E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

ÇELİK'TEN SEÇMELİ DİN DERSİ SİNYALİ 

Anasa'nın 24.Maddesinde 'Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi zorunludur' hükmü kaldığı müddetçe, bu dersin zorunlu olmaktan çıkarılamayacağını belirtildi

10.03.2008 - 23:49
ÇELİK TEN SEÇMELİ DİN DERSİ SİNYALİ

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ''Anayasa'nın 24'üncü maddesinde 'Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi zorunludur' hükmü kaldığı müddetçe, bu dersin zorunlu olmaktan çıkarılamayacağını söyledi.

Bakan Hüseyin Çelik, Kanal 7'de "Başkent Kulisi" programında çeşitli konulara ilişkin soruları yanıtladı.
 
Çelik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ile ilgili Danıştay'ın verdiği kararın anımsatılması üzerine, Anayasa'nın 24'üncü maddesinde bu dersin zorunlu tutulduğunu vurguladı.
 
Çelik, "Bu gerekli midir, gereksiz midir? Şu andaki Anayasa'da pek çok hüküm var benim hoşuma gitmeyen. Ben 1982 Anayasası'nın oylamasında ret oyu vermiş, yani mavi oy kullanmış birisiyim. Fakat bu Anayasa yürürlükte olduğu sürece seni de beni de yargı organlarını da herkesi bağlar" dedi.
 
"Anayasa orada durduğu sürece, hiç kimse şuradan buradan hareket ederek, bazı kararlar vererek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini zorunlu olmaktan çıkaramaz" diyen Bakan Çelik, bu zorunluluğun ancak yapılacak olan anayasa değişikliğiyle kaldırılacağını söyledi.
 
"Anayasa değişikliği olacak mı?" sorusu üzerine Çelik, "hayır" yanıtını verdi.
 
Danıştay'ın verdiği kararın, 2005 yılındaki iki davayla ilgili olduğunu ve eski müfredata ilişkin verildiğini belirten Çelik, eski müfredatta Alevilik ile ilgili konuların yer almadığını, oysa müfredatın değiştirildiğini ve yeni müfredatta Alevilik konusunun da işlendiğini anlattı.
 
"Danıştay'ın verdiği kararı uygulamanın imkanı yok"
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği kararın da eski müfredata dayandığını söyleyen Çelik, müfredat yenilendiği için "Danıştay'ın vermiş olduğu kararın uygulanma imkanı olmadığını" kaydetti.
 
Çelik, "Kaldı ki bu dava daha bitmemiş. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gidecek daha. Geçmişte İdari Dava Daireleri Kurulu'na giden bu anlamdaki bütün kararlar reddedilmiştir" diye konuştu.
 
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin içinde "Namaz kılmayı öğretmek, sure ezberletmek" gibi konuların bulunduğunu belirtilerek, "Alevi bir veli de 'Benim çocuğuma zorla namaz kılmayı öğretmeyin' diyor" sözleri üzerine Çelik, "AB ülkelerinde bu dersler nasıl okutuluyor diye bunu araştırdık, inceledik ve ben bununla ilgili de Bakanlar Kurulu'na bilgi verdim. AB ülkelerinde, bizdeki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine benzer dersler vardır, orada da zorunludur" dedi.
 
AB ülkelerinde dinöğretimi dersinin zorunlu, din eğitiminin de seçmeli ders olduğunu belirten Çelik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde diğer dinlerin de öğretildiğini fakat ağırlıklı olarak İslamiyet'e geniş yer verildiğini kaydetti.
 
Seçmeli din dersi
 
Çelik, çözüm olarak ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin müfredatının dinler üstü hale getirilebilceğini ve bu derste İslam dininin temsil oranının azaltılabileceğini söyledi.
 
