E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Bahçeli'nin Normalleşme Önerisi! 9 MADDELİK PAKET

Bugünkü basın toplantısında Türkiye'nin normalleşme sürecine geçemediğini bildiren Devlet Bahçeli, MHP adına 9 maddelik bir öneri sundu:

26.08.2008 - 16:38
Bahçeli nin Normalleşme Önerisi!

MHP Genel Merkezi'nde bir basın taoplantısı düzenleyerek, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği türban ve AK Parti için açılana kapatma davası kararlarını değerlendiren Devlet Bahçeli, mormalleşme süreci için 9 maddelik bir öneri sundu.

Türkiye'nin normalleşme sürecine geçemediğini bildiren Bahçeli, yeni gerginliklere müsait bir alacakaranlık durumuna geçildiğini, herkesin bu süreçten gerekli dersi çıkaracak bir bakış açısı geliştirmek zorunda olduğunu ifade etti. Bu süreçte partisinin önerilerini de sıralayan Bahçeli, 9 maddelik bir öneri paketi sundu.

İşte Devlet Bahçeli'nin partisi adına sunduğu 9 öneri:

SİYASET ANLAYIŞI DEĞİŞMELİ

1. Türkiye’de siyaset anlayışları temelden gözden geçirilmeli ve değişmelidir. Gerginlikten beslenen, hukukla sorunlu, ortak değerlerle kavgalı ve bunlar üzerinden siyasi rant peşinde koşan çatışmacı siyaset anlayışları ve alışkanlıklarının çıkmaz sokak olduğu artık görülmelidir. Siyasetin ahlaki bir temele dayandığı, demokratik olgunluk ve uzlaşı kültürünün egemen olacağı, aşırılıkların törpülendiği ve Türkiye’nin milli ve manevi değerlerini ortak payda olarak kabul eden yeni bir siyaset anlayışı hakim kılınmalıdır.

2. Türkiye çok tehlikeli bir cepheleşme sürecine mahkum edilmiştir. Devletin temel nitelikleri, demokratik rejim ve ortak değerler siyasi ve toplumsal çatışma alanı haline getirilmiştir. Bu tehlikeli süreç ne pahasına olursa olsun durdurulmalı, Türkiye’nin milli birliğine, huzuruna, dayanışmasına ve demokratik rejime sahip çıkılmalıdır. Değerlerin çatışması yerine bunlar etrafında toplumsal kucaklaşma ve bütünleşme dönemi başlatılmalıdır. Toplumsal huzursuzluk kaynağı olan sorunlar, karşılıklı anlayış ve hoşgörü ortamında ele alınıp geniş tabanlı ve kamu vicdanında karşılık bulacak çözümlere kavuşturulmalıdır.

3. Parlamenter demokrasilerde egemenliğin yegâne sahibi millettir. Siyasi iktidarların meşruiyet kaynağı da milli iradedir. Milli iradenin tecelli ettiği yegâne merci Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Hangi düşünce ve gerekçeyle olursa olsun demokratik rejime ve Parlamento’nun Anayasal yetkilerine dışarıdan her türlü müdahale gayri meşrudur ve kabul edilemezdir.

4. Türkiye Büyük Millet Meclisi devletin kuruluş ilkelerine, Türk milletinin ortak değerlerine, Türkiye’nin huzuruna ve kardeşliğine, Parlamento’nun itibarına ve yetkilerine ve siyasetin ahlakına sahip çıkmak zorundadır. Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde siyasi diyalog kanallarının açık olmaması siyaseti de tıkamaktadır. Özellikle iktidar ve ana muhalefet partisi arasında süregelen kayıkçı kavgası, Türkiye’yi iki zıt kutupun çatıştığı bir gerginlik denklemine hapsetmiştir. Siyasi partilerin ülke sorunları hakkında farklı düşüncelerle sahip olmaları doğaldır. Ancak, Türkiye’nin kaderini ilgilendiren hayati konularda siyasi düşünce ve hesapları aşan milli bir bilinçle hareket edilmesi ve milli bir seferberlik ruhu sergilenmesi hayati öneme haizdir. - Bu durumun sürmesi Türkiye’nin ufkunu karartacaktır.

