Nükleer enerji teknoloji devleri için tercih edilen bir seçenek haline geliyor.
Santrallerin inşasına ilişkin özel teknolojiler, termin tarihleri ??ve yerler henüz bilinmiyor. Ancak yeni nükleer santrallerin beyan edilen kapasitesi, geleneksel nükleer santrallerin kapasitesinden önemli ölçüde düşüktür: Örneğin, 2023 yılında faaliyete geçen Gürcistan'daki Vogtle santralinde toplam kapasitesi 4.500 MW olan dört reaktör bulunmaktadır.
McKinsey'e göre veri merkezi enerji talebi 2015'te 30 MW'tan 2024'te 200 MW'a çıktı. Bunda büyük oranda yapay zeka teknolojilerinin gelişmesinin etkisi var.
2022 yılında kurulan Elementl Power, henüz herhangi bir projeye başlamamış olup, kendisini “teknolojiden bağımsız” bir geliştirici olarak konumlandırıyor. Şirketin CEO'su Christopher Colbert (NuScale Power uzmanı) da dahil olmak üzere yönetimi küçük modüler reaktörlere (SMR) odaklanmış durumda.
Bu, Google'ın nükleer sektöründe son altı ayda imzaladığı ikinci anlaşma. Şirket, Ekim 2024'te erimiş tuz reaktörleri geliştirmek için Kairos Power ile ortaklık kurdu. The Register'a göre teknoloji devlerinin bu tür adımlarının 2027'de tahmin edilen enerji açığını kapatması pek mümkün görünmüyor.
Google'ın enerji tüketimindeki büyüme doğrudan yapay zekanın gelişimiyle alakalı. Şirketin 2024 raporuna göre, yapay zeka altyapısından kaynaklanan sera gazı emisyonları bir önceki yıla göre yüzde 13, 2019'dan bu yana ise yüzde 48 arttı.
Aynı zamanda, Google'ın da çatısı altında faaliyet gösteren Alphabet, 2025 yılında veri merkezlerini genişletmek için 75 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor; bu da elektrik şebekelerindeki yükü artıracaktır.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...