Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2008’in ilk çeyreğinde, telekomünikasyonda 21.5’lik bir büyüme olduğunu bildirerek, “Demek ki, geleceğin sektörü bu sektördür. Bu sektör Türkiye’yi ayağa kaldıracak bir sektördür” dedi.
Yıldırım, Türkiye’de her şeyin iyiye gittiğini söyleyerek, “Kimse felaket senaryosu yazmasın. Küresel anlamda yaşanan bazı krizler ve ülkedeki belirsizliğin en kısa sürede geçeceğini düşünüyorum. Şu anda bir bekleme süreci var ama bunu aşacağız ve aradaki farkı kapatacağız” dedi.
Turkcell Teknoloji Araştırma Geliştirme Merkezinin açılış törenine katılan Binali Yıldırım, bir ülkede bilginin üretilerek, kullanılmasının, Ar-Ge çalışmalarının aralıksız devam etmesine bağlı olduğuna işaret etti. Yıldırım, Ar-Ge’nin hem zaman, hem de paraya ihtiyaç duyan çok zahmetli bir iş olduğunu kaydederek, gelişmiş ülkelerin, Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH)’nın yüzde 2-3’ünü Ar-Ge’ye ayırdıklarını belirtti. Türkiye’deki Ar-Ge yatırımlarının 2003 yılında 164 milyon YTL olduğunu anımsatan Yıldırım, bu konuda bir ilerleme kaydedildiğini ve Ar-Ge yatırımlarının 5 milyar YTL’ye ulaştığını ifade etti.
-“KİMSE FELAKET SENARYOSU YAZMASIN”-
Yıldırım, Elektronik Haberleşme Yasası’yla, Telekomünikasyon Kurumu’nun sektörden topladığı gelirin yüzde 20’sinin yeniden sektöre verilmesinin söz konusu olacağını aktararak, birkaç yıl önce 8-9 milyar YTL olan Türkiye’deki iletişim pazarının 2007’de 21 milyar YTL’ye ulaştığını anlattı. Bilişimde ihracatın yok denecek kadar az olduğunu söyleyen Yıldrım, ihracatın, 500 milyon doların üzerine çıktığını bildirdi. Yıldırım, telekomünikasyon alanında 2007 sonu itibariyle toplam 94 milyar dakika trafiğe ulaşıldığını belirterek, bunun 36.6 milyar dakikasının sabitte, geri kalanının ise mobilde gerçekleştiğini kaydetti. 2008’in ilk çeyreğinde de bu durumun devam ettiğini söyleyen Yıldırım, “Bir güzel gelişme var. 2008’in ilk üç aylık döneminde uzak mesafecilerin ilgili pazardaki gelire göre payları yüzde 19’a yükselmiş. Genişbant abonelikte de sabitin payı yüzde 94.5’e gerilemiş. Türkiye’nin 2008 ilk çeyrek büyümesi 6.6 iken, telekomünikasyonda büyüme 21.5 oldu. Demek ki, geleceğin sektörü bu sektördür. Bu sektör Türkiye’yi ayağa kaldıracak bir sektördür” diye konuştu.
Türkiye’de her şeyin iyiye gittiğini söyleyen Yıldırım, “Kimse felaket senaryosu yazmasın. Siyasete bağımlı yaşam eskiye göre azalıyor. Bu, ülkenin geliştiğinin en güzel göstergesidir. Küresel anlamda yaşanan bazı krizler ve ülkedeki belirsizliğin en kısa sürede geçeceğini düşünüyorum. Şuanda bir bekleme süreci var ama bunu aşacağız ve aradaki farkı kapatacağız” dedi.
-“TOPLAM YATIRIM 32 MİLYON DOLAR”-
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de sadece Türkiye’de değil, dünyadaki iletişim ve teknoloji liderleri arasına katılmayı hedeflediklerini anlattı. Ciliv, son ayda ABD’de Business Weeks tarafından dünyadaki 30 bin 500 halka açık şirket arasından ilk 100’ün girdiği listede Turkcell’in 2006’da 83. sırada yer aldığını belirterek, 2007’de ise 25. sıraya çıktığını kaydetti. Aynı listede Google’ın 11., IBM’in 13. sırada yer aldığını bildiren Ciliv, Microsoft’un ise 23. sırda bulunduğunu aktardı. Ciliv, dünyada 270 milyon sabit hat, 830 milyon da mobil hat kullanıcısı olduğunu söyledi.
Turkcell Teknoloji Genel Müdürü Semih İncedayı ise Teknoloji Merkezinin 30 yıllığına kiralanan bir arazi üzerine inşa edildiğini belirterek, 2007’de 9 milyar dolar olan akıl terinin yüzde 450 artışla bu yılın sonunda yaklaşık 42 milyon dolar olarak hedeflendiğini aktardı. Merkezde 246 kişinin çalıştığını anlatan İncedayı, yaş ortalamasının ise 27 olduğunu ifade etti. İncedayı, bina için 15 milyon dolar, insan ve teknoloji için de 17 milyon dolar olmak üzere toplam 32 milyon dolarlık yatırım yapıldığını bildirdi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...