5. Bu bakımdan Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde siyasi partilerin üzerinde anlaşacakları asgari müştereklerin tespiti için siyasi diyalog kanalları açılmalı ve bu konuda ortak bir çalışma başlatılmalıdır. Milliyetçi Hareket Partisi bu konuda somut katkı sağlamaya hazırdır. Diğer siyasi partilerin de Türkiye’yi rahatlatacak böyle bir ortak tavrın gereğine ve yararına inanmaları halinde, bu konudaki somut düşüncelerimiz ortaya konulacaktır.

6. Türkiye Büyük Millet Meclisi siyasi ve ahlaki yozlaşma ile mücadelede Türk toplumuna öncülük yapmak durumundadır. Parlamento’nun itibarını koruması, kamu vicdanını rahatsız eden konularda Meclis’in ahlaki bir duruş sergilemesine bağlıdır. En büyük teminatı siyaset kurumunun fazileti ve ahlaki olan demokratik rejiminin geleceği de buna bağlıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi son dönemde aşınmaya uğrayan itibarını yeniden kazanmak için bu konularda Türk milletine örnek olmalıdır.

7. Bu mülahazalarla şu hususların öncelikli olarak ele alınması yararlı olacaktır.
• Siyaset kurumunun faaliyetlerinin ahlaki temellerini oluşturacak Siyasi Ahlak Yasası tüm siyasi partiler tarafından gündeme getirilmiş, ancak bu konuda bugüne kadar hiçbir adım atılmamıştır.

- Bu durumun siyasi ahlak açısından izahı güçtür. Temiz, dürüst ve namuslu siyaset için rehber niteliğinde bir “siyasi ahlak kodu” üzerinde çalışmak amacıyla TBMM süratle harekete geçmelidir. Siyasi partilerin ve yönetim kadrolarının her kademedeki faaliyetlerini etik esaslara bağlayacak bir Siyasi Ahlak Yasası hazırlanması için TBMM bünyesinde özel bir çalışma grubu oluşturulmalıdır. Mal bildirimi rejiminin yeni esaslara bağlanması, milletvekillerinin iş takibi gibi faaliyetlerde bulunmasına etkili yaptırımlar getirilmesi gibi hususlar bu kapsamda ele alınmalı ve yeni düzenlemeler yapılmalıdır.
• Türkiye’de her alanda yaygın bir hale gelen, toplum hayatını, demokratik rejimi ve ahlaki değerleri tahrip eden yolsuzluklar kamu vicdanında kanayan bir yaradır.

Demokratik sistemin varlığını tehdit eden ve devlet kurumlarına olan güveni sarsan ahlaki kirlilik ve yolsuzluklarla kararlı ve etkili mücadele edilmesi “temiz siyaset-temiz yönetim” anlayışının hakim kılınması için elzemdir.
Milliyetçi Hareket Partisi, yolsuzlukla mücadeleyi milli siyaset anlayışının temel unsuru olarak görmektedir.
Bu konuda kapsamlı bir program ortaya koyan MHP, 1999, 2002 ve 2007 Seçim Beyannamelerinde; Yolsuzlukları önlemek, bunlarla etkin bir mücadele için gerekli politikaları belirlemek ve ilgili kuruluşlar arasında koordinasyon sağlamak üzere özerk yapıda bir “Yolsuzlukla Mücadele Kurulu” oluşturulması, her alanda yozlaşmanın önlenebilmesi için kamu yönetimi, sivil toplum örgütleri ve özel teşebbüsü kapsayacak temel ahlak yasaları çıkarılması ve “Kamu Denetçiliği Sistemi”ne geçiş için gerekli anayasal ve yasal alt yapı oluşturularak bu sistemin hayata geçirilmesi konularında Türk milletine somut taahhütlerde bulunmuştur. Türkiye Büyük Millet Meclisi yolsuzluklarla mücadeleyi öncelikli bir konu olarak ele almalı ve yolsuzluklarla topyekün mücadele için bir Milli Program hazırlamalıdır. Bu konuda daha önce TBMM tarafından hazırlanan raporları güncelleştirmek ve yasama, yürütme ve yargıyı kapsayacak şekilde somut öneri ve tedbirler geliştirmek amacıyla özel bir komisyon kurulmalıdır.
• Bunun yanı sıra, Türkiye Büyük Millet Meclisi kangren haline gelen ve milli vicdanı yaralayan dokunulmazlık tartışmalarına da bir son vermeli ve bu konunun da her yönünün önyargısız olarak görüşüleceği bir komisyon oluşturulmalıdır.

