Raporda, 'Sermaye akışlarına ağırlıklı biçimde bağlı olan yükselen piyasa ekonomilerindeki büyüme, -kimi yükselen piyasa ekonomilerinde iç talebin güçlü ivmesi yükselme potansiyeli oluştururken- kısmen etkilenebilir' denildi.
IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu ve Küresel Mali İstikrar Raporu'nda yer alan küresel ekonomik öngörülerini güncelledi. IMF yöneticileri Washington'da basın toplantısı düzenledi. Raporda, 'Sermaye akışlarına ağırlıklı biçimde bağlı olan yükselen piyasa ekonomilerindeki büyüme, -kimi yükselen piyasa ekonomilerinde iç talebin güçlü ivmesi yükselme potansiyeli oluştururken- kısmen etkilenebilir' denildi. Euro bölgesi için yıllık büyüme tahminleri yüzde 0.5 düşürülürken, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkelerin özellikle Çin ve Hindistan'ın etkisiyle 2008'de ortalama yüzde 6.9 büyüme sağlayacakları tahmin edildi ve yüzde -0.2 puanlık revizyon yapıldı.
IMF Ekim ayında açıkladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda yer alan 2007 ve 2008'e ilişkin ana makroekonomik tahminlerinde güncelleme yaptı. Güncellemeler Washington'da düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Büyüme rakamlarındaki düşüşte yeni hesaplama tekniğinden kaynaklanan verilerin de etkisi bulundu.
-MALİ ÇALKANTI BÜYÜME TAHMİNLERİNİ BELİRSİZLEŞTİRDİ?
IMF, yapılan güncellemelerle ilgili 'Mali türbülans büyüme tahminlerini belirsizleştirdi' başlığıyla bir de açıklama yaptı. Açıklamada, 2007'nin üçüncü çeyreğindeki güçlü büyümeden sonra, ortaya çıkan mali türbülans sonucu küresel ekonomik büyümenin yavaşladığı belirtildi. Küresel büyüme rakamlarının 2007 için yüzde 4.9, 2008 için yüzde 4.1 olarak güncelleştirildiği belirtilen açıklamada, 2008 için küresel büyüme rakamının yüzde 0.3 düşürüldüğü kaydedildi. Açıklamada, 'Görünüme ilişkin riskler iniş eğilimini koruyor' denildi.
-EURO BÖLGESİ-
Euro bölgesi için 2007 büyüme rakamı yüzde 2.6, 2008 büyüme rakamı da yüzde 1.6 olarak tahmin edildi. Euro bölgesindeki büyüme tahmini, ekim raporuna göre yüzde 0.5 düşürüldü.
Küresel menkul piyasalarda artan belirsizliğin göstergesi olarak gerçekleşen hızlı satışlar yanında, ABD subprime sektörü ve banka bilançolarından kaynaklanan mali piyasa gerginlikleri yaşandığı belirtilen açıklamada, büyümenin ABD, Batı Avrupa ve Japonya'da çeşitli nedenlerle yavaşladığı kaydedildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
'İhracatın büyümesinde kimi yavaşlamalara karşın yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkeler şu ana kadar, Çin ve Hindistan'ın öncülüğünde güçlü biçimde büyümeyi sürdürdüler. Bu ekonomiler iç talebin kazandığı güçlü ivmeden, daha disiplinli bir makroekonomik politika çerçevesinden ve hammadde ihracatçıları için olmak üzere yüksek gıda ve enerji fiyatlarından yararlandılar.'
Ortalama enflasyonun 2007 ortalarından itibaren tüm gelişmiş ve yükselen piyasa ekonomilerinde arttığı, çekirdek enflasyonun da yükseldiği kaydedilen açıklamada, 'Bu arada, merkez bankaları, tüketim sepetlerinde gıda ve enerjinin payı daha büyük payı olan birçok yükselen piyasa ekonomisinde para sıkı para politikasını sürdürdüler' denildi.
-KÜRESEL BÜYÜME 2008'DE YÜZDE 4.1?
