BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Londra'da yapılacak G20 zirvesi öncesinde İngiliz Guardian gazetesinde yayımlanan makalesinde, küresel ekonomik kriz için önlem alınmaması durumunda, dünya genelinde sosyal kargaşa çıkabileceği ve bazı devletlerin batabileceği uyarısında bulundu.
“Finansal kriz olarak başlayan şey küresel ekonomik krize dönüştü' diyen Ban, “gittikçe artan sosyal huzursuzluğun, büyük bir siyasi krize yol açmasından, hükümet ve liderlerin güçsüzleşmesi sonrasında da geleceklerine dair umutlarını kaybetmiş kızgın halkların ortaya çıkmasından endişe ettiğini' söyledi.
KORKUNÇ BİR GELECEĞE GİDİYORUZ
Küresel ekonomik krizden, yoksul ülkelerin “tehlikeli bir hızla' etkilendiğini belirten Ban, “Dünya genelinde bir iyileşme sağlayamazsak insanlığın gelişimi noktasında korkunç bir felaketle karşılaşacağız' ifadesini kullandı. Batan bankalarla batan ülkeler arasında ince bir çizgi olduğuna dikkati çeken Ban, 'Bu çizgiyi geçince başımıza geleceklerin sorumlusu biz olacağız' diyerek 'gerçek anlamda küresel bir teşvik paketi' çağrısında buldu.
Zirvede konuşan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de krizde henüz en alt seviyeye ulaşılmadığını, kaybın da trilyonlarca dolarla ölçülebileceğini belirterek, “Yeni bir dalga reel sektörü istikrarsızlaştıracak. Kayıplar trilyon dolarla ölçülecek" dedi.
Bankalara protesto
Dünya ekonomi zirvesi G-20, kapitalizm karşıtlarının yoğun protesto gösterilerine sahne oldu. Özellikle, küresel krizin sorumluları olarak gösterilen bankacılara yüklenen protestocular "Bankalar bizim" sloganları atarak, polisle çatıştı. Polisin sert karşılık verdiği protestoculardan 86'sı gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan birinin İskoçya Kraliyet Bankası'nın bir şubesini yakma girişiminde bulunduğunu açıklayan güvenlik yetkilileri göstericilerden birinin de ölü bulunduğunu açıkladı.
250 milyar $'lık pakette anlaşmaya doğru
G20 liderlerinin toplantısında uluslararası ticareti destekleyecek 250 milyar dolar büyüklüğünde bir finansman paketi konusunda anlaşmaya yakın olduğu belirtiliyor. Konuya yakın bir kaynağın verdiği bilgide, “Liderler, dünya ticaretinde finansman sağlamak amacıyla ihracat kredisi ve yatırım kurumları ve çok uluslu kalkınma bankaları aracılığıyla gelecek iki yıl içinde 250 milyar dolar kaynak sağlanması konusunda anlaşmaya varmak üzere” dedi. Bu arada NATO ve IMF ile ilgili uzun süredir farklı fikirlere sahip olduğu bilinen Türkiye'nin bu tezlerinin G20 sonuç bildirgesinde yer alacağı açıklandı. Türkiye, IMF'nin bütçe yapılanması başta olmak üzere NATO'nun yapısal reformlara ihtiyacı olduğunu savunuyor.(yenişafak)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...