- Milletvekilleri dışında dokunulmazlıktan yararlanan diğer kesimlerin durumu, milletvekillerinin soruşturulması ve yargılanmalarının tabi olacağı esaslar ile bu konuda görevli olacak yargı organları hakkındaki kapsamlı düzenlemeler bu komisyonda ele alınmalı ve en kısa sürede sonuçlandırılmalıdır. Milletvekili dokunulmazlığının kamu vicdanının kabul edeceği makul esaslara bağlanması Parlamento’nun üzerindeki bir şaibeyi de kaldıracak ve ahlaki temellere dayalı siyasetin önünü açacaktır.

8. Kuvvetler ayrılığı ilkesi, demokratik hukuk devletinin hayatiyet kaynağı ve yaşam sigortasıdır.

- Devletin üç temel fonksiyonu olan yasama, yürütme ve yargının görev ve yetkilerinin en rasyonel şekilde dengelenmesi ve bunların uyumlu bir şekilde icra edilmesi hayati önem taşımaktadır. Son dönemde Parlamento ile Anayasal yargı arasında yetki aşımı ve çatışması ekseninde gelişen tartışmalar ve gerginlikler yaşanmıştır. Sağlam teminatlara bağlanmış yargı bağımsızlığı ve Anayasa yargısının demokratik rejim için hayati önemi her türlü tartışmanın üstündedir.

- Ancak, hiçbir organın kaynağını Anayasa’dan almayan bir yetkiyi kullanamayacağı da Anayasa’nın amir hükmüdür.
Parlamento ile Anayasa Mahkemesi arasındaki ilişkilerin son içtihatlar ışığında yeniden değerlendirmeye tabi tutulması ve devletin temel organları arasında yetki çatışması ve aşımını önlemek için ilgili Anayasa hükümlerinin gözden geçirilerek yeni düzenleme ihtiyaçlarının belirlenmesi gerekli hale gelmiştir. Milliyetçi Hareket Partisi, bu düşüncelerle Anayasa Mahkemesi’nin görev ve yetkilerini düzenleyen Anayasa’nın 148. ve 153. maddeleri dahil olmak üzere, bu amaçla Meclis bünyesinde mümkün olabilecek en geniş tabanlı bir mutabakatla yapılması kararlaştırılacak değişiklikleri samimiyetle ele almaya ve 70 milletvekili ile bu sürece katkıda bulunmaya hazırdır.

9. AKP hakkında kapatma davası sonuçlanmış olmasına rağmen parti kapatma konusu siyasi gündemdeki önemini ve sıcaklığını korumaktadır.
• Milliyetçi Hareket Partisi, terör ve şiddeti siyasi amaç ve araç olarak gören partiler dışında siyasi partilerin kapatılmasına karşıdır. Bu konudaki ilke tutumumuz AKP’nin kapatılmasın için dava açılmasından hemen sonra bütün açıklığıyla ortaya konulmuştur.

• Siyasi partilerin sadece Türk milleti tarafından ve seçim sandığı yoluyla tasfiye edilebileceğine inanan Milliyetçi Hareket Partisi, parti kapatma yerine bireysel sorumluluğu esas alan bir öneriyi 15 Mart 2008 tarihinde gündeme getirmiş ve tartışmaya açmıştır.

• Bu noktada, Türkiye’nin siyasi parti kapatma konusundaki talihsiz tecrübeleri ve bunun siyasi hayatımız üzerinde fiiliyatta doğurduğu sonuçlar üzerinde de çok iyi düşünülmelidir. Bu anlayışla hareket eden Milliyetçi Hareket Partisi bu konuda somut bir düşünce geliştirmiş ve bunu tartışılması amacıyla başta AKP ve CHP olmak üzere siyasi partilerin değerlendirmesine sunmuştur.

• Anayasa’nın 68. ve 69. maddelerinin ve Siyasi partiler Kanunu’nun ilgili hükümlerinin gözden geçirilerek, siyasi partilerin kapatılarak hükmi şahsiyetlerinin cezalandırılması yerine, bundan sorumlu olduğu tespit edilenlere cezai ve siyasi yaptırım uygulanmasını öngören önerimiz bugün de geçerliliğini korumaktadır.

