Mesud Barzani'nin liderliğindeki 'Kürt Bölgesi Başkanlığı' adına yapılan açıklamada, Irak'ta ideolojik ve mezhepsel ayrışmanın büyüdüğü, ülke bütünlüğü için tek çözümün üçlü federal sistem olduğu öne sürüldü.
Açıklamada, ABD Senatosu'nun aldığı son kararın her yönüyle desteklendiği, federatif çözümün Irak için geçerli tek seçenek olduğu ileri sürüldü.
Açıklamada, Irak Anayasası'nda da ülkenin federatif sistemle yönetilmesinin kararlaştırıldığı, bunun dışarıdan getirilen bir zorunluluk olmadığı savunulurken, "Hiçbir zaman Kürt siyasi grupların parti tüzük ve programlarında Irak'ın parçalanması gerektiği maddesi yer almamıştır. ABD Senatosu'nun Irak'ın federal 3 bölgeye ayrılması yönündeki kararına ilişkin yaygara koparanlar hiç kuşkusuz daha önce Irak'ın yeni anayasasına, demokrasi ve federalizme karşı duranların ta kendisidir" denildi.
Kürt yöneticilerin Irak'taki genel değerlendirmesine de yer verilen açıklamada, merkezi sistemin ülkede yönetimin tek bir elde bulundurulmasına, bunun da diktatörlüğe yol açtığı, Kürtleri ve güneydeki Iraklıları ikinci derecede vatandaş olarak görmesine neden olduğu, yeni yapı tarafların uzlaşarak Irak'ın yeniden kalkınmasında tarafların içten birlikteliğinin sağlanması gerektiği vurgulandı.
"İdeolojik ayrışma büyüyor"
'Kürt Bölgesi Başkanlığı' açıklamasında ayrıca şöyle denildi:
"Irak'taki genel duruma baktığımızda ülkede mezhepzel ayrışmanın yaşandığı açıkça görülmektedir. Bazı dini siyasi partiler kendilerini Sünnilerin bazıları ise Şiilerin temsilcisi olarak görmekte ve bu yönde çaba sarf etmektedir. Mezhebe dayalı ideolojik ayrışma gittikçe büyümekte. Bu ayrışma ise kendisini devletin ve toplumun her kademesinde belli ettirmektedir.
Kürdistan'da (Kuzey Irak) uygulanan çoğulculuk sistemi sayesinde farklı din, mezhep ve etnik gruplar kardeşçe yaşamaktadır. Bölgede uyguladığımız bu sistemi Irak içinde öneriyoruz. Şii ve Sünnilerin bir araya getirilmesine yönelik verdiğimiz çabalar da hiç kuşkusuz devam edecektir."
Açıklamada, "Anayasa'ya göre eyaletler federal bölge ilan edebilirler. Eğer güneydeki halk federal sistemi ister ve bu yönde talepte bulunursa bu onların anayasal hakkıdır. Yine ülkenin orta bölgesindeki halkında bu hakkı vardır" denildi.
Kürt Bölgesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "ABD Senatosu'nun kararına karşı olanların kararı ayrıntılarıyla incelemediği veya ülke gerçekliğini anlamadığı, şovenist duygularla hareket ederek yeniden merkezi sistemin kurulmasını arzulayanlar olduğu" da belirtildi.
Federatif yapıya onay
ABD Kongresi'nin üst kanadı Senato, önde gelen Demokrat Senatör Joe Biden tarafından önerilen ve Irak'ın gevşek bir federatif yapı içinde 3 bölgeye ayrılmasını öngören, ancak bağlayıcılık taşımayan bir tasarıyı 26 Eylül'de ezici çoğunlukla kabul etmişti.
Tasarının bağlayıcılığı bulunmuyor. Senato'da 23'e karşı 75 oyla kabul edilen tasarı, Irak'ın tek ülke olarak kalmasını, ancak Şii, Sünni ve Kürt bölgelerine ayrılmasını öngörüyor.
Petrol gelirlerinin denetiminin ise Bağdat yönetiminde kalması öneriliyor. Bazı çevreler, ileride Irak'ın üç 'ayrı ülkeye' bölünmesine yeşil ışık yakacağı gerekçesiyle tasarıya karşı çıkıyor.
Maliki: "Karar Iraklılara düşer"
29 Eylül'de El Irakiye TV'sinde konuşan Irak Başbakanı Nuri el Maliki, "Böyle sorunları karara bağlamak Iraklılara düşer. Iraklılar da ülkelerinin bütünlüğünü muhafazadan yana" demişti.
Maliki, "Senato'da geçen çarşamba kabul edilen, Irak'ı Kürtler, Şiiler ve Sünniler arasında üç bölgeye ayıran planın arkasında olanların, böyle teklifler sunacaklarına Irak'ın egemenlik ve ulusal bütünlüğünü korumalarının çok daha iyi olacağını" söylemişti.
Irak Başbakanı, Irak'ın parçalanmasının sadece ülke için değil, bütün bölge açısından felaket olacağını belirtmişti.
cnntürk
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...