Bu geçmişe karşın küresel büyümenin, 2007 için yüzde 4.9, 2008'de ise yüzde 4.1 olarak tahmin edildiği, gelişmiş ekonomiler için tahminlerin önemli ölçüde (yüzde 0.2-yüzde 0.5 arasında) düşürüldüğü kaydedilen açıklamada şu konulara değinildi:
'-2008'de ABD'de tahmin edilen büyüme, yıldan yıla, 2007'de yüzde 2.2 iken, yüzde 1.5'a inecektir. 2008'de ABD ekonomisi için yıllık büyüme rakamı 2007'deki gelişmeleri yansıtacaktır. Bu nedenle dördüncü çeyrekler arası tahminler büyümede yavaşlayan ivme için daha iyi bir gösterge olur. Bu bazda 2008'de büyüme yüzde 0.8 olarak tahmin edilmektedir. ABD'de 2006-2007 dördüncü çeyrek dönemler arası büyüme yüzde 2.6 idi.
-Euro belgesi için büyüme, yine dördüncü çeyrek-dördüncü çeyrek bazında yüzde 1.3'e indirilmiştir. 2007'de ise dördüncü çeyrekler arası için yüzde 2.3 idi.
-Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomilerde büyümenin de yıllık bazda, 2007'de yüzde 7.8'den, 2008'de yüzde 6.9'a düşmesi beklenmektedir. Çin'de, büyümenin yüzde 11.5'ten yüzde 10'a düşerek hız keseceği, enflasyona yol açabilecek aşırı para dolaşımından kaynaklanan endişeleri de yatıştırabileceği tahmin edilmektedir.
-Küresel büyüme görünümüne ilişkin genel risk dengesi hala inişe eğimlidir. Küresel büyüme görünümündeki temel risk, finansal piyasalardaki çalkantının gelişmiş ekonomilerdeki iç talepte daha fazla azalmaya yol açması ve yükselen piyasalarla gelişmekte olan ekonomilere doğru önemli bir yayılma göstermesidir. Sermaye akışlarına ağırlıklı biçimde bağlı olan yükselen piyasa ekonomilerindeki büyüme, -kimi yükselen piyasa ekonomilerinde iç talebin güçlü ivmesi yükselme potansiyeli oluştururken- kısmen etkilenebilir.
-Ayrıca diğer bir dizi risk de yüksek kalabilir. Para politikaları, yüksek enflasyon ve yavaş ekonomik aktivite risklerini dengelemede, her ne kadar petrol fiyatlarında olası yumuşama enflasyon baskısını azaltsa da zorluklarla karşı karşıya kalabilir.
-Ayrıca, yükselen mali istikrarsızlık bağlamı içinde, devam eden büyük küresel dengesizliklere ilişkin endişeler de bulunmaktadır.'
IMF: 'Kimi istisnalar olsa da yükselen piyasaların çoğu portföy yatırımı çekmeyi sürdürebilir ve mali piyasalar bu kargaşadan, önceki dönemlere göre daha az etkilenebilirler.'
-Uluslar arası Para Fonu, Küresel Mali İstikrar Raporu'nun 'Piyasa Güncelleştirmesi'ni de yaptı.
-IMF kısa vadeli gerginlikler ve uzun dönem mali istikrara hitap edebilecek ekonomik politikalar uygulanmasını istedi. Özel sektör ve devlet kesiminin bir araya gelip yaşanan dönemden dersler çıkardığı girişimler görüldüğünü hatırlatan IMF, 'Unutulmamalı ki dönem daha sona ermedi' uyarısını yaptı.
IMF, kimi istisnalar olsa da yükselen piyasaların çoğunun portföy yatırımı çekmeyi sürdürebileceklerini ve mali piyasaların bu kargaşadan önceki dönemlere göre daha az etkilenebileceğini bildirdi. IMF, kısa vadeli gerginlikler ve uzun dönem mali istikrara hitap edebilecek ekonomik politikalar uygulanmasını isterken özel sektör ve devlet kesiminin bir araya gelip oluşturduğu forumları desteklediğini, ancak bu dönemden dersler çıkarmak için erken olduğunu bildirdi.
