İçieşleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nin 2009 yılı Mali Bütçesinin görüşülmesine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda başlandı.
Temel yaklaşımlarının vatandaşların hiçbir endişe taşımadan başını yastığına koyabilmesi olduğunu altını çizen Atalay, “temel hak ve hürriyetleri koruyan, insanı esas alan, fertlerinin birbirine sevgi ve saygıyla kenetlendiği, huzurlu, güvenli ve müreffeh bir Türkiye’yi sürekli kılmak çalışıyoruz” diye konuştu. Bakan Atalay, şöyle devam etti:
“Bu kapsamda, güvenliğin yasal altyapısının oluşturulması ve güvenlik güçlerinin etkinliğinin artırılmasına yönelik önemli adımlar attık. Güvenlik hizmetleri kapsamında, önleyici tedbirlere ağırlık verdik. Güvenlik güçlerimizin nitelik ve niceliğini artırıcı tedbirleri aldık ve hayata geçirdik. Suç soruşturmasına ilişkin teknik ve idari kapasiteyi geliştirdik. Mobil iletişim teknolojisinden azami oranda yararlandık. Güvenlik birimleri ile toplum arasında güçlü bağlar kurmaya yönelik projeler geliştirdik. Halkımızın gündelik yaşamını etkileyen asayiş suçlarıyla mücadele amaçlı yeni stratejiler geliştirdik ve hayata geçirdik. Okul-aile-güvenlik kuvvetlerinin yakın işbirliği ve danışma içinde bulunmaları konusunda gerekli önlemleri aldık. Suçla etkin mücadeleyi sağlayacak bina, araç, gereç vb. ihtiyaçların karşılanmasına öncelik verdik.”
İç güvenlik hizmetleriyle ilgili aldıkları önleyici tedbir almaya özen gösterdiklerini kaydeden Atalay, MOBESE’nin etkin olarak kullanılmasıyla suçlunun tespitinde önemli aşamalar katedildiğini belirtti.
Atalay 2007 yılında güvenlik amaçlı polise yapılan başvuru ve ihbarlarda da önemli bir artış sağlandığının altını çizerek şöyle devam etti:
“Toplum destekli polislerce 900’den fazla olaya el konulmuş, 450 kişi yakalanmıştır. Bu görevlilerimizce elde edilen bilgiler sonucunda 500’e yakın olay aydınlatılmış ve adli makamlara intikal ettirilmiştir. Proje kapsamında 236 bin’den fazla esnafımız ve işyeri sahibi ziyaret edilmiştir. Vatandaşlarımızca çözümlenmek üzere toplum destekli polislere iletilen 14 bin’den fazla konu ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmiştir. 570’den fazla okul aile birliği toplantısına polislerimizce katılım sağlanmıştır. Bir suç ya da olay mağduru olan 9 bin’den fazla vatandaşımıza danışmanlık ve destek hizmeti verilmiştir.”