Stanford Üniversitesi tarafından yürütülen yeni bir çalışma, KOVID-19 aşılarının 2020'den 2024'e kadar dünya genelinde yaklaşık 2,5 milyon hayatı kurtardığını tahmin ediyor. JAMA Health Forum'da yayımlanan bu bulgulara göre, söz konusu dönemde uygulanan her 5 bin 400 aşı dozu için bir ölüm önlenmiş oldu.
Bu sayı, aşıların ilk raporlarda belirtilenden daha az hayat kurtardığını gösterse de, aynı zamanda aşı karşıtı iddiaları da çürütüyor. Resmi verilere göre, bu dönemde dünya çapında yaklaşık 7 milyon kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirmişti.
KURTARILAN HAYATLARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU YAŞLILARDA
NTV'nin haberine göre, Stanford Üniversitesi'nden üç araştırmacı tarafından yürütülen çalışma, kurtarılan hayatların önemli bir bölümünün, yüzde 90'ının, 60 yaş ve üstü kişilerde olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, önlenen ölümlerin yüzde 82'sinin, kişilerin KOVID-19 testi pozitif çıkmadan önce yapılan aşılar sayesinde gerçekleştiği belirtildi.
Çalışmanın baş yazarı, Stanford Üniversitesi epidemiyoloğu John P. A. Ioannidis, bu tahminlerin, aşıların ilk yıl içinde 20 milyon hayat kurtardığını iddia eden önceki araştırmalardan çok daha düşük olduğunu ifade etti. Ancak Ioannidis, aynı zamanda aşı karşıtlarının aşıların "milyonlarca insanı öldürdüğü" yönündeki abartılı tahminlerini de çürüttüklerini vurguladı.
AŞI POLİTİKALARINA YÖNELİK ELEŞTİRİLER
Dr. Ioannidis, gençleri aşılamak amacıyla uygulanan "zorunlu ve cezai önlemlerin", büyük sağlık sorunları olan birçok yaşlı insanı aşıdan uzak tuttuğunu ve en çok ihtiyaç duyulan yerlerde aşıların etkinliğini azalttığını savundu. Bu görüş, aşı stratejilerinin hedeflenen gruplara ulaşmada ne kadar başarılı olduğu konusunda yeni bir tartışma başlatabilir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...