Uluslararası Para Fonu 'Küresel Mali İstikrar Raporu - (KMİR)'nda da 'Piyasa Güncelleştirmesi'ni de açıkladı. Konuyla ilgili basın toplantısına IMF Para ve Sermaye Piyasaları Bölümü Direktörü Jaime Caruana, Araştırma Birimi Direktörü Simon Johnson, Dış İlişkiler Bölüm Şefi William Murray katıldı.
Konuyla ilgili yazılı açıklamada küresel mali piyasa koşullarının ekim ayındaki son KMİR yayınlandıktan sonraki dönemde, subprime mortgage krizi genişlerken kötüleştiği belirtildi. Faiz oranlarının birlikte indirildiği eşgüdümlü merkez bankası operasyonlarının, bankalararası piyasalarda likidite gerilimini azaltmada yardımcı olduğu ancak vade primlerinin kimi zaman yükseldiği kaydedilen açıklamada şöyle denildi:
'Bunun nedeni vade primlerinin mali sistemlerdeki, karmaşık ürünlerin değerlenmeleri, kredi bozulması, karşılıklı güvensizlik ve bilanço baskısı gibi geniş bir alandaki sorunları yansıtmasıdır. Kredi ve piyasa riskleri yükselmeyi sürdürmüş ve küresel makroekonomik görünüm daha az elverişli olmuştur. Dünya Ekonomik Görünüm raporu güncelleştirmeleri şimdi küresel büyümede bir yavaşlama tahmin etmektedir. Yükselen piyasalar şu ana değin, büyümenin ve daha olumlu hale gelmiş ekonomik politika ortamının desteğiyle güçlü sermaye akışları sağlarken esnekliğini korumuştur. Ancak menkul kıymet fiyatlarındaki son düşüş, kimi yükselen piyasaların gelişmelerden sakınamayacakları izlenimini vermektedir.'
Açıklamanın yükselen piyasalarla ilgili bölümünde, 'Yükselen piyasa menkul kıymetleri gelişmiş piyasalara oranla daha iyi performans göstermiştir ancak ABD ekonomisindeki yavaşlama beklentileriyle birlikte kimi piyasalardaki fiyatlar hızlı biçimde düşmüştür' denildi ve şöyle devam edildi:
-DIŞARIDAN DÖVİZ AKMAYA DEVAM EDEBİLİR?
'Sorunların yayıldığını gösteren en açık işaret, özellikle bankaların hızlı iç kredi büyümesini desteklemede ağırlıklı biçimde dış finansmana dayandığı kimi yükselen Avrupa ekonomilerinde, özel bono ihracında görülen keskin düşüştür. Şimdiye değin Doğu Avrupa'da yabancı bankaların kredileri finansmanı sabitti, fakat bu finansman küresel koşullar kötüleşirse kısıtlı hale gelebilir ve daha sıkı bir küresel fonlama ortamı oluşur. Kimi istisnalar olsa da yükselen piyasaların çoğu portföy yatırımlarını çekmeyi sürdürebilir ve mali piyasalar bu kargaşadan önceki dönemlere göre daha az etkilenebilirler.'
-DİKKAT: DÖNEM HENÜZ SONA ERMEDİ-
IMF Piyasa Güncellemesi açıklamasında ekonomik politikaların hem kısa vadeli sorunlara hem de uzun vadeli mali istikrara yönelmesi gerektiği kaydedildi. Açıklamaya şöyle devam edildi:
'-Özel sektör ve çeşitli kamu sektörü tarafından yaşanan dönemden dersler çıkarılması için, örneğin Mali İstikrar Forumu gibi bir dizi inisiyatif oluşturmuştur. Önemli olan; dönem şu anda sona ermemiştir ve bugünün dersleri de bu nedenle nihai dersler olarak alınmamalıdır. Bununla birlikte IMF bu topluluklarla bağlantı halindedir ve kimi politikalara ilişkin tavsiyeler geliştirmektedir.'
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |