AZERBAYCAN’da vatandaşlardan gelen ve giderek artan şikayetler üzerine yetkililer, ezanın hoparlörlerden yayınlanmasını yasakladı. Özellikle başkent Bakü’de birçok Azeri, son dönemde yetkililere başvurarak, yüksek sesle yayınlanan ezan nedeniyle hastaların ve çocukların rahatsız olduğunu, uyuyamadıklarını söylemişlerdi.
Azerbaycan’ın Diyanet İşleri Başkanlığı konumundaki Kafkas Müslüman İdaresi yetkilileri, geçtiğimiz çarşambadan beri yasağın yürürlükte olduğunu belirttiler. Kurumun sözcüsü Akif Agayev, "Kamuoyundan birçok şikayet almıştık. Bu, ezanın yasaklanması anlamına gelmiyor. Sadece hoparlörü kaldırdık" dedi. Yasağın ardından müezzinler, amfi ve hoparlörlerin kullanılmadığı geçmiş dönemde olduğu gibi minarelere çıkarak çıplak sesle ezan okumaya başladılar.
CEMAAT KIZGIN
Dün Bakü’deki Sultanali Camii’nde öğle namazı kılan cemaat, yasağı protesto etti. Dini özgürlüklerinin ihmal edildiğini savunan cemaatten kendisini Aziz diye tanıtan bir kişi, AFP’ye yaptığı açıklamada, "Ezanı duymak, ruhani görevimizi hatırlamak açısından önemli. Şehirde bu kadar gürültü varken, hoparlör olmadan ezanı nasıl duyacağız? Hıristiyan ülkelerde çan sesini yasaklıyorlar mı" dedi. Ülkedeki önde gelen dini cemaatler de, yasağın "ateist-Bolşevik" uygulamaları hatırlattığını belirttiler.
DEMOKRATİK GEREKLİLİK
Sultanali Camii’nin imamı İbrahim Yarıyev ise, yasağın "demokratik bir gerek" olduğunu vurgulayıp sağduyu çağrısı yaparken, "Biz Suudi Arabistan veya İran gibi bir din devleti değiliz. Din ve devleti ayırmış, demokratik bir ülkeyiz. Rahatsız edilmemek isteyenlerin haklarına saygı göstermemiz gerekir" diye konuştu.
MÜEZZİN YARIŞI
Yetkililer, geçmişte Bakü’deki cami sayısının çok az olduğunu, bu yüzden hoparlöre ihtiyaç duyulduğunu belirterek yasağı savunuyorlar. Aynı yetkililere göre bugün, müezzinler, amfilerin sesini sonuna kadar açarak birbirlerine rakipmiş gibi ezan yayını yaptığı için rahatsızlıklar oluştu. Bakü’nün küçük bir mahallesinde, 7-8 cami bulunduğu bildiriliyor. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla 1991 yılında bağımsızlığını kazanan 8.1 milyon nüfuslu Azerbaycan’da halkın büyük çoğunluğu Şii. Son 15 yıldır özellikle İran’ın da etkisiyle ülkede İslam’a yöneliş hız kazandı. Laik hükümetin, bu süreci yönetmekte zorlandığı yıllardır vurgulanıyordu.
Hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...