Daha önce Sahraaltı Afrika ülkelerinden getirdiği paralı askerleri halkın üstüne salan va isyanı kanlı şekilde bastımaya çalışan Kaddafi, İç savaş için yeni kozunu da oynadı. Halkın, kask yerine sarı baret taktığı için 'sarı kafalar' dediği paralı askerlerden sonra başlarına yeşil bandaj takan silahlı Libyalılar sokaklarda isyancı avına çıktı.
Görgü tanıklarının anlatımlarına göre, bu çalışmalara katılıp da beraberinde 3 kişi daha getirene, rejim tarafından otomobil ve para vaat ediliyor. Bu sivillerin, Devrim Komiteleri binalarına giderek silah aldıkları öne sürülüyor. Caddelerde, silahlanmış sivillerle dolu kamyonların geçtiği söyleniyor. Bu sivillerin çoğunun genç, bazılarının 20 yaş altı olduğu, yeşil bandaj taktıkları belirtiliyor.
Libya lideri Kaddafi, yaptığı bir konuşmada "Zamanı geldiğinde silah depolarını tüm Libyalılara, aşiretlere açacağız" demişti.
ŞANTİYELERDE ÇALIŞAN YAKLAŞIK 250 TÜRK TUNUS'A GEÇTİ
Öte yandan Libya'nın kuzeybatısındaki şantiyelerde çalışan yaklaşık 250 Türk, Tunus'a geçti.
Sınırdan geçtikten sonra Türk Büyükelçiliği, Çukurova Grubu yetkilileri ve İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından karşılanan Türklere öncelikle gıda dağıtımı yapıldı.
Hafif sağlık sorunları olanların tedavileri de yapıldıktan sonra işçiler otobüslerle Cerba adasındaki havalimanına götürüldü. Türk işçilerinin Türk Havayolları'nın göndereceği uçaklarla geç saatlerde İstanbul'a nakledilmesi planlanıyor.
TÜRK İŞÇİLER: “KASABA HALKI BİZİ KORUDU
Türk işçilerden Mehmet Keklik, bulundukları şantiyeyi askerlerin koruduğunu ve bu nedenle ciddi bir güvenlik sorunu yaşamadıklarını belirtti.
Keklik, askerlerin şantiyede yabancı medya kanallarını izlemelerine izin vermediklerini söyledi.
Zaviye yakınındaki bir kasabadan gelen Lütfi Acar ise sınıra tek başına ulaştığını, çalıştığı un fabrikasını dün gece silahlı kişilerce basıldığını, kasaba halkının kendilerini koruduğunu ifade etti.
Bulunduğu bölgede kontrolün Libya lideri Muammer Kaddafi yanlılarının elinde olduğunu söyleyen Acar, sınır kapısında Türklerin tahliye edildiğini haberlerden öğrendiğini, tek başına yola çıkmaya karar verdiğini söyledi.
Parasız şekilde sınıra kadar geldiğini anlatan Acar, “Burada kimseyi bulamasaydım geri dönecektim” dedi.
Çukurova şantiyesinde çalışan Türk işçiler 2 gün önce Ras Cedir sınırına geldiklerini saat 15.00'ten gece 02.00'ye kadar bekletildiklerini ve silah zoruyla geri çevrildiklerini aktardı.
İşçiler Türk hükümetinin girişimiyle bugün sorunsuz şekilde çıkışlarına izin verildiğini söyledi.
Çukurova grubu çalışanı yaklaşık 500 işçinin Tunus'a geçişlerinin bugün akşam saatlerine kadar tamamlanması bekleniyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |