İran'ın nükleer programını denetleyecek mekanizma için Tahran'ı ikna eden Ankara, şimdi Güvenlik Konseyi üyesi ülkeleri ikna için kolları sıvadı. Davutoğlu, dün Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Baradey ardından da ABD ile görüştü.
İran'ın nükleer programının denetimini öngören uluslararası bir mekanizma için Tahran'ı ikna eden Ankara, şimdi de Güvenlik Konseyi üyesi beş ülke ile Almanya'yı ikna etmek için kolları sıvadı. Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu dün bu amaçla Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Başkanı Muhammed El Baradey'i arayarak İstanbul'daki görüşmelere ilişkin detaylı bilgi verdi. Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad'ın uranyumun zenginleştirilmesi ve kontrol altında tutulması konusunda yapıcı olduğunu belirterek, "Gerginliği tırmandırmak yerine diyalog sürecinin devam ettirilmesi önemli. İran'a yönelik yaptırımlar sonuç vermeyecektir" mesajı iletti.
İLK MESAJ ABD'YE
Baradey ve Davutoğlu, İran'ın uranyumunun Türkiye'de yeterli teknolojik altyapı olmadığı için Rusya veya Fransa'da zenginleştirilmesi ardından da geçiş istasyonu olarak Türkiye'ye getirilmesi ile ilgili oranları da ele aldı. Bu teknik görüşmelerde İran'ın uranyumunun yüzde 75 oranında taşınmasının ele alındığı öğrenildi. Davutoğlu, bu kritik telefon görüşmesinin ardından da ABD'nin Dışişleri Bakan Yardımcısı Phil Gordon'ı makamında kabul etti. Amerikalı bakan yardımcısı Gordon'a Ahmedinecad yönetiminin tutumunu aktaran Davutoğlu, İran'ın yaklaşımını dile getirirken de, "Biz İran'a yaptırımlara karşıyız. Diyalog süreci devam etmeli" mesajını tekrarladı.
TÜRKİYE SEÇENEĞİ
İran'ın önerilerine Washington'un yaklaşımının ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Aralık'ta ABD Başkanı Barack Obama ile gerçekleştireceği görüşmede netleşmesi bekleniyor. Davutoğlu, önümüzdeki günlerde de altılarla temaslarını sürdürecek. Bir kaç gün önce Amerikan yönetimi yaptığı açıklamada, İran'ın elindeki zenginleştirilmiş uranyumun Türkiye'ye gönderilmesi ile ilgili olarak, "Türkiye alternatiflerden biri" diyerek olumlu sinyal vermişti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...