Bu konudaki düşüncelerimizin ana unsurları, anlamı ve amacı şu hususları ifade etmek isterim;

- Siyasi Partilerin Anayasa ve kanunlar çerçevesinde faaliyet göstermeleri ve tüzük veya programları ile eylemlerinin devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet ilkelerine ve Anayasa’nın 68. maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan değer esaslara aykırı olamayacağı temel bir normdur.

- Tüzük ve programları Anayasamıza aykırı olan partilerin mevcut yasal usuller izlenerek kapatılması, üzerinde tartışma yapılamayacak bir husustur.

- MHP’nin önerisi, münhasıran siyasi partilerin 68. maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerden ötürü kapatılmasıyla ilgili düzenlemenin gözden geçirilmesini amaçlamaktadır.

- Mevcut düzenlemeye göre bir siyasi partinin bu nedenle kapatılması için, bu nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiğinin Anayasa Mahkemesince tespit edilmesi gerekmektedir.

- Odak haline gelmenin şartları ve kriterleri de 69. maddede ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

- Bu çerçevede, bu nitelikteki fiilin parti üyelerince yoğun biçimde işlenmesi ve bu durumun parti yönetimi ve organları tarafından benimsenmesi veya bu fiillerin doğrudan bu organlarca işlenmesi şartı getirilmiştir.

- Milliyetçi Hareket Partisi, bu hükmün gözden geçirilerek, bu filleri işleyen parti üyeleri, yöneticileri ve milletvekillerinin bireysel olarak doğrudan sorumlu tutulacağı bir düzenlemenin hayata geçirilmesini öngörmektedir.

- Bu yaklaşımın uygun görülmesi halinde, bu gibi durumlarda partinin hükmi şahsiyet olarak kapatılması yerine, bu fiillerin sorumluları hakkında cezai soruşturma ve yaptırım uygulanmasını, milletvekili dokunulmazlığının da buna göre yeniden düzenlenmesini öngören yeni bir Anayasal çerçeve oluşturulabilecektir.

- Terörü destekleyen ve bunu bölücü amaçları için bir araç olarak gören siyasi partiler bu düzenlemenin kapsamı dışında tutulacaktır.

(Haber 7)

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DP Genel Başkanı Süleyman Soylu Turktime Genel Merkezi’nde Konuştu: İsmim Emanetçiliğe Sığacak Kadar Küçük Değil!
Turktime Genel Merkezi ziyaret eden Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman ...
TURKTIME'ı Ziyaret Eden Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok İmalı Konuştu!
14 yıldır Keçiören Belediye Başkanlığı görevini yürüten Turgut Altınok ...
MHP'li Ekici : DTP’lilerin Elini Sıktık da Elimize PKK’mı Bulaştı?
MHP kimsenin kurşun askeri değildir… Kimse üzerimizden evcilik oynamasın… ...
 
Turktime'a Konuşan Kutan Bombaladı: Bahçeli'ye Başbakanlık Teklif Ettik ama Kabul Etmedi
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, DP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve DSP ...
Ağar Turktime'a Konuştu: Ne Geçmişimi İnkar Ettim, Ne de Değiştim... Düz Ovada Siyaset Söylemi En Milliyetçi Söylemdir
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan’dan sonra DP Genel Başkanı Mehmet Ağar’da ...
Şirin Turktime'a Konuştu: Halk İsterse İdam Gelir
(TURKTİME-ERSİN TOKGÖZ) Genç Parti idamı geri getirecek ...
 
CHP'den Bahçeli'ye Red
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, anayasa değişiklikleri konusunda ...
Saadet Partisi Yeni Liderini Arıyor
Saadet Partisi'nde kongre hazırlıkları hız kazandı. Kongre için komisyon ...
Ak Parti'li Çetinkaya:Rakipsiziz
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, AK Parti şu ana kadar ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
İstanbul
Torku Konyaspor
ygs 2015
survivor all star
Yeni Zelanda
Mehmet Şimşek
Çanakkale Savaşı
Edward Snowden
hukuk