E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bu belirtilere dikkat! Gıda alerjiniz olabilir 

Gıda alerjileri son derece yaygındır. Aslında, yetişkinlerin yaklaşık yüzde 5'ini ve çocukların yüzde 8'ini etkileyen bir durumdur. İlginç bir şekilde, herhangi bir gıdanın alerjiye neden olması mümkün olmasa da, çoğu gıda alerjisine sadece sekiz gıda neden olur.

31.07.2021 - 00:50
Bu belirtilere dikkat! Gıda alerjiniz olabilir

TURKTIME / Gıda alerjisi, belirli gıdaların anormal bir şekilde bağışıklık sistemini tetiklediği bir durumdur. Bağışıklık sisteminin bir gıdadaki bazı proteinleri yanlış olarak zararlı olarak tanımasından kaynaklanır. Ardından vücudunuz, iltihaplanmaya neden olan histamin gibi kimyasalların salınması da dahil olmak üzere bir dizi koruyucu önlem alır .

Besin alerjisi olan kişilerde problemli besine çok az miktarda maruz kalması durmunda bile alerjik reaksiyona neden olabilir. Belirtiler, gıdayı aldıktan birkaç dakika sonra ile birkaç saat sonra arasında ortaya çıkabilir ve aşağıdaki belirtilrden bazıları görülebilir;

Dilin, ağzın veya yüzün şişmesi

Nefes almada zorluk

Düşük kan basıncı

Kusma

İshal

Kurdeşen

Kaşıntılı döküntü

Daha ciddi vakalarda, bir gıda alerjisi anafilaksiye neden olabilir. Çok çabuk ortaya çıkabilen semptomlar arasında kaşıntılı döküntü, boğazda veya dilde şişme, nefes darlığı ve düşük tansiyon sayılabilir. Bazı vakalar ölümcül olabilir.

Birçok gıda intoleransı genellikle gıda alerjileri ile karıştırılır. Bununla birlikte, gıda intoleransları asla bağışıklık sistemini içermez. Bu, yaşam kalitenizi ciddi şekilde etkileyebilmelerine rağmen, yaşamı tehdit etmedikleri anlamına gelir.

Gerçek gıda alerjileri iki ana tipe ayrılabilir: IgE antikoru veya IgE olmayan antikor. Antikorlar, bağışıklık sisteminiz tarafından enfeksiyonu tanımak ve savaşmak için kullanılan bir tür kan proteinidir.

Bir IgE gıda alerjisinde, IgE antikoru bağışıklık sisteminiz tarafından salınır. IgE olmayan bir gıda alerjisinde, IgE antikorları salınmaz ve algılanan tehditle savaşmak için bağışıklık sisteminin diğer kısımları kullanılır.

EN YAYGIN 7 GIDA ALERJİSİ VE BELİRTİLERİ

1. İNEK SÜTÜ;

İnek sütü alerjisi en çok bebeklerde ve küçük çocuklarda, özellikle de altı aylıktan önce inek sütü proteinine maruz kaldıklarında görülür. Bebeklerin ve küçük çocukların yüzde 2-3'ünü etkileyen en yaygın çocukluk çağı alerjilerinden biridir.

Bununla birlikte, çocukların yaklaşık yüzde 90'ı, üç yaşına geldiklerinde durumu aşacak ve yetişkinlerde çok daha az yaygın hale gelecektir. İnek sütü alerjisi hem IgE hem de IgE olmayan formlarda ortaya çıkabilir, ancak IgE inek sütü alerjileri en yaygın ve potansiyel olarak en ciddi olanlardır.

IgE alerjisi olan çocuklar veya yetişkinler, inek sütünü yedikten sonra 5-30 dakika içinde reaksiyon gösterme eğilimindedir. Şişme, kızarıklık, kurdeşen, kusma ve nadir durumlarda anafilaksi gibi semptomlar yaşarlar.

IgE olmayan bir alerjide genellikle kusma, kabızlık veya ishal gibi bağırsak temelli semptomların yanı sıra bağırsak duvarı iltihabı vardır.

IgE olmayan bir süt alerjisini teşhis etmek oldukça zor olabilir. Bunun nedeni, bazen semptomların intoleransı düşündürebilmesi ve bunun için kan testinin olmamasıdır. İnek sütü alerjisi teşhisi konulursa, tek tedavi inek sütü ve onu içeren gıdalardan kaçınmaktır. 

