Irak Hükümet Sözcüsü Ali El Debbağ, Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyonuna karşı çıkarak “Irak egemen bir ülke ve ihlal edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.
KYB internet sitesine göre, Ali El Debbağ, Al Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, Irak hükümetinin Türkiye'nin Irak topraklarına girmesine karşı çıkarak “Irak hükümetinin Türkiye'ye Kürt bölgesinin topraklarına girmesine izin veren herhangi bir anlaşmaya imza atmadığı”nı söyledi.
El Debbağ şöyle konuştu:
“PKK unsurlarının sınır bölgelerindeki varlığının iki ülkenin çıkarlarına zarar verdiğinin bilincindeyiz ancak Irak egemen bir ülke ve ihlal edilmesine izin vermeyeceğiz."
BARZANİ TEHDİT ETTİ
Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanlığı Divan Başkanı Dr. Fuad Hüseyin, Türkiye tarafından gerçekleştirilebilecek bir sınır ötesi operasyonun büyük sorunlar yaratacağını savunarak “Bir askeri operasyon her şeyi içinden çıkılmaz bir hale getirecektir” dedi. Hüseyin, PKK sorunu için “Çözümün Türkiye ile Irak hükümeti ve Kürt yönetiminin masaya oturması olduğunu” öne sürdü.
Alman yayın kurumu Deutsche Welle'ye demeç veren Dr. Fuad Hüseyin, “Türkiye'nin olası bir sınır ötesi operasyona yönelmesi durumunda, bunu nasıl karşılayacakları” sorulması üzerine “Umut ediyoruz ki böyle bir operasyon yapmayacaklar. Irak Kürdistanı'nda bir operasyon, bir askeri operasyon herşeyi içinden çıkılmaz bir hale getirecektir” şeklinde konuştu.
Türkiye ile iyi ilişkileri arzuladıklarını ifade eden Hüseyin, “Hiçbir grup ya da tarafın, Irak Kürdistanı'nı komşularımıza karşı saldırmak için bir üs olarak kullanmasına izin vermeyeceğiz” ifadesini kullandı.
PKK'nın, Kürt yönetiminin kontrolü dışındaki alanda, sınırın dağlık bölgelerinde bulunduğunu de öne süren Hüseyin, Kürt yönetiminin, PKK konusunda “sorunun değil, çözümün parçası olmak istediğini” belirterek “Çözümün Türkiye ile Irak hükümeti ve Kürt yönetiminin masaya oturması olduğunu” savundu. Hüseyin söyle devam etti:
“Çözüm bulmanın yolu öncelikle sorunu tanımaktan geçiyor. İkincisi masaya oturup bunu tartışmak gerekiyor. Irak Kürdistan bölgesi, masaya oturmaya ve kendisiyle ilgili tüm sorunları ele almaya hazır. Tabi ki biz Irak devletinin bir parçasıyız. Irak devleti üzerinden bir diyalog olabilir. Ancak konu Irak Kürdistanı ile ilgili olduğu için masada bizim temsilcimizin olması daha doğru olur. Bilinmelidir ki Irak Kürdistanı, Irak Anayasası ile de tanınmıştır.”
Fuad Hüseyin, geçen ay Türkiye ile Irak arasında imzalanan Terörle Mücadelede İşbirliği anlaşmasıyla ilgili siyasi ve hukuksal değerlendirmelerinin sürdüğünü belirterek bu konuda son kararı Irak Parlamentosu'nun vereceğini söyledi. Hüseyin şöyle devam etti:
“Doğruyu söylemek gerekirse eğer bu anlaşmanın Irak Kürdistanı halkının çıkarına aykırı olduğu sonucuna varırsak, tabii ki bunu reddedeceğiz. Ancak bu Irak halkının, Kürdistan halkının çıkarınaysa, o zaman bu anlaşmanın kabul edilmesi için oy kullanacağız.”
Yeni Şafak
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...