Birleşmiş Markalar Derneği(BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz, BMD'ye üye 400 markanın yurtiçinde 40 bin, yurtdışında 69 ülkede bin 175 mağaza sayısına ulaştığını ve 170 bin çalışan ile birlikte yıllık 24 milyar dolar ciro gerçekleştirdiklerini açıkladı.
Yılmaz, yapılan genel kurulun ardından yeni yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği ilk basın toplantısında BMD'nin yeni dönem projeleri hakkında bilgi vererek, sektördeki gelişmeleri değerlendirdi. Yılmaz, bir ülkenin, sahip olduğu markaları kadar zengin olabileceğini ifade ederek, yeni dönemde markaları doğru pazarlama ve edinilen tecrübeler ışığında büyütmek için çaba göstereceklerini vurguladı.
-TÜRK MARKASI BAYRAĞINI ÇOĞALTMAK İSTİYORUZ-
BMD'yi, Türkiye'nin lokomotif sektörü olan perakendenin en önemli oyuncularını aynı çatı altında buluşturan gerçek bir yıldızlar topluluğu olarak nitelendiren Yılmaz, artık Türk malı vurgusunun, Türk markası ifadesi ile yer değiştirdiğini belirterek, "Made in Turkey'den, Türk markaları devrine geçiyoruz" dedi. BMD üyesi markaların, yurtdışındaki her bir mağazası ile Türkiye'ye çok büyük değer kattıklarını dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:
"Amerika'da Türk markası bir otomobil yok ama Newyork'da jeanin anavatanın kalbinde Little Big ve Mavi bize hoş geldin diyor. Milano'da karşınıza aniden Colin's çıkıyor. Ukrayna'da Pierre Cardin, Tiflis'de Vestel, Moskova'da Goldaş, Tokyo'da Çilek, Bükreş'te LC Waikiki, Yunanistan'da İpekyol, Kahire'de Kiğılı, İspanya'da Damat, İsviçre'de Ramsey, Kazakistan'da Roman, Belçika'da Zen, Dubai'de Network, Erbil' de Collezione, Londra'da Desa; liste uzayıp gidiyor. Dile kolay bin 175 mağaza. Türk markaları başta moda başkentleri olmak üzere dünyanın her yerinde ülkemizin tanıtımına büyük katkı sağlıyorlar. Bu moda ve marka ile yapılan nitelikli tanıtım deniz-güneş ötesinde turizm de dahil bir çok sektör için sinerji yaratıyor. Yönetim dönemimizde yurtdışında Türk markası bayrağını çoğaltmak hedefimiz olacak."
-HEDEFİMİZ İSTANBUL'UN MODA VE ALIŞVERİŞ CENNETİ OLMASI-
İstanbul ve çevresinde sektör açısından mükemmel bir ekosistem bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, çok iyi organize olan perakendecilerin ve mimari açıdan Avrupa'nın en güzel, en iyi yönetilen AVM'lerinin bu bölgede bulunduğuna dikkat çekti. Uçakla, önemli pazarlara 1.5 saatlik mesafede olan İstanbul'da, "İstanbul Shopping Fest' (İstanbul Alışveriş Festivali) mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini savunan Yılmaz, "Bunun için çaba sarf edeceğiz. Gerekli düzenlemeler yapıldığında İstanbul, Dubai gibi, çevre ülkeler ve Avrupa için bir alışveriş cenneti, aynı zamanda bölgesel moda merkezi olacaktır. Bir taraftan ürettirip satan, diğer taraftan alıp satan bu ekosistem desteklenir ve ticaret daha liberalize edilirse Avrupa'nın toptan, perakende ticaret cenneti İstanbul, dünyanın en önemli moda merkezi, belki de lideri olacaktır" dedi.
-2023'DE 500 MİLYAR DOLARLIK İHRACATIN 50 MİLYAR DOLARINI MARKALAR SAHİPLENDİ-
BMD'ye üye 400 markanın toplam yıllık cirosunun 24 milyar doları bulduğuna dikkat çeken Yılmaz, toplam 170 bin çalışanı ile Türk ekonomisine önemli katkı sağladıklarını bildirdi. Yılmaz, toplam 2.3 milyon metrekare alanda faaliyet gösteren BMD üyelerinin yurtiçinde 40 bin, yurtdışında ise 69 ülkede bin 175 mağazası bulunduğunu ifade etti. Beklenen yönlendirmelerin yapılması halinde sektörün, 10-15 yıl içinde markalı ihracat başta olmak üzere 50 milyar dolarlık dış satıma ulaşabileceğini söyleyen Yılmaz, Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin 50 milyar dolarını sahiplenerek Türk markalarının gücünü ortaya koyduklarını vurguladı