Akbank Ekonomik Araştırmalar Günlük Bülteni'nde yer alan değerlendirmede, FED Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamaları, Avrupa'da güvenlik duvarının yükseltileceğine ilişkin haberler ve Almanya'da iş dünyasının ekonomiye olan güvenini yansıtan IFO (Almanya Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü) Endeksi'nin beklentileri aşması sonucunda risk iştahının arttığı, böylece avronun değer kazandığı, doların gerilediği, emtiaların toparlandığı ve borsalarda da önemli alımlar görüldüğü kaydedildi.
Bernanke'nin işsizliği daha fazla düşürebilmek için ABD ekonomisinin daha hızlı büyümesi gerektiğine işaret ederken, uzun dönemli işsizliğin ağırlıklı sebebinin konjonktürel olduğunu, bunun da toplam talebin zayıflığından kaynaklandığını belirttiği anımsatılan bültende, istihdam piyasasındaki iyileşmenin önemli bir kısmının yeni işe alımlardan ziyade işten çıkarmaların azalmasından kaynaklandığına dikkat çekildi.
Bernanke'nin ekonomik toparlanmayı destekleyici politikaların bu problemi çözmede yardımcı olduğunu belirterek merkez bankasının çok düşük faiz politikasının arkasında durduğu belirtilen bültende, ek bir miktarsal genişleme konusunda işaret vermezken, parasal teşviklerin süreceğine de vurgu yaptığı kaydedildi.
ABD'de işsizlik oranının yüzde 9,1'den 8,3'e gerilediğine değinilirken, Bernanke'nin, ekonomik büyümenin ılımlı görünümü ile ''pek senkronize olmayan'' görünüme işaret ettiğinin belirtildiği bültende, FED'in Aralık 2008'de faizleri sıfır seviyesine indirirken, büyümeyi desteklemek için 2,3 trilyon dolar tahvil alımı yoluyla borçlanma maliyetlerini düşürmeyi hedeflediği anımsatıldı.
Borsalarda dün kaydedilen gelişmelere işaret edilen Akbank bülteninde, İMKB-100'ün yurt dışındaki yükselişe katılarak yüzde 1,9 değer kazandığı hatırlatıldı.
Dövizdeki durumun da altı çizilen bültende, kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye için hazırladığı raporda ülkenin kredi notunun pozitif olduğu, ekonominin ihracata yönelmesi halinde notu yükseltebileceğini açıkladığı, bunun mali hesaplarda bir zayıflamaya veya finansal sektörde bir istikrarsızlığa yol açmadan dış dengeleri iyileştirebileceğini belirttiği anımsatıldı.
S&P'nin ayrıca, sosyal güvenlik reformunun beklenenden daha kapsamlı olması halinde, bunun daha güçlü bir mali performansı getirerek kamu borcunu azaltacağını ve bu durumda notu yükseltebileceğini açıkladığına işaret edilen bültende, makro ekonomik dengesizliklerin 2012 yılında iyileştirilmemesi halinde ise kredi notunun bu seviyelerde kalacağı, zira bunun ülkeyi dış şoklara karşı kırılgan halde bırakacağının bildirildiği kaydedildi.
Mart ayı Türkiye imalat sanayi kapasite kullanım oranının beklentilerin üzerinde ve bir önceki aya göre daha yüksek geldiğinin de hatırlatıldığı bültende, tüketim ve ara mallar için imalat kapasite kullanım oranı düşerken, yatırım malları için kapasite kullanım oranının artmasının toplam oranın artmasında etkili olduğu, Merkez Bankası Mart ayı reel kesim güven endeksinin de Aralık ayından beri süren yükselişine devam ettiği vurgulandı.
Sabit sermaye yatırım harcaması haricindeki tüm kalemlerde güvende bir yükseliş kaydedildiğinin altı çizilen bültende, önümüzdeki üç ay için ihracat sipariş miktarı beklentilerindeki sert yükselişin ise dikkat çekici olduğuna işaret edildi.
ekofinans.com
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |