E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Henüz Frene Basmadık 

Önceki gün bankacılarla buluşan Yılmaz’ın, “Biz henüz frene basmadık. Bu önlemlerle biz daha frenin havasını, gazını aldık. Bundan sonra gerektiği anda frene de basarız” sözleri bankacıları gerdi.

6.10.2010 - 10:42
Henüz Frene Basmadık

Merkez Bankası (MB) Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yöneticileriyle biraraya geldiği toplantıda, bankacıların gözünü korkuttu. Yılmaz, bankacıların tepki gösterdiği munzam karşılıklarıyla ilgili politika önlemini kullanmaya devam edeceklerini, hatta bu oranları kriz öncesi dönemki seviyelerinden daha da yukarı çıkarabileceklerini söyledi. Yılmaz’ın basına kapalı toplantıda, bankaların kendilerine dönük eleştirilerine karşılık, “Biz henüz frene basmadık. Bu önlemlerle biz daha frenin havasını, gazını aldık. Bundan sonra gerektiği anda frene de basarız” dediği öğrenildi. Yılmaz’ın bu ifadelerinin gelecek dönemle ilgili bankacılarda gerginlik yarattığı belirtiliyor.

Merkez Bankası’nın bir süre önce kamuoyuna açıkladığı ve 1 Ekim’den itibaren geçerli kıldığı kararlarla, TL ve döviz bazında munzam karşılıkları artırması, bankacılık çevrelerinden büyük tepkiyle karşılanmış, BDDK Başkanı Tevik Bilgin de “Karara bozulduk” demişti. Bu tartışmaların ardından önceki gün 8 kişilik ekibiyle TBB’nin Yönetim Kurulu toplantısına katılan Yılmaz, burada bankacılara politika kararlarının arka planını anlattı. Yılmaz’ın “Bu önlemleri enflasyonla mücadele için değil, finansal istikrar için aldık. Enflasyondaki artışı öngörmüştük. bizim için sıradışı bir gelişme yok” vurgusu yaptığı, ardından da şunları söylediği öğrenildi:

“Önlemleri, şöyle görüyoruz. Frene basmaya hazırlanırken, önce frene hafif dokunarak havasını aldık. Artık fren hazır. Gerektiğinde frene basabiliriz ve etkisi tam olur. Bu önlemleri almadan, yani frenin havasını almadan önce yapacağımız örneğin 25 baz puanlık bir faiz artırımı ya da indirimiyle, bu önlemleri aldıktan sonra yapacaklarımızın etkisi başka olacak.”

Edinilen bilgiye göre Yılmaz, piyasada kredilerin genişlemeye başlamasına ilişkin tespitlerini, bu çerçevede munzam karşılıkları bir politika aracı olarak kullandıklarını anlattı. Bankacıların kârlarının azalacağı ve bu maliyet artışını faizlere yansıtacaklarına dönük eleştirilerine ise Yılmaz’ın, “İkisi birden doğru değil. Ya kârlar azalır, maliyeti üstlenirsiniz ya da üstlenmezsiniz, bu maliyeti müşterilere yansıtırsınız. Faizlere yansır. O zaman da kârınız düşmez. Biri olursa diğeri olamaz. Ama bu eleştirileri biz bekliyorduk. Zaten bu şikayetlerin olması bizim beklediğimiz bir şey. Bunlar olmasa zaten bizim önlemlerimiz işe yaramamış demekti” değerlendirmesi yaptığı öğrenildi. Toplantıya kamu bankaları genel müdürlerinin katılmadığı öğrenildi.

Durmuş Yılmaz’ın bankaları bilgilendirirken, MB’nin banka mevduatlarının giderek kısa vadelerde biriktiğini tespit ettiklerini ve bundan rahatsız oldukları mesajını verdiği kaydedildi.

Bu kapsamda MB’nin 1 yıl ve üzeri mevduata uygulanan zorunlu karşılık oranlarında düşüş yapabileceği mesajı verdiği belirtildi.

vatan

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kredi Kartında Can Yakan Faiz
Kredi kartı kullanıcısına borcunu zamanında ödetmek için yüksek tutulan ...
Mutfağa İkinci Kırmızı Darbesi
Bir süredir kırmızı et yüzünden sıkıntı çeken mutfaklar, ikinci ‘kırmızı’ ...
SGK’dan 45 Kişiye İş İmkanı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, sınavla 45 sosyal güvenlik uzman yardımcısı alacak.
 
Domates Fiyatları Kasım Ayından İtibaren Düşecek
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şubesi Başkanı Vahap Tuncer, domates ...
Esnafa Elektrik İndirimi Yok!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, küçük esnafın elektrik ...
9,5 Milyon Emekli Promosyon Bekliyor
Emekliler, memurların bankalardan aldığı brüt maaşlarının yüzde 60'ı kadar ...
 
Çöp'e 'Teşvik Piyangosu' Vurdu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yerli ve yabancı yatırımcıların dört ...
Türkiye'nin Kredi Notu Yükseldi
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin "Ba2" olan kredi notunun ...
Altın Fiyatları Rekor Kırdı
Spot altının ons fiyatı, euronun dolar karşısında seansın en yüksek seviyesine ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fenerbahçe
abd
TÜİK
passolig
Cüneyt Çakır
Milwaukee Bucks
Resmi
Erdoğan
özgecanın katilleri