Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, düşünce özgürlüğünün önünde engel olduğu gerekçesiyle sıkça eleştirilen TCK'nın 301. maddesiyle ilgili Bakanlar Kurulu'na sunacağı teklifin hazır olduğunu açıkladı.
Şahin, dün düzenlediği basın toplantısında, teklif ya da tasarının bu hafta TBMM'ye verilebileceğini söyledi.
İŞTE DEĞİŞİKLİKLER
Şahin, değişikliğin içeriğiyle ilgili bilgi veremeyeceğini söylerken, teklifin 301. maddede 5 ayrı değişiklik öngördüğü öğrenildi. Değişiklik teklifi şöyle:
1) 301. maddenin 1. fıkrasındaki cezanın üst sınırı 3 yıldan 2 yıla inecek. Böylece, TCK'nın 51. maddesine göre, 2 yıl veya daha az süreli hapis cezaları paraya çevrilip ertelenebildiği için 301'den cezaevine girmek de zorlaşacak.
2) Maddenin "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni, devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi..." şeklindeki 2. fıkrasındaki "alenen" sözcüğünün başına "kasten" kelimesi getirilecek. Böylece her açıklamaya dava açmak zorlaşacak.
3) 301'den dava açmak Adalet Bakanı iznine tabi olacak. Böylece cumhuriyet savcıları, bakan izni olmadan dava açamayacak.
4) 301. maddenin ilk fıkrasındaki "Türklüğü" kelimesi, "Türk Milleti" olarak değiştirilecek.
5) "Suçun yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde verilecek cezanın üçte bir oranında artırılması"na ilişkin 3. fıkra, 301. maddeden tamamen çıkarılacak.
TOPTAN: 301 SORUN AÇTI
TBMM Başkanı Köksal Toptan da dün CNN Türk Ankara Temsilcisi Yavuz Oğhan'ın 301. maddeyle ilgili sorularını yanıtladı. "301 çıkalı çok olmadı. Kısa sürede değişikliği gündemde. Niye bu kadar zararlı bir maddeyi çıkardınız?" sorusuna Toptan, şu yanıtı verdi:
"Aslında 301. madde zararlı bir madde değil. Ancak Türkiye, daha başında, 301'in uygulanmasından kaynaklanan birtakım sorunlar yaşadı. Başta AB olmak üzere Türkiye'ye dönük eleştiriler gelmeye başladı. Aslında madde dikkatle okunursa, bütün Avrupa'nın ceza hukukunda olan maddelerle çok fazla bir farklılığının olmadığı anlaşılır. Yanlış 1-2 uygulama bize ciddi sorunlar açtı."
'UYGULAMA HATASI VARDI'
İtalya ve Almanya'da, Türkiye'den daha çok uygulama yapıldığını anlatan Toptan, buna rağmen Türkiye'nin üstüne çok gelindiğini bildirdi. Oğhan'ın "Orhan Pamuk ve Hrant Dink davaları esas oldu" sözlerine Toptan, "İşte oralarda uygulama hatası vardı. Türkiye zorunlu olarak 301. maddeyle ilgili bir şeyler yapmak mecburiyetinde kendini hissetmeye başladı" karşılığını verdi.
Başbakan Erdoğan başkanlığında dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında TCK'daki 301. madde değişikliği tartışıldı. Toplantıda 301. maddeden soruşturma izninin Adalet Bakanı'na bağlanabileceği belirtildi. Ancak, buna eski Adalet Bakanı Çiçek karşı çıkarak 301. maddeden soruşturma izninin Adalet Bakanı yerine bir kurul tarafından verilmesi konusundaki düşüncesini dile getirdi. Erdoğan ise konunun AKP'nin yetkili organlarında da değerlendirilmesini istedi.
MİLLİYET
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...