Alerjisi olan bebekleri emziren anneler de kendi beslenmelerindenn inek sütünü ve onu içeren yiyecekleri çıkarmak zorunda kalabilirler.

2 YUMURTA;

Bir yumurta alerjisi olan çocuklarda gıda allerjisi ikinci en yaygın nedeni. Bununla birlikte, yumurta alerjisi olan çocukların yüzde 68'i, 16 yaşına geldiklerinde alerjilerini aşacaktır.

Yumurta alerjisinin belirtiler şunlardır;

Mide ağrısı gibi sindirim sorunları

Kurdeşen veya kızarıklık gibi cilt reaksiyonları

Solunum problemleri

Anafilaksi (nadir görülen)

İlginç bir şekilde, yumurta beyazına alerjiniz olabilir, ancak sarısına alerjiniz olmayabilir ve bunun tersi de mümkündür. Bunun nedeni, yumurta akı ve yumurta sarısındaki proteinlerin biraz farklı olmasıdır.

Yine de alerjiyi tetikleyen proteinlerin çoğu yumurta beyazında bulunur, bu nedenle yumurta beyazı alerjisi daha yaygındır. Diğer alerjiler gibi, yumurta alerjisinin tedavisi yumurtasız bir beslenmedir.

3. KURUYEMİŞLER;

Kuruyemişlere (Özellikle brezilya fındığı, badem, kaju, macadamia fıstığı, antep fıstığı, çam fıstığı ve ceviz) karşı alerjisi olan kişiler, kuruyemişlerle yapılan gıda ürünlerine de alerjisi olmaktadır. Bireyin sadece bir veya iki tür kuruyemişe alerjisi olsa bile, her tür kuruyemişten kaçınması tavsiye edilir.

Kuruyemiş alerjisi diğer bazı alerji türlerinin aksine ömür boyu süren bir durumdur. Alerjiler de çok şiddetli olabilir ve anafilaksiye bağlı ölümler gerçekleşebilir.

Bu nedenle, kuruyemiş alerjisi olan kişilerin her zaman yanlarında bir epi-kalem taşımaları tavsiye edilir.

Epi-kalem, kuruyemiş alerjisi olanların ciddi bir alerjik reaksiyon göstermeye başladıklarında kendilerine bir doz adrenalin enjekte etmelerini sağlayan, potansiyel olarak hayat kurtaran bir cihazdır.

4. KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ;

Kabuklu deniz ürünleri alerjisine, vücudunuzun kabuklu deniz ürünleri ( Karides, kerevit, istakoz, kalamar, deniz tarağı) olarak bilinen balık ailelerinden gelen proteinlere saldırması neden olur.

Kabuklu deniz ürünleri alerjisinin belirtileri genellikle hızlı bir şekilde ortaya çıkar ve diğer IgE gıda alerjilerine benzer. Bununla birlikte, gerçek bir deniz ürünleri alerjisini, bazen bakteri, virüs veya parazit gibi deniz ürünlerine bulaşan bir maddeye karşı olumsuz bir reaksiyondan ayırt etmek zor olabilir.

Bunun nedeni, semptomların benzer olabilmesidir, çünkü her ikisi de kusma, ishal ve mide ağrısı gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Kabuklu deniz ürünleri alerjisi zamanla çözülme eğiliminde değildir, bu nedenle bu durumdaki çoğu kişi alerjik reaksiyondan kaçınmak için tüm kabuklu deniz ürünlerini beslenmelerinden çıkarmak zorundadır.

5. BUĞDAY

Buğday alerji buğdayda bulunan proteinlerden birine verilen alerjik yanıttır. Buğday alerjisi en çok çocuklarda görülmektedir. Çocuklar genellikle 10 yaşını geçtiklerinde bu durumu aşarlar.

Diğer alerjiler gibi, buğday alerjisi de sindirim sıkıntısı, kurdeşen, kusma, kızarıklık, şişme ve ciddi vakalarda anafilaksiye neden olabilir. Genellikle benzer sindirim semptomlarına sahip olabilen çölyak hastalığı ve çölyak dışı glüten duyarlılığı ile karıştırılır.

