E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Efes ve Diyarbakır'ın kararı yarın verilecek! 

Efes ve Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri'nin "Dünya Kültür Mirası" listesine dahil edilmesi konusunda kararın yarın verilmesi bekleniyor.

4.07.2015 - 14:22
Efes ve Diyarbakır ın kararı yarın verilecek!

Efes ve Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri'nin "Dünya Kültür Mirası" olarak tescillenmesiyle ilgili kararın yarın verilmesi beklenirken, İstanbul'un da 40. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısına ev sahipliği yapmasına kesin gözüyle bakılıyor.

39. BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Komite toplantısı, Almanya'nın ev sahipliğinde Bonn kentinde devam ediyor. Toplantıda, Türkiye'den Efes ve Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri'nin "Dünya Kültür Mirası" listesine alınıp alınmaması konusu da görüşülecek.

Efes ve Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri'nin Dünya Kültür Mirası listesine alınmasının yarın karara bağlanması beklenirken, 40. Dünya Miras Komitesi toplantısına gelecek yıl İstanbul'un ev sahipliği yapmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı liderliğinde belediyelerin ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle yürütülen süreç, komitede yer alan 20'yi aşkın ülke tarafından yapılacak oylamayla sonuçlanacak.

Konuya ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Türkiye'nin UNESCO Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, Dünya Miras Komitesi'nin, BM'nin ve UNESCO'nun en prestijli ve etkili organlarından birisi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Dünya Miras Komitesi'ne 2013 yılından bu yana 4 yıllığına üye olduğunu aktaran Botsalı, Türkiye'nin UNESCO tarihinde en yüksek oyla komite üyeliğine seçildiğini ve ağırlığı olan bir ülke olduğunu ifade etti.

-"Türkiye artık yardım alan bir ülke değil, yardım eden, sözü dinlenen bir ülke oldu"

Türkiye'nin yaklaşımlarında bilimselliğin ön planda olduğunu dile getiren Botsalı, bunun yanı sıra özellikle az gelişmiş ülkelerin desteklenmesinin, bölgeler arası dengelerin kollanmasının ve yeniden tesis edilmesinin Türkiye'nin izlediği politikaların parçası olduğunu belirtti.

Türkiye'nin UNESCO'daki faaliyetlerinin etkisinin giderek arttığına dikkati çeken Botsalı, "Türkiye'de son dönemde, özellikle 2000'li yılların başından itibaren UNESCO'nun kriterlerine mevzuatımızı uydurma çalışmaları hemen hemen tamamlandı. 2005'li yıllardan itibaren de Türkiye'nin UNESCO içindeki faaliyetlerinin etkisi göreli olarak yükselen bir grafik çizdi. Türkiye artık yardım alan bir ülke değil, yardım eden, sözü dinlenen, kültürde ön planda olan bir ülke oldu" diye konuştu.

Botsalı, İstanbul'un 40. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısına ev sahipliği adaylığına ilişkin de soruları yanıtladı.

İstanbul'un gelecek yıl bu toplantıya ev sahipliği yapmasına kesin gözüyle bakıldığını belirten Botsalı, "İstanbul gelecek yıl Dünya Miras Komitesi'nin 40. toplantısının ev sahipliğine aday ve büyük olasılıkla oy birliğiyle bunun kararı 7 Temmuz'da alınacak. Bunun hazırlığını yapıyoruz. Ev sahipliğiyle, Türkiye'nin kültür alanındaki lider konumu bir daha ortaya çıkacak" dedi.

UNESCO toplantısı için Bonn'a üç binin üzerinde uluslararası diplomat ve uzmanın geldiğini, bu toplantıya katılanlar üzerinden dünyada, kültür, tarih, evrensel miras ve medeniyet mirası konusunda söz sahibi bütün kurumlara, enstitülere, üniversitelere, devlet organlarına mesajların verildiğini hatırlatan Botsalı, İstanbul'daki toplantıya 5 binin üzerinde kişinin katılacağı tahmininde bulundu.

Toplantının gelecek yıl Ramazan Bayramı'ndan hemen sonra yapılmasının planladığını aktaran Botsalı, hükümetten bir temsilcinin 10 gün sürecek toplantıya başkanlık edeceğini söyledi.

