Anamuhalefet partisi, sabah saat 09.00'da başlayan toplantıyı önce usul tartışmasıyla uzatmaya çalıştı; ardından çok sayıda önergeyle görüşmeleri tıkamak istedi. Toplantıyı erteletemeyince ise yeni bir yola başvurdu. CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, komisyonun öğleden sonraki görüşmelerine 50 milletvekiliyle geldi. Komisyon başkanı ve üyeleri şaşkınlık içinde toplantı salonuna dolan CHP'lileri izlerken, gelenler Adalet Komisyonu toplantı salonuna sığmadı. Gazetecilerin de yoğun ilgi göstermesi üzerine görüşmelerin yapılamayacağı anlaşılınca toplantı daha büyük olan KİT Komisyonu salonuna alındı. Buradaki toplantı da çok sayıda CHP'li vekilin söz alması nedeniyle akşam geç saatlere kadar devam etti.
CHP'liler 'bu kanunu çıkartmamak için direneceğiz' açıklamasıyla komisyon salonunu doldururken, çıkışta CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, kanun teklifinin bir kadrolaşma hareketi olduğunu iddia etti. Teklifle avukatlık mesleğinden hakimliğe geçişin önünün açıldığına dikkat çeken Anadol, AK Parti'nin kendisine yakın avukatları mülakatla hakim yapmaya çalıştığını savundu. Kemal Anadol, yargının siyasallaşmasının ötesinde özelleşmesiyle karşı karşıya olunduğunu ileri sürdü. Anadol, "Yargı bağımsızlığı bugün katledilecek. Yangından mal kaçırır gibi kanun çıkarılıyor. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Çünkü bu, demokrasinin var olması veya olmaması meselesidir." dedi.
CHP'li vekillerin suçlamalarına Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin cevap verdi. Bakan Şahin, yıllardır yazılı sınav sonrasında mülakatla hakim ve savcı adayı alındığını söyledi. Sınavlarda siyasi bir tercihin söz konusu olmadığını vurgulayan Şahin, 3 Kasım 2007'de yaptıkları sınavı örnek gösterdi. Şahin, ''Siyasi kaygılarla hareket etsek, boş bulunan bütün kadrolara atama yapardık. Mülakata da kontenjanın yüzde 50 fazla adayı çağıracağız. Yani yazılı sınavı geçenlerin büyük çoğunluğu hakim veya savcı olacak." diye konuştu. Bakan Şahin ayrıca avukatlara hakimlik ve savcılık mesleğine ilk kez 1934 yılında geçme imkanı verildiğini, 1995'ten beri bu imkanın olmadığını kaydetti.
Zaman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...