Bununla birlikte, gerçek bir buğday alerjisi, buğdayda bulunan yüzlerce proteinden birine karşı bir bağışıklık tepkisine neden olur. Bu reaksiyon şiddetli ve hatta bazen ölümcül olabilir.

Öte yandan çölyak hastalığı ve çölyak dışı glüten duyarlılığı yaşamı tehdit edici değildir. Bunlar, buğdayda da bulunan belirli bir proteine ??- glütene - karşı anormal bir bağışıklık reaksiyonundan kaynaklanır.

Tek tedavi buğday ve buğday içeren ürünlerden kaçınmaktır. Bu, buğday içeren gıdaların yanı sıra güzellik ve kozmetik ürünlerinden kaçınmak anlamına gelir.

6. SOYA

Soya alerjileri çocukların yaklaşık yüzde 0,4'ünü etkiler ve en yaygın olarak bebeklerde ve üç yaşın altındaki çocuklarda görülür. Soya fasulyesi veya soya sütü içeren ürünlerdeki bir protein tarafından tetiklenirler. Bununla birlikte, soya alerjisi olan çocukların yaklaşık yüzde 70'i alerjiyi aşar.

Semptomlar kaşıntılı, sızlayan ağız ve burun akıntısından döküntü ve astıma veya solunum güçlüğüne kadar değişebilir. Nadir durumlarda, bir soya alerjisi de anafilaksiye neden olabilir. Diğer alerjiler gibi soya alerjisinin de tek tedavisi soyadan kaçınmaktır.

7. BALIK

Balık alerjileri yaygındır ve yetişkinlerin yaklaşık yüzde 2'sini görülür. Diğer alerjilerden farklı olarak, balık alerjisi yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkabilir. Bu durum nadir değildir ve insanların yüzde 40'ı alerjiyi yetişkinken geliştirir.

Kabuklu deniz ürünleri alerjisi gibi, balık alerjisi de ciddi ve potansiyel olarak ölümcül bir alerjik reaksiyona neden olabilir. Ana semptomlar kusma ve ishaldir, ancak nadir durumlarda anafilaksi de ortaya çıkabilir.

Bu, balığa alerjisi olanlara, yanlışlıkla balık yemeleri durumunda taşımaları için genellikle bir epi-kalem verilir.

Semptomlar benzer olabileceğinden, balık alerjisi bazen balıktaki bakteri, virüs veya toksin gibi bir kirleticiye verilen reaksiyonla karıştırılır.

Dahası, kabuklu deniz ürünleri ve yüzgeçli balıklar aynı proteinleri taşımadığından, kabuklu deniz ürünlerine alerjisi olan kişilerin balığa alerjisi olmayabilir. Bununla birlikte, balık alerjisi olan birçok kişinin bir veya daha fazla balık türüne alerjisi vardır.

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık Bakanlığı, Kovid 19'da son verileri açıkladı: Günlük vaka sayısı 22 binin üzerinde
Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Türkiye'deki ...
Uzman doktor uyardı: Yeni dalgadan en çok aşısızlar etkilenecek
Prof. Dr. Kargı, yeni dalganın aşı olmayanların dalgası olacağını ve en ...
Dünya genelinde kaç kişi aşılandı?
Dünya genelinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı uygulanan aşı, ...
 
Uzman isim uyardı: Aşıda varyant riski!
Prof.Dr. Wen, tam aşılı kişilerin de enfekte olabileceğini belirtirken ...
Lif en çok besinlerde bulunur? En büyük faydası nedir?
Lifli gıdalar, diyet yapıldığında, kabızlığın giderilmesinde faydalara ...
Bakan Koca'dan aşı açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 29 Temmuz itibariyle birinci doz, ikinci ...
 
Sağlık çalışanlarına aşı zorunluluğu
Macaristan'da sağlık çalışanlarına coronavirüs aşısı olma zorunluluğu getirildi.
Dünyada koronavirüs sayısı kaç oldu?
Dünya genelinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı uygulanan aşı sayısı 4 milyar dozu geçti.
Sağlık Bakanlığı, Kovid 19'da son verileri açıkladı
Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Türkiye'deki ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gaziantepspor
Gurbangulı Berdimuhamedov
Suudi Arabistan
TÜFE
1. Lig
Dilma Rousseff
Murat Yıldırım
Ersun Yanal
ROMA