İklim krizi, dünya genelinde en fazla tüketilen meyve olan muzu ciddi şekilde tehdit ediyor. Christian Aid’in yeni raporuna göre, Latin Amerika ve Karayipler’deki muz üretim alanlarının yaklaşık yüzde 60’ı 2080 yılına kadar muz tarımına elverişsiz hale gelebilir.
DÖRDÜNCÜ EN ÖNEMLİ GIDA
Dünya çapında buğday, pirinç ve mısırdan sonra en önemli gıda ürünü olarak kabul edilen muz, 400 milyondan fazla insanın günlük kalori ihtiyacının %15 ila %27’sini karşılıyor. Küresel üretimin %80’i ise iç tüketim için yapılıyor.
Ancak Guatemala, Kosta Rika ve Kolombiya gibi büyük üretici ülkelerde artan sıcaklıklar, seller, fırtınalar ve yeni hastalıklar muz üretimini zorlaştırıyor. Raporda, kırsal bölgelerde geçim kaynaklarının da tehdit altında olduğu vurgulanıyor.
Guatemala’da muz yetiştiriciliği yapan 53 yaşındaki Aurelia Pop Xo, “İklim değişikliği mahsullerimizi öldürüyor. Bu da gelir kaybı anlamına geliyor çünkü hiçbir şey satamıyoruz,” diyerek yaşanan durumu dramatik bir şekilde özetliyor.
İhracata konu olan muzların büyük kısmını oluşturan Cavendish türü, 15-35 derece sıcaklığa ve düzenli suya ihtiyaç duyuyor. Şiddetli fırtınalar yaprak dökümüne yol açarak fotosentezi engelliyor. Genetik çeşitliliğin düşük olması da muzları hastalıklara karşı savunmasız hale getiriyor. Özellikle nemli ortamlarda yayılan “kara yaprak” mantarı, fotosentez kapasitesini yüzde 80’e kadar azaltabiliyor.
Bir diğer tehdit ise toprak kökenli ve şu anda küresel ölçekte yayılan Fusarium Tropikal Irk 4 adlı mantar. Bu hastalık, dünya genelindeki Cavendish plantasyonlarında büyük kayıplara yol açıyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...