Altının ons fiyatı 1.294 dolara geriledi. Borsa da ise adeta çöküş yaşanıyor.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dünkü kritik kararı sonrası piyasalar yangın yerine döndü. Altın fiyatları çakılırken, dolar tarihi zirveye ulaştı. Borsada ise adeta çöküş yaşanıyor. Günlerdir Fed'e odaklanarak, düşük seyreden altın fiyatları, dün akşam kritik kararın açıklanmasının ardından güne çöküşle başladı. Altının ons fiyatı rekor düşüşe geçerek, 1.300 seviyesininde altına düşerek 1.294 dolar seviyesien geriledi.
FED'İN AÇIKLAMASI
Fed, dün akşam kritik kararını açıkladı. Aylık 85 milyar dolarlık varlık alımları programında değişikliğe gitmedi. Fed Başkanı Ben Bernanke tahvil alımlarını yıl sonunda azaltabileceklerini söyledi.
MERKEZ BANKASI'NDAN BİR GÜNDE DOLARA 6 MÜDAHALE
DOLARDA TARİHİ ZİRVE
Fed kararı sonrası dolar tarihi zirveye çıkarken, borsa adeta çakıldı. Fed Başkanı Ben Bernanke'nin ABD ekonomisindeki büyümenin, bankanın tahvil alımlarının hızını bu yıl düşürülebilmesine izin verecek kadar güçlü olduğunu söylemesi ardından TL'de sert değer kaybı yaşandı. Dün akşam saatlerinde 1.88 TL seviyesinde olan dolar, sabahki açılışta 1.90 TL'yi aştı. Dolar öğlen saatlerinde 1.93 TL'yi geçti. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası doların ateşini düşürmek için gün içinde 6 müdahalede bulundu. Serbest piyasada gün sonu itibarıyla 1,9345 TL’den alınan dolar 1,9357 TL’den satılırken, 2,5508 TL’den alınan Euro’nun satış fiyatı ise 2,5516 TL olarak gerçekleşiyor. Euro-dolar paritesi 1,3179 seviyesinde.
MERKEZ İSTİSNAİ GÜN İLAN ETTİ
Merkez Bankası, dolardaki bu rekor yükselişin ardından bugün de 'istisnai gün' ilan etti. Ancak doların ateşini söndürmeye yetmedi, yükseliş devam ediyor.
FED BOMBASI EN ÇOK BORSA İSTANBU'LU VURDU
BORSA ÇÖKÜYOR
Öte yandan Borsa İstanbul da güne sert düşüşle başladı. BIST 100 endeksi dünkü düşüşün ardından yeni günde yüzde 3'e yakın değer kaybetti. Öğlen saatlerinde borsadaki düşüş yüzde 4'ü aştı. Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi, Aralık 2012'den beri en düşük seviyeye gerileyerek günü 5372,72 puan kayıpla 73461,89 puandan tamamladı. Hisse senetleri ortalama yüzde 6,82 oranında değer kaybederken, işlem hacmi 3 milyar 964 milyon 964 bin 323 TL oldu. Endeks, seans içinde en düşük 73461,89 puanı, en yüksek 76982,62 puanı test etti.
FAİZ 8 AYIN ZİRVESİNDE
Fed'in açıklaması sonrasında faiz de güne yükselişle başladı. Gösterge tahvilin bileşik faizi ilk işlemlerde yüzde 7.11'le Ekim 2012'den beri en yüksek düzeye çıktı. Tahvilin faizi dün yüzde 6.81'den kapanmıştı.
ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM
Gram altın 81.6 TL
Çeyrek altın 141.6 TL
Yarım altın 280.6 TL (18.30 itibariyle)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...