Kenan Evren, yeni neslin 82 Anayasası'na 'evet' demeyeceğini söyledi.
Evren, yaptırdığı anayasanın değiştirilmesinin zamanının geldiğini; ancak acele edilmemesini istedi. Yeni neslin 82 Anayasası'na 'hayır' diyeceğini belirten Evren, Türkiye'nin Malezya olmasına da ihtimal vermiyor.
Kanal D'de yayınlanan Genç Bakış programına katılan Kenan Evren, anayasa tartışmalarını değerlendirdi. '82 Anayasası'nda hâlâ değişmesi gereken şeyler olduğunu ifade eden Evren, yapılacak değişikliklerin aceleye getirilmemesini istedi. Hükümete, "Aceleniz ne? Önümüzdeki yıl yap, önünde 5 yıl var." diye seslenen Evren, 82 Anayasası'nın yapılma şartlarını anlattı. Dönemin başbakanı Süleyman Demirel'in kendisine, "Bu anayasa ile devlet yönetilemez. 61 Anayasası bireyi temel alıyor, bireyler de anarşi çıkarıyor. Bu yüzden devleti ön plana çıkaran bir anayasa gerekiyor." dediğini ileri sürdü. O dönemde refarandum için ülkeyi gezerken, "Bu anayasa Allah'ın emri değildir, değiştirilebilir." diye halka açıklama yaptığını kaydetti. 61 Anayasası'ndan sonra, devleti koruyan 82 Anayasası'nı yaptıklarını dile getiren Evren, "Anayasa çalışmaları yapan komisyona 'öyle bir anayasa olsun ki, devlet devlet olsun, otoritesini belli etsin, 61 Anayasası gibi bireyi öne çıkarmasın' dedik." şeklinde talimat verdiklerini anlattı. 'Meclis'te yine bir şeyler olabilir' endişesiyle de cumhurbaşkanına biraz fazla yetki verdiklerini vurguladı. Evren, Ahmet Necdet Sezer'in Anayasa Mahkemesi başkanıyken cumhurbaşkanına verilen yetkileri eleştirdiğini duyunca, kendi kendine "Bir de cumhurbaşkanlığına geldiğinde görürüz." demiş. Sezer'in cumhurbaşkanlığı sürecinde ise "İyi ki bu yetkiler varmış." dediğini tahmin ediyor.
Evren, başörtüsü ve Malezya tartışmalarına da değindi. Başörtüsünü, serbest bırakmak bir yana, yasaklanması için mahkemeye başvurduğunu söyledi. Türkiye'nin Malezya olmayacağını, kendisinin buna ihtimal vermediğini belirten Evren, günümüzde gençlerin değiştiğini, bu yüzden 82 Anayasası'na 'hayır' diyen sayının artacağını kaydetti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...