Eski Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Türkiye'deki gelişmeleri överek, "5 yıl önce Türkiye bu kadar gelişecek denseydi, hiç kimse bunu gerçekçi bulmazdı." dedi. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland da Türkiye'nin artık küresel bir aktör olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. Avrupa Konseyi çatısı altında kurulan ve Türkiye'nin dönem başkanlığı sırasında faaliyette bulunacak Seçkin Şahsiyetler Grubu Başkanlığı'na seçilen Fischer, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland ve Türkiye'nin Avrupa Konseyi Daimi Temsilcisi Daryal Batıbay'ın katılımı ile gerçekleştirilen basın toplantısında Türkiye'ye övgüler yağdırdı. 15 Ekim'de ilk toplantısını yapacak olan Seçkin Şahsiyetler Grubu'nun, Türkiye'nin Avrupa Konseyi dönem başkanı olacağı 10 Kasım-11 Mayıs tarihinin son gününde raporunu tamamlaması bekleniyor.
BAZI AVRUPALI LİDERLER UYKULARINDAN UYANMALI
Türkiye'nin şu an G-20 üyesi olduğunu birkaç defa hatırlatan Fischer, isim vermeden Türkiye'nin AB üyelik sürecini bloke eden bazı AB liderlerini tenkit etti. Dünyanın artık Batı tarafından idare edilmediğini vurgulayan Fischer, Avrupa'nın bu durumu kabullenip, kendine çekidüzen vermesi gerektiğini kaydetti. "Türkiye G-20 üyesi. Bazı Avrupalı liderlerin artık uykularından uyanıp bu gerçeği görmelerini ümit ediyorum. Türkiye'nin muazzam bir potansiyeli var." diyen Fischer, Türkiye'nin kaydettiği ilerlemenin "etkileyici" olduğunu ve bu ilermenin kayıtlara geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Eski Almanya Dışişleri Bakanı, Türk ekonomisinin son derece kuvvetli ve dinamik olduğunu vurguladı. AK Genel Sekreteri Jagland ise Avrupa'da Türkiye'yi küçümseyen ülkeler olabileceğini, bu tavrın son bulması gerektiğini vurguladı.
Türkiye ile üyelik müzakerelerini başlatan 16-17 Aralık 2004 Zirvesi sırasında Almanya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olan Fischer, üyelik sürecinin mühim mimarlarından biri olarak görülüyor.
"Mimarlarından biri olduğunuz Türkiye üyelik sürecinin 5 yılında 18 faslın askıda olmasına üzülmüyor musunuz?" sorusuna Fischer, Türkiye'nin bir başarı hikayesi olduğunu; ancak AB sürecinin üye ülkelerdeki iktidar değişikliklerinin ardından sorunlarla karşılaştığını belirtti. Ancak müzakerelerin "bittiği" söyleminin çok kötümser bir yaklaşım olacağına işaret eden Fischer, müzakerelerin süreceğini vurguladı. Türkiye'nin enerji konusunda çok önemli bir konuma geldiğine dikkat çeken Fischer, "Yunanistan krizinde de Türkiye çok akıllıca davrandı, uzun vadeli düşünürek birtakım kararlar aldı." dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun teklifi ile Türkiye'nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi çatısı altında kurulan Seçkin Şahsiyetler Grubu, Ankara'nın dönem başkanlığı sırasında Avrupa'nın temel sorunlarına ilişkin bir rapor hazırlayacak. İlk toplantısını 15 Ekim'de Strasbourg'da gerçekleştirecek grubun İstanbul ve Salzburg'da da toplantılar yapması planlanıyor. Başkanlığını Fischer'in yapacağı grup 9 kişiden oluşuyor. Türkiye'yi grupta Prof. Ayşe Kadıoğlu temsil edecek. Diğer katılımcılar ise eski NATO Genel Sekreteri ve eski AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana, eski İtalya Milletlerarası Ticaret Bakanı ve eski AB Komisyonu üyesi Emma Bonino, Prof. Timothy Garton Ash, Martin Hirsch, Danuta Hubner, Sonja Licht ve Vladimir Lukin. Dönem başkanlığı 10 Kasım'da başlayacak Türkiye'nin başkanlığının son günü olan 11 Mayıs'ta raporun hazır olması bekleniyor. Aynı gün Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi raporu ele alacak.
ZAMAN
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...