İran Yüksek Yargı Organı Başkanı, belli suçlara yönelik olarak uygulanan recm konusunu tartışmaya açtı.
Gazeteci Yazar Cihan Aktaş'ın bildirdiğine göre, İran'da Yüksek Yargı Organı Başkanı Ayetullah Şahrudi'nin bazı ceza uygulamalarının kaldırılması veya değiştirilmesi konusundaki fikirleri, uzunca bir müddet tartışılacağa benziyor.
Recm yani suçlunun bir meydanda taşlanarak cezasını çekmesi, İslam Hukuku'nda yer almasına rağmen, tatbikatının çok az yapıldığı bir cezalandırma biçimi. Günümüzde az sayıda Müslüman ülkede uygulanan recm cezası, İran'da halen tatbik ediliyor. Fakat bu cezanın tatbik edilmesine mahkemelerin bazısı karar verirken, bir çoğu da uygulamıyor.
Ayetullah Şahrudi'nin recm cezasının askıya alınmasını teklif etmesinin sebebi islam hakkında yanlış anlaşılmalara neden olması. Dünya bültenine yazan Cihan Aktaş analizinde, Ayetullah Humeyni'nin öğrencilerinden olan Ayetullah Bocnordi de recm konusunda Şahrudi gibi düşünüyor. Bocnordi'ye göre, Humeyni de "recm cezasının hapis cezasına çevrilmesine" kendi adına onay vermişti.
Dünya Bülteni
|
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |