BM, Adidjan'da sivillerin durumunun "kesinlikle çok kötü" olduğunu bildirdi.
Cenevre'deki BM İnsani İşler Koordinasyon Bürosu'nun sözcüsü Elisabeth Byrs, çatışmaların devam ettiği Abidjan'da insani durumun daha da bozularak çok kötü bir düzeye ulaştığını belirtti.
Byrs, güvenlik sorunlarının sivil halka ulaşmalarını imkansız kıldığını, cesetlerin günlerdir sokaklarda yattığını kaydetti.
Sözcü, bu açıklamasında kısa bir süre önce de hastanelerin çoğunun görev yapamaz durumda olduğunu, buralarda oksijen eksikliği bulunduğunu, ambulansların da çalışmadığını, görevdeki ambulanslara da ateş açıldığını söylemişti.
Bu arada BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, günlerdir ağır çapta silahlarla çatışmaların devam ettiği Abidjan'da onlarca ölü bulunduğunu bildirdi.
Öte yandan devlet başkanlığını bırakmayan Laurent Gbagbo'nun sözcüsü, dünkü saldırılarda rezidansın BM helikopteri tarafından en az 50 kez vurulduğunu söyledi.
Sözcü, dün önemli bir askeri kampın imha edildiğini de doğruladı. Gbagbo'nun halen Abidjan'da olduğunu söyleyen sözcü, Gbagbo'nun istifayı düşünüp düşünmediğine ilişkin açıklama yapmayı reddetti.
UATTARA GÜÇLERİNİN, GBAGBO'NUN REZİDANSINI ELE GEÇİRDİĞİ İDDİASI
Fildişi Kıyısı'nda devlet başkanlığını bırakmayan Laurent Gbagbo'ya bağlı güçlerin, çatışmaları durdurma kararı aldığı bildirildi.
Gbagbo'ya bağlı güçlerin komutanı Philippe Mangou, Abidjan'da Fransızların bazı mevzilerine ve stratejik köprülere düzenlediği bombardımanın ardından, uluslararası toplumun devlet başkanı olarak tanıdığı Alassane Uattara'ya bağlı güçlerle çatışmaları durduklarını ve BM'ye ateşkes çağrısında bulunduklarını belirtti.
Bir ateşkesin, halkın ve askerlerin korunmasına olanak sağlaması gerektiğine dikkati çeken Mangou, BM'den yağmalama eylemlerinin engellenmesini istediklerini belirtti.
Bu arada bir diplomat, Alassane Uattara'ya bağlı güçlerin, sığınakta olduğu bildirilen Gbagbo'nun devlet başkanlığı rezidansını ele geçirdiğini belirtti.
BM ve Fransız güçleri, dün devlet başkanlığı sarayı ile Gbagbo'nun cephaneliklerine yoğun saldırı düzenlemişti.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...