Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Güneydoğu'ya yönelik açılımlar konusunu ilk kez New York Times'a değil, tam bir ay önce üç Türk gazeteciye söylediği ortaya çıktı. NYT'deki söyleşi nedeniyle Türk basınından gelen eleştirilerin haksız olduğunu belirten Erdoğan da dünkü basın toplantısında NYT'a yaptığı açıklamaların bir benzerini ATV'de katıldığı programda üç gazeteciye yaptığını belirtmişti.
Erdoğan '' Nasıl oluyor da GAP ile ilgili benim yaptığım açıklamaları duymamışlar, izlememişler ben buna şaşıyorum. Bu çalışmaları söylediğim içindir ki NYT, kalktı bana bu soruyu yöneltti. ATV'de yayımlanan bir programda da bir ay önce Ergun Bahahan, Hasan Cemal ve Karaalioğlu'na bu konuda yanıtlar verdim. Yani NYT bunu ilk duyan değildir. Maalesef bunu ilk duyan yine aslında sizler olmanız gerekirken, herhalde bir unutkanlığa gelmiş olabilirsiniz'' demişti
Gerçekten de Erdoğan üç gazeteciye 17 Şubat günü benzer açıklamalar yapmış, Güneydoğu bölgesi için planlanan yatırım hamlesine ilişkin bilgi vermiş, TRT'de Kürtçe bir kanalın açılacağını, kanalın Farsça ve Arapça yayınlarını da içereceğini söylemişti. Bölgeye de iki büyük baraj, sulama kanalları sistemi ve yolların yapılacağını açıklamıştı.
HİÇBİRİ YAZMADI
Buna rağmen Cemal, Babahan ve Karaalioğlu ertesi gün gazetelerinde bu konuya değil, Başbakan'ın diğer konulardaki açıklamaları ile Hrant Dink cinayeti, AB, 301 ve türban konusuna yer verdiler. Üç yazar Başbakan'ın Güneydoğu politikası konusunda sadece TRT'den Kürtçe yayın yapılacağı sözlerini yazdı. İşte 18 ve 19 Şubat günleri üç yazarın Başbakanın açıklamalarından sonra gazetelerinin birinci sayfalarına ve köşelerine yazdıkları:
Hasan CEMAL: Milliyet'in birinci sayfasında '' Ergenekon devletini temizleyeceğiz'' başlığı ile bu konuya ağarlık verdi. Türban ve AB konularına değinirken de kendi köşesinde Hrant Dink cinayetini yazıp Başbakan'ın bununla ilgili TCK'nın 301'inci madde konusundaki sözlerine yer verdi. Güneydoğu paketinden bahsetmedi.
Ergun BABAHAN: Sabah'ın 18 Şubat günü birinci sayfa haberinde Başbakan'ın ''Başı açığın da teminatı benim'' sözüne ve türban konusuna ağarlık verdi. Ergenekon, 301 ve ekonomi konularındaki sözlerini yazdı. Babahan, 19 Şubat günlü köşe yazısında ise Başbakan ile söyleşini dile getirdi ve Türkiye'nin AB hedeflerinden saptığı iddialarını yazdı. Güneydoğu paketine hiç değinmedi.
Mustafa KARAALİOĞLU: Star'da 18 Şubat günü Başbakan'ın ''Medya haberlerinde mahalle baskısı var'' başlığı ile birinci sayfadan türban konusunu haberleştirdi. Kendi köşesinde ise yine ''Başörtüsü ve 301'inci madde'' başlıklı bir yazı yazıp Güneydoğu paketinden bahsetmedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|