E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum
Günün haberleri| Günün manşetleri| Gazete manşetleri| Künye| İletişim| Reklam| RSS| Üye Girişi| Üye Ol

İyi Haber: İşsizler Ordusu 338 Bin Kişi Azaldı! Kötü Haber: Hala 3 Milyon 438 Bin Kişi İşsiz! 

İşsizlik martta geçen yıla göre yüzde 2.1 gerileyerek 13.7'ye indi. Türkiye genelinde işsiz sayısı mart döneminde bir yıl öncesine göre 338 bin kişi azalarak 3 milyon 438 bin kişiye indi. İşsizlik 'kriz öncesine dönüş' yoluna girdi yorumları yapılıyor

16.06.2010 - 07:56
İyi Haber: İşsizler Ordusu 338 Bin Kişi Azaldı! Kötü Haber: Hala 3 Milyon 438 Bin Kişi İşsiz!

İşsizlik oranı martta geçen yılın aynı dönemine göre 2.1 puan gerileyerek yüzde 13.7 oldu. Türkiye genelinde işsiz sayısı martta bir yıl öncesine göre 338 bin kişi azalarak 3 milyon 438 bin kişiye indi.
 Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 27.5’ten yüzde 24.6’ya düştü. İşsizlerin yüzde 10.5’ine karşılık gelen 360 bin kişi mart döneminde işsiz kaldı. Yükselişine şubatta son veren işsizlik oranları, bu eğilimini martta da sürdürdü. İşsizlik oranı mart ayında bir önceki aya göre 0.7 puan gerilerken, işsiz sayısı 126 bin kişi azaldı. 

Mevsim hariç artış 11 bin
2010 Mart döneminde mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısında bir önceki döneme göre 62 bin kişilik artış olurrken, işsiz sayısında 11 bin kişilik bir artış yaşandı. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0.1 puanlık artış ile yüzde 49.2 olarak gerçekleşirken, istihdam ve işsizlik oranları herhangi bir değişim göstermeyerek sırasıyla yüzde 42.9 ve yüzde 12.7 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat-mart-nisan 2010 aylarını kapsayan Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarını açıkladı.
2010 yılından itibaren temel işgücü göstergelerini, mevsim etkilerinden arındırarak yayımlamaya başlayan TÜİK, Şubat 2010 döneminden başlamak üzere, ilgili döneme ait mevsim etkilerinden arındırılmış temel işgücü göstergelerine de bu
haber bülteninde yer verdi. İşsizlik oranı martta geçen yılın aynı dönemine göre 2.1 puan gerileyerek yüzde 13.7 oldu. Kentsel yerlerde işsizlik oranı 2.4 puanlık azalışla yüzde 15.6, kırsal yerlerde ise 1.3 puanlık azalışla yüzde 9.7 olarak gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik ise martta yüzde 18.9’dan 16.7’ye geriledi. Türkiye’de işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 338 bin kişi azalarak 3 milyon 438 bin kişiye düştü.

360 bin kişi martta işsiz kaldı
İşsizlerin yüzde 10.5’ine karşılık gelen 360 bin kişi mart döneminde işten ayrıldı. Martta 360 bin kişinin işsiz kalması, işsizlik sorununun devam ettiğini bir kez daha ortaya koydu. Ocak ayında 476 bin kişi, şubat ayında ise 402 bin kişi işsiz kalmıştı. Böylece ocak, şubat ve mart aylarını kapsayan üç aylık dönemde 1 milyon 238 bin kişi işsiz kaldı. Mart 2010 döneminde 1 milyon 704 bin kişi işe yeni
başlamış veya iş değiştirmiş olup, bunun toplam istihdam içindeki oranı yüzde 7.8 olarak gerçekleşti. İşe yeni başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 32’si 25-34 yaş grubundakilerden oluştu. Bu dönemde işe başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 21.9’u ‘sanayi’, yüzde 37.2’si ‘hizmetler’, yüzde 23.9’u ‘inşaat’ sektöründe, yüzde 17’si ise ‘tarım’ sektöründe işe başladı.

Yüzde 50.3’ünün bir işi vardı
Mart 2010 döneminde işgücü dışında olup, daha önce bir işte çalışanların yüzde 19.8’i ‘tarım’, yüzde 11.3’ü ‘sanayi’, yüzde 3.2’si ‘inşaat’, yüzde 19.5’i ‘hizmetler’ sektöründe çalıştı. Yüzde 46.2’si ise 8 yıldan önce işinden ayrıldı. Mart itibarıyla işgücü dışında olanların yüzde 50.3’ünün daha önce çalıştığı belirlendi. 2010 yılı Mart döneminde, Türkiye’de kurumsal olmayan nüfus bir önceki yılın aynı dönemine göre 861 bin kişilik bir artış ile 71 milyon 105 bin kişiye, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus ise 861 bin kişi artarak 52 milyon 287 bin kişiye ulaştı. Bu dönemde Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.7 puanlık artışla yüzde 48.2 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 0.8 puanlık artışla yüzde 70.3, kadınlarda ise 2.4 puanlık artışla yüzde 26.8 olarak gerçekleşti. İşgücünün eğitim ve yaş dağılımlarına bakıldığında, toplam işgücünün yüzde 16.9’unu 15-24 yaş grubundakilerin oluşturduğu görüldü. Lise altı eğitimlilerde işgücüne katılma oranı; erkekler için yüzde 68.4, kadınlar için yüzde 22.6 oldu. Yükseköğretim mezunu erkeklerde yüzde 84.4 olan işgücüne katılma oranı, kadınlarda yüzde 71.8 olarak gerçekleşti.

