Konsey tarafından yayımlanan bildiride, "yaygın insan hakları ihlalleri ve Suriyeli yetkililerin sivillere karşı güç kullanması" kınandı.
Bildiri, başta Rusya ve Çin olmak üzere bazı Güvenlik Konseyi üyelerinin herhangi bir kınamanın Libya operasyonuna benzer bir müdahaleyle sonuçlanacağı kaygılarına rağmen kabul edildi.
Lübnan ise 14 üyenin kabul ettiği metne destek vermediğini açıkladı.
Suriye'de gittikçe kötüleşen duruma ilişkin kaygıların ifade edildiği bildiride, "Güvenlik Konseyi tüm şiddetin hemen sona ermesi çağrısı yapıyor ve tüm tarafları itidal göstermeye, devlet kurumlarına saldırılar da dahil olmak üzere misillemelerden kaçınmaya davet ediyor" denildi.
Bildiride ayrıca, "Şiddetin sorumluları hesap verebilir olmalı" ifadesi kullanıldı.
"BEKLENTİLERİN ÜSTÜNDE BİR METİN"
BBC'nin Birleşmiş Milletler muhabiri Barbara Plett, bildirinin ABD ve Avrupalı müttefiklerinin tercih ettiğinden daha hafif bir dille yazıldığını ancak bazı üyelerin yoğun muhalefeti düşünüldüğünde beklentilerin üstünde olduğunu bildirdi.
BM Güvenlik Konseyi'nin Avrupalı üyeleri Suriye hükümetini kınayan ve hak ihlalleriyle ilgili soruşturma çağrısı yapan bir karardan yanaydı.
Kabul edilen belge ise çözümün Suriye liderliğinde gerçekleşecek bir siyasi süreç olduğunu söylüyor ve böylece dış müdahaleyi seçenek dışı bırakıyor.
Bildirinin kabulü, Suriye ordusunun protestoların merkezi olan Hama kentine düzenlediği operasyonların ardından geldi.
Görgü tanıklarının ifadelerine göre, Hama'da hafta sonundan bu yana hükümet güçlerinin müdahalesi sonucu yaklaşık 150 kişi hayatını kaybetti.
PLANET
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...