Merkez Bankası (MB) Başkanı Durmuş Yılmaz, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yöneticileriyle biraraya geldiği toplantıda, bankacıların gözünü korkuttu. Yılmaz, bankacıların tepki gösterdiği munzam karşılıklarıyla ilgili politika önlemini kullanmaya devam edeceklerini, hatta bu oranları kriz öncesi dönemki seviyelerinden daha da yukarı çıkarabileceklerini söyledi. Yılmaz’ın basına kapalı toplantıda, bankaların kendilerine dönük eleştirilerine karşılık, “Biz henüz frene basmadık. Bu önlemlerle biz daha frenin havasını, gazını aldık. Bundan sonra gerektiği anda frene de basarız” dediği öğrenildi. Yılmaz’ın bu ifadelerinin gelecek dönemle ilgili bankacılarda gerginlik yarattığı belirtiliyor.
Merkez Bankası’nın bir süre önce kamuoyuna açıkladığı ve 1 Ekim’den itibaren geçerli kıldığı kararlarla, TL ve döviz bazında munzam karşılıkları artırması, bankacılık çevrelerinden büyük tepkiyle karşılanmış, BDDK Başkanı Tevik Bilgin de “Karara bozulduk” demişti. Bu tartışmaların ardından önceki gün 8 kişilik ekibiyle TBB’nin Yönetim Kurulu toplantısına katılan Yılmaz, burada bankacılara politika kararlarının arka planını anlattı. Yılmaz’ın “Bu önlemleri enflasyonla mücadele için değil, finansal istikrar için aldık. Enflasyondaki artışı öngörmüştük. bizim için sıradışı bir gelişme yok” vurgusu yaptığı, ardından da şunları söylediği öğrenildi:
“Önlemleri, şöyle görüyoruz. Frene basmaya hazırlanırken, önce frene hafif dokunarak havasını aldık. Artık fren hazır. Gerektiğinde frene basabiliriz ve etkisi tam olur. Bu önlemleri almadan, yani frenin havasını almadan önce yapacağımız örneğin 25 baz puanlık bir faiz artırımı ya da indirimiyle, bu önlemleri aldıktan sonra yapacaklarımızın etkisi başka olacak.”
Edinilen bilgiye göre Yılmaz, piyasada kredilerin genişlemeye başlamasına ilişkin tespitlerini, bu çerçevede munzam karşılıkları bir politika aracı olarak kullandıklarını anlattı. Bankacıların kârlarının azalacağı ve bu maliyet artışını faizlere yansıtacaklarına dönük eleştirilerine ise Yılmaz’ın, “İkisi birden doğru değil. Ya kârlar azalır, maliyeti üstlenirsiniz ya da üstlenmezsiniz, bu maliyeti müşterilere yansıtırsınız. Faizlere yansır. O zaman da kârınız düşmez. Biri olursa diğeri olamaz. Ama bu eleştirileri biz bekliyorduk. Zaten bu şikayetlerin olması bizim beklediğimiz bir şey. Bunlar olmasa zaten bizim önlemlerimiz işe yaramamış demekti” değerlendirmesi yaptığı öğrenildi. Toplantıya kamu bankaları genel müdürlerinin katılmadığı öğrenildi.
Durmuş Yılmaz’ın bankaları bilgilendirirken, MB’nin banka mevduatlarının giderek kısa vadelerde biriktiğini tespit ettiklerini ve bundan rahatsız oldukları mesajını verdiği kaydedildi.
Bu kapsamda MB’nin 1 yıl ve üzeri mevduata uygulanan zorunlu karşılık oranlarında düşüş yapabileceği mesajı verdiği belirtildi.
vatan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...