Daha önce Başbakan Müsteşarlığı ve bakanlık görevlerinde bulunan, şu anda bir gazetede köşeyazarlığı yapan, tecrübeli siyasetçi Hasan Celal Güzel ile CHP lideri Deniz Baykal’ın yaptığı sürpriz Kuzey Irak açılımını konuştuk. Güzel’in iyibilgi’ye özel açıklamaları şöyle:
CHP liderindeki değişimin perde arkasını bilmiyorum ama şöyle bir tuzak var gibi geliyor bana: Baykal sınırötesi operasyonu istiyordu, bunu açık bir dille savunmuştu. Pazartesi akşamı Başbakan’ın Bush ile yaptığı görüşmenin ayrıntıları açıklanmaya başlanınca televizyonlar Baykal’ın dış politika konusundaki en yakın iki danışmanı Şükrü Elekdağ ve Onur Öymen’e ulaştı. Her ikisi de dağın fare doğurduğunu, operasyonun olmaması için bahane üretildiğini söylediler. Fakat, ne hikmetse, ertesi gün Baykal grupta yaptığı konuşmada mülayim bir üslupla Başbakan’ın gezisini değerlendirdi ve destekledi. Bir gece içinde ne olmuştu da değişmişti Baykal. Elekdağ son derece dürüst ve tarafsız bir devlet adamı. Onun bu sorunun yanıtını dürüstçe vereceğini düşünüyorum.
Baykal neden değişti?
Bizim bilmediğimiz bir şekilde Baykal bu işten etkilendi. Amerikan kaynaklı etkinin altında kalmış olabilir. Ancak elimde bir bilgi yok! Bu komplo olur. Bu yüzden ikinci ihtimali öne çıkaracağım. Baykal Başbakan’ın bu konudaki temasının neticesinde ABD’den bir nebze de olsa destek sağladığını ve önümüzdeki dönemde harekat beklentisi bulunduğu için Başbakanın bundan faydalanacağını düşünmüş olmalı. 22 Temmuz’da toplantı için bile o bölgeye gidemediğini biliyor Baykal. Ve geleceğe ait bir yatırım yapmak istedi bence. Söylemlerini bir taraf bıraktı ve ani bir kararla “galiba bundan sonra Peşmergelerle anlaşarak bu iş gidecek’ diye düşünerek bu süreçten faydalanmak istedi.
Kaynak: İyibilgi
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |