Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mememdyarov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan ile geçen hafta Fransa'nın Strazbourg kentinde yaptığı görüşmeyle ilgili değerlendirmesinde, "Bu ilk görüşmemizdi ve tanışma amaçlıydı. Görüşmeleri sürdürmeyi kararlaştırdık" dedi.
Cumhurbaşkanları arasındaki görüşmenin gelecek ay yapılmasının