kredi kartı borcunuzu kolayca taksitlendirmek ister misiniz?" şeklindeki el ilanı ve elektronik posta aracılığı ile mevcut borcunu daha ucuza taksitlendireceği iddiasında bulunuyor. Herhangi bir şekilde kefil, senet, sözleşme, evrak ve imza gerektirmeden borcun tamamını kapatmayı taahhüt edenlerin sayısındaki artış Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu (BDDK) da harekete geçirdi. Bu tarz ilanları mercek altına alan BDDK yetkilileri, bu işi yapanların suç işlediğine dikkat çekiyor. Yapılan hareketin tefecilik olduğunu kaydeden yetkililer, denetimlerin ardından bu şekilde hareket edenlere ağır cezai yaptırımlar uygulanacağını ifade ediyor.

Zaman'ın haberine göre, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, banka ve katılım bankaları dışında herhangi bir kuruluşun kredi veremeyeceğine dikkat çekiyor. Bilgin'e göre vatandaşlar, bu tarz girişimlere itibar etmemeli. Bankalararası Kart Merkezi'nin verilerine göre, Haziran 2009 itibarıyla toplam kredi kartı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 44 milyona yükseldi. Toplam banka kartı sayısı ise yüzde 7 artarak 61,2 milyona yükseldi. Elektronik posta ve el ilanları ile kredi kartı borcunu bankalardan daha ucuza kapattığını belirtenler 10 bin TL'lik borç için yıllık 3 bin 500 lira daha avantajlı ödeme planı sunduklarını iddia ediyor.

KREDİ KARTINDA BORÇLU SAYISI AZALIYOR

Aynı miktarda borç için bankaların bir yıl içerisinde 6 bin TL'lik gecikme faizi aldığını ifade ederek kendi sistemlerine müracaat edilmesi halinde 12 aylık süre sonunda vatandaşın cebinden 2 bin 500 lira çıkacağını vurguluyor. Kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısı Ağustos 2009'da yüzde 18,1 azalarak 52 bin 358'e indi. Aynı ay, ferdi kredi borcunu ödemeyenlerin sayısı ise yüzde 1,5 yükselerek, 97 bin 900'den 99 bin 352'ye çıktı. Kredi kartı borcunu ödemeyenler ile gecikmeli ödeyenleri gösteren negatif nitelikli ferdi kredi ve kredi kartları sisteminde yer alan kişi sayısı, ağustos ayında, bir önceki aya göre yüzde 6,2 oranında azalarak 161 bin 831'den 151 bin 710'a geriledi. Verilere göre, bu yılın ilk sekiz ayında ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin sayısı 1 milyon 20 bin 216 olarak belirlenirken, bunun 632 bin 880'i kredi kartı borcunu ödememiş kişilerden, 387 bin 336'sı da ferdi kredi borcunu ödememiş kişilerden oluştu. 2004 yılından bu yana ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin sayısı 1 milyon 818 bin 47 oldu.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Petrol 81 Dolar Seviyelerinde
ABD ham petrolünün Aralık ayı vadeli varil fiyatı bugün 49 sent azalışla ...
Kurbanlık Fiyatları El Yakıyor
Kurban Bayramı yaklaşırken, kurban keseceklerin de kurbanlık telaşı başladı. ...
Enerji Bakanı'nın İçi Rahat
Aliyev'in "gazı ucuza vermem" söz kaygı yarattı. Fakat Enerji Bakanı'nın bu konuda içi rahat.
 
SGK Denetimleri Sıkılaştırıldı
SGK İzmir İl Müdürlüğü, İzmir, Manisa, Aydın, Muğla ve Uşak illerinde ...
NİHAYET!
KEY ödemesi yapılmayanlara, faiziyle birlikte ödeme yapılmasını öngören yasa teklifi verildi.
Petrol Fiyatları 79 Doların Altında
ABD’de ham petrol stoklarının beklentilerin üzerinde artması üzerine ABD ...
 
PİYASALARDA BUGÜN:
Brezilya'nın sıcak paraya yüzde 2 vergi getirmesi döviz cephesinde hareketlenmeye neden oldu..
2009 REKORU KIRILDI:
Yurtdışında petrol fiyatlarında yaşanan artış Türkiye'de benzini rekora ...
Sığınma Gerekçesi Ortaya Çıktı:
Fransa'ya sığınma talebinde bulunan eski Genç Parti lideri Cem Uzan'ın, ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
İsrail
AB
nato
moskova
Joachim Löw
ygs puan hesaplama
Abdullah Ercan
Dilma Rousseff
Murat Yıldırım