Bakan Çelik, müfredata seçmeli din dersi getirilebileceğini ifade ederek, "Bir zorunluluk olmayan seçmeli din dersi getirirsiniz. Aleviler, Aleviliği öğrenmek istiyorsa onlara Alevilik ile ilgili verilir, Sünnilik ile ilgili ne gerekiyorsa onun eğitimi verilir" dedi.
 
"Bunu yapacak mısınız?" sorusuna Çelik, "Bu şu anda gündemde olan bir mesele değil. Bu yapılabilir, anayasa değişikliği kapsamında yapılabilir. Bu da toplumsal konsensüsle olabilecek bir şeydir. Bunun üzerinde oturulup konuşulması gerekiyor" yanıtını verdi.
 
"Bunu yaparken dinin, bölücü unsur değil, birleştirici, sevgiyi esas kılan bir unsur olmasına da dikkat edilmesi gerektiğini" söyleyen Çelik, "Din eğitimi tercihe bırakılabilir ama bu şu anda Anayasa'nın 24'üncü maddesinde 'Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi zorunludur' hükmü kaldığı müddetçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini şu mahkemenin, bu mahkemenin verdiği kararla zorunlu olmaktan çıkarmak mümkün değil" diye konuştu.
 
"Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi hukuka aykırı"
 
Danıştay 8'inci Dairesi, 3 Mart'ta ''ilk ve ortaöğretim kurumlarında verilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin bu içeriği ile zorunlu tutulmasını hukuka aykırı'' bulmuştu.
 
Dairenin gerekçesinde, "Devletin, eğitim ve öğretimle ilgili olarak üzerine düşen görevleri yerine getirirken, müfredatta yer alan bilgilerin nesnel ve çoğulcu bir şekilde aktarılmasına dikkat etmesi ve ebeveynlerin dini ve felsefi kanaatlerine saygı göstermesi gerekmektedir" görüşüne yer verilmişti.

CNNturk

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türköne Konuşuyor: Eşimle Aram Kötü Olursa, Ak Parti'ye Muhalefet Ediyorum… MİT İşe Yaramaz, İlhan Selçuk Faşist, Çatlı Arkadaşımdı... Türkeş Bana Komünist Derdi…
Zaman’dan başka gazetede yazmam… Çok yakında medya savaşı çıkacak… Milliyetçilik ...
Cem Uzan Turktime'a Konuştu: Beni Kesebilirsin, Öldüerbilirsin ama Bana İnananlara İhanet Ettiremezsin!!!
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan Türk Basınında evinin kapılarını ilk ...
MENDERES TURKTİME'A KONUŞTU! : “AĞAR, DEMOKRASİNİN YANINDAN BİLE GEÇMEMİŞTİR!”
Sağ siyasetin patent sahibi ve DP’nin biyolojik ve siyasi varisi Aydın ...
 
BAŞÖRTÜSÜ ÖZ DEĞİL, SEMBOLDÜR!
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) 5 bini aşkın üyesi ile Türkiye’nin ...
Emin Çölaşan Turktime'a Konuştu
(ÖZEL-TURKTİME) Türk basının usta kalemi, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin ...
DİYANET İŞLERİ YARGIYA KARIŞMAMALI
Bardakoğlu’nun, ’Zorunlu din dersi hukuka aykırıdır’ kararı veren Danıştay’a ...
 
İŞÇİ VE MEMUR BU HAFTA MEYDANLARDA
Türk-İş, Sosyal Güvenlik Reformu'na yönelik eylem için Emek Platformu üyelerini toplantıya çağırdı..
BEN BAŞKOMUTANIM, SİZ DE ASKER!
Başörtüsünün serbest olmasını engellemek için var gücüyle çalışan ÜAK ...
DOKTORLARIN ZOR TERCİHİ
Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde yarı zamanlı çalışan 9 binden ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
İsrail
Torku Konyaspor
Netanyahu
seçim
Abdullah Ercan
yargıtay
Devlet Bahçeli
TÜBİTAK
ösym sonuç