Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde açıklanan Küresel Eğilimler Raporu’nda 2015 yılında 5 milyondan fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Ülke içinde ya da dışında evini terk etmek zorunda kalan kişi sayısı, geçen yıl yaşanan rekor artışla tarihte ilk kez 65.3 milyon seviyesine çıktı. Rapora göre, evlerini terk ederek mülteci konumuna düşen kişilerin yarısından fazlasını çocuklar oluşturuyor. Dünya genelinde en fazla mülteciye kaynaklık eden ülkeler, çatışma ve savaşlar nedeniyle harabeye dönen Suriye, Afganistan ve Somali. Rapora göre, dünyadaki her 113 kişiden biri savaş ve çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Evlerini terk eden kişilerin nüfusu bir ülke içinde toplansaydı, bu ülke dünyanın en yüksek nüfuslu 21’inci ülkesi olurdu.
Türkiye birinci
BMMYK, Avrupa’da yaşanan mülteci krizinin ön planda olmasına rağmen, dünya genelindeki mültecilerin yüzde 86’sına gelişmekte olan ülkelerin ev sahipliği yaptığını açıkladı. Türkiye, 2.5 milyon rakamıyla en çok mülteci ağırlayan ülke olurken, onu 1.6 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Pakistan takip etti. Raporda, 2015’te Suriye’yi terk eden 946 bin kişinin büyük çoğunluğunun Türkiye’ye geldiği ifade edildi. Bununla birlikte, 2015 yılında 441 bin kişinin iltica başvurusunda bulunduğu Almanya, en çok sığınma başvurusu alan ülke olurken, onu ABD ve İsveç takip etti. Geçen yıl 201 bin 400 mülteci ise ülkeleri olan Afganistan, Sudan, Somali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ne geri döndü. Uluslararası Göç Örgütü’nün rakamlarına göre, 2015’te 1 milyon 11 bin kişi Akdeniz ve Ege Denizi üzerinden Avrupa ülkelerine vardı.
Siyasi çözüm gerek
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, “Akdeniz’i geçerek Avrupa sahillerine gelen mültecilerin kendileriyle beraber taşıdıkları mesaj şu; siz sorunları çözmezseniz, sorunlar size gelecektir. Zengin ülkelerdeki insanların bu mesajı anlamaları için bu kadar sürenin geçmesi çok acı verici. Sorunları çözüp, sığınmacı akımlarını engellemek için siyasi harekete ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
Aşırı sağ yükselişte
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük göç dalgası, özellikle Avrupa’da aşırı sağcı gruplara ve göçmen karşıtı politikalara desteği artırdı. Evini terk etmek zorunda kalan 65 milyon kişiden 21,3 milyonu, ülkelerindeki insan hakları ihlalleri, savaş ve çatışmalar nedeniyle kaçarak mülteci konumuna geldi.
Milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...