Efes ve Diyarbakır Surları ve Hesvel Bahçeleri'nin Dünya Kültür Mirası listesine kısa bir tartışmadan sonra alınacağını ifade eden Botsalı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu sene ev sahipliğinin yanında, Efes ve Diyarbakır Dünya Miras Listesi'ne girecek. Efes dosyamız 1994'ten beri bizim geçici listemizde. 2005'te ilk başvurusu yapılmış, bir takım teknik sıkıntı ve mevzuat engelleri nedeniyle bugüne kadar gecikmiş bir dosya. Bazı uzmanlar Efes'i dünya miras listesine kaydedilmiş sanıyorlar. Bu yüzden Efes'le ilgili herhangi bir pürüzümüz yok. Diyarbakır konusunda 'Bu sene değerlendirelim seneye kabul edelim' diye düşünenler olmuştu. Ama çok ciddi bir lobi yürüttük. Sanıyorum kısa bir tartışmadan sonra Efes ve Diyarbakır her ikisi de miras listesine geçecekler."

-"62 geçici listede ve 13 asıl listede miras alanımız var. Pazar günü bu tablo değişecek"

Kültür ve Turim Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz da Efes ve Diyarbakır açıcısından beklentilerinin son derece olumlu olduğunu dile getirdi.

Türkiye'den geçici dünya mirası listesinde 62, asıl listede 13 miras alanı bulunduğunu bildiren Yılmaz, "Pazar günü bu tablo değişecek. Şimdilik asıl liste 15'e çıkacak ve aday listedeki sayımız 60'a inmiş olacak ama önümüzdeki toplantılarda bu sayıyı geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.

Yılmaz, Efes ve Diyarbakır'ın miras listesi adaylığına hazırlanması sürecinde bakanlığın yanı sıra belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarından da önemli destek gördüklerini söyledi.

-"Her iki dosyamızın da dünya miras listesine kaydedileceğini düşünüyoruz"

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz da süreci yakından takip ettiklerini belirterek, her iki dosyanın hazırlık sürecinin, sivil toplum kuruluşlarının katkısının ve belediyelerin istekli oluşunun son derece pozitif sonuçlar alınmasını sağladığına işaret etti.

Komisyonda Efes ve Diyarbakır'ın Dünya Kültür Mirası listesine alınmasına ilişkin dosyaların kabul edilmesini beklediklerini vurgulayan Oğuz, "Dosyalarımızın her ikisinin de herhangi bir sorun olmaksızın geçeceğini ve dünya miras listesine kaydedileceğini düşünüyoruz. Zira Efes, dünyanın üstün evrensel değer bakımından hiç tartışılması mümkün olmayan bir eseridir. Aynı şekilde Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri de insanlığın surlar bakımından o bölgedeki en önemli tarihi eserlerinden biridir. Bu bakımdan biz sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Görüşmelerin yapıldığı kongre merkezinde bugün Türk heyeti tarafından Frankfurt Başkonsolosluğu Kültür Ataşeliği'nin desteğiyle bir resepsiyon verilecek. Türk mutfağına özgü ikramların yapılacağı resepsiyona yaklaşık bin kişinin katılması bekleniyor.

(AA)

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Prof. İnam Turktime’a Konuştu: Türklüğü Benimsemeyenlerin Burada İşi Olmamalı!
Türkiye’nin önde gelen felsefecilerinden ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. ...
PROF. DÜZGÜN TURKTIME’A KONUŞTU: DİNİN RUHU KABUĞUNA KURBAN EDİLİYOR!
Balyozdu, Anayasa değişikliğiydi derken gündemimiz kısır tartışmalara ...
Tarihten Bazen Sevinç Bazen Gözyaşı Barındıran 53 Fotoğraf
Tarihin Tozlu Raflarından Bazen Sevinç Bazen Gözyaşı Barındıran 53 Fotoğraf
 
Operadaki tecavüz sahnesi tepki aldı!
İngiltere, Kraliyet Opera Evi'nin (ROH) yeni sahnelediği Guillaume Tell ...
Türkiye'de bir ilk! Antalya'da 'Tarım ve Biyoçeşitlilik Müzesi' kuruluyor!
Türkiye'de bir ilk gerçekleşiyor. EXPO 2016 Antalya sergi alanı içine ...
Aşık Veysel'in hayatını film oluyor!
Üniversite öğrencisi Çakır, büyük hayranlık duyduğu ve daha önce kısa ...
 
Bilim insanlarını şaşırtan "Neanderthal-insan"
Avrupa'da bulunan modern insanın 40 bin yıllık kemiklerinden elde edilen ...
Rock dünyasının acı kaybı!
Rock dünyası haftaya şokla başladı. Efsanevi İngiliz rock grubu Yes’in ...
Efes ve Diyarbakır için gözler Bonn’da!
UNESCO Dünya Miras Komitesi 29 Haziran-8 Temmuz tarihleri arasında Almanya’nın ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Tayyip Erdoğan
big ben
DEAŞ
Mehmet Şimşek
Beycan ÜÇKARDEŞ
Zlatan Ibrahimoviç
saldırı
Melo
ösym sonuç