Tarım dışı istihdam 957 bin kişi
Mart döneminde istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 593 bin kişi artarak, 21 milyon 741 bin kişiye çıktı. Bu dönemde, tarımda çalışan sayısı 636 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 957 bin kişi arttı. Mart’ta istihdam edilenlerin yüzde 23.9’u tarım, yüzde 19.8’i sanayi, yüzde 5.8’i inşaat, yüzde 50.5’i ise hizmette yer aldı.  

İş aramayan 2.2 milyon kişi var
İşgücüne dahil olmayan nüfusun nedenlerine göre dağılımına bakıldığında, Mart ayında iş aramayıp, çalışmaya hazır olanların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 120 bin kişi azalışla 2 milyon 225 bin kişi olduğu belirlendi. Bu dönemde iş bulma umudu olmayanların sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 96 bin kişi azalarak 812 bin kişi olarak gerçekleşirken, diğerleri 24 bin azalarak 1 milyon 413 bin kişi oldu. Yaptığı işten ötürü herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı, önceki yılın aynı dönemine göre 0.8 puanlık artışla
 yüzde 42.1 olarak gerçekleşti. Bu dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre tarım sektöründe sosyal güvenlikten yoksun çalışanların oranı yüzde 84.5’ten yüzde 85.1’e yükselirken, tarım dışı sektörlerde yüzde 28.7’den yüzde 28.5’e düştü.

Bakanlara göre sürpriz değil ama muazzam
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Sürpriz değil
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, işsizliğin düşmesinin sürpriz olmadığını, işsizlik rakamlarının bundan sonra da düşmeye devam edeceğini söyledi. Şimşek, işsizlik rakamlarına ilişkin bir soru üzerine, Türkiye ekonomisinin tekrar hızlı bir büyüme sürecine girdiğini, büyümeyle birlikte işsizlik oranlarının aşağıya düştüğünü kaydetti. İşsizliğin daha da aşağılara düşmesi için gerekli tedbirleri planladıklarını, uygulamaya koyduklarını ifade eden Şimşek, bunun özü daha çok yatırım, daha çok büyüme, daha çok iş, aş, daha çok istihdam” dedi. Türkiye’nin tekrar hızlı büyüme patikasında yoluna devam ettiğini kaydeden Şimşek, şunları söyledi: “İşsizliğin düşmesi de o anlamda sürpriz değil. Düşmeye devam edecek. Önümüzdeki aylarda gerek mevsim etkisi nedeniyle, gerekse büyümenin yeni yatırımların getirdiği katkı sebebiyle, dolayısıyla bizim için sürpriz değil. İşsizliğin daha çok aşağıya düşmesini bekliyoruz.”
Şimşek, ayrıca mali kuralın haziran sonu itibarıyla ya da en azından Meclis’in bu çalışma döneminde yasalaşmasını ümit ettiklerini söyledi. Şimşek, bunun için de ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Hazırlıkları buna göre yaptıklarını, 2011 bütçesini de bu çerçevede hazırlayacaklarını kaydeden Şimşek, o nedenle orta vadeli programın açıklanmasında bir gecikmenin söz konusu olduğunu kaydetti.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan: Baş aşağı gidiyor
Küresel krizin dünyaya bırakacağı en kötü mirasın işsizlik olacağına dikkat  çekti. Çağlayan, Türkiye dahil bütün ülkelerin, krizden çıkış ve işsizliği süratle çözmek noktasında önemli gayretler gösterdiğini vurguladı. Çağlayan, bugün açıklanan işsizlik rakamlarına ilişkin ise şöyle konuştu: “Türkiye, küresel krizi en hızlı atlatan ülkelerin başında gelmektedir. Bugün açıklanan işsizlik oranı yüzde 13.7’ye düşmüştür. Geçen yılın aynı döneminde 15.7 düzeyindeydi. İşsizlik trendi başaşağı gitmeye başlamıştır. Alınan tedbirler, ihracatın artması, ekonominin gelişmesiyle inşallah işsizlik rakamları önümüzdeki dönemde daha pozitif rakamlara gelecektir. En büyük problemimiz olan işsizlik konusunda da Türkiye problemlerini aşma noktasına gelmiştir.”

Cevdet Yılmaz: Böyle bir dönemde muazzam
 Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, dün açıklanan işsizlik rakamları konusunda, “Tüm dünyada küresel krizin yaşandığı bir dönemde muazzam bir istihdam artışı sağladığımızı söyleyebilirim” değerlendirmesinde bulundu.  Mart dönemine ilişkin işsizlik rakamlarını değerlendiren Yılmaz, 2010 Mart döneminde kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfusun geçen yılın aynı dönemine göre, 861 bin kişi arttığını söyledi. İşgücüne katılım oranının da bu dönem itibarıyla yüzde 48.2 olduğunu ifade eden Yılmaz, geçen yıllara göre aslında önemli bir artışın sağlandığını, özellikle kadınlarda işgücüne katılma oranının 26.8’e yükseldiğini kaydetti. Geçen yılın aynı dönemine göre, istihdamın 1 milyon 593 bin kişi artarak, 21 milyon 741 bin kişiye yükseldiğine işaret eden Yılmaz, şöyle dedi: “Burada özellikle tarım dışı istihdamdaki artış son derece önemli, 957 bin kişi artmış durumda. Tüm dünyada küresel krizin yaşandığı bir dönemde muazzam bir istihdam artışı sağladığımızı söyleyebilirim. Tarım dışı istihdamdaki 957 bin kişilik artış bu noktada son derece önemli. İşsizlik oranı ise yüzde 13.7. Geçen yıla göre önemli bir azalış söz konusu ama işgücüne katılma oranı çok arttığı için istihdam oranında çok ciddi bir ilerleme sağlamamıza rağmen bu, aynı oranda işsizlik rakamına yansımıyor. Daha sınırlı bir düzeyde yansıyor. Ama yine de geçen yıla göre işsizlikte de ciddi bir düşüş söz konusu. Yaz dönemine doğru bunun daha da düşmesini bekliyoruz.” Yılmaz, mevsimsel olarak düzeltilmiş işgücü istatistiklerine göre de martta işsizliğin yüzde 12.7 olduğunu söyledi. Yılmaz, “Demek ki yaz dönemlerine girdiğimizde işsizlik oranlarında ciddi bir azalma söz konusu olacak” dedi.
(Radikal)

YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Platypus 16 Haziran 2010 Çarşamba 19:12

Mevsimlik işçi bilhassa tarım kesiminde çok kullanılıyor. Dileyelim de işsizlik düşsün böyle. Ama Eylül-Ekim gibi anlarız gerçek işsizliği. Hiç durmadan birilerini emekli edip kamu kuruluşlarına birilerini alıyorlar, böylece işsizlik biraz olsun azalıyor gibi mi hesaplanıyor acep?

Yorumu oyla      18      10  
zümrüt 16 Haziran 2010 Çarşamba 09:51

siz hiç merak etmeyin bir aya kadar yüzde ona düşer emir işsizliği keser

Yorumu oyla      18      10  
Karasüleyman 16 Haziran 2010 Çarşamba 08:34

İşsizliği tüm ülke biliyor ve yaşıyor bir kişi çözüm önermiyor herşey hükümete bırakılıyor bu ülkenin petrol kuyuları yok,doğalkaz kuyuları yok,elmas madenleri yok,dürüst milletin verdiği vergilerle ayakta duran ülkeyiz acız ama şimdi güçlü ve Dünyada sayılan bir Ülkeyiz Çok ŞÜKÜR.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BAĞIRDIK DURDUK AMA
Türk firmaları ile Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında, Türkiye'deki ...
Tüketici Kredilerinde Artış
Tüketici kredisi kullanan toplam kişi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine ...
Bütçe Mayıs'ta 5.8 milyar TL Fazla Verdi
Merkezi bütçe, Mayıs ayında 5 milyar 812 milyon TL fazla verdi. Aynı dönemde ...
 
Dünya Ticaret Zirvesi İstanbul'da Buluşuyor
'Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2010' zirvesi bugün başlıyor. Zirveye 135 ...
Türk-Fransız Ticaret Forumu
Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, Fransa'nın G20 başkanlığını üstleneceği ...
Komşuya Bir Darbe de Moddys'yen
Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody's, Yunanistan'ın kredi ...
 
Türk Kirazı Dünya Kupasına Taşınacak
Bursa'da kurulu bir firma, Dünya Kupası maçlarının yapılacağı Güney Afrika'ya ...
BP'nin Faturası 1.6 Milyar Doları Buldu
ABD'nin Meksika Körfezi kıyılarındaki petrol sızıntısının İngiliz petrol ...
Döviz Haftaya Böyle Başladı
İstanbul serbest piyasada dolar 1,5700, avro 1,9150 liradan haftaya başladı
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
döviz
Sağlık
Abdullah Ercan
kardeş
Gürcistan
Carlos Arroyo
Edward Snowden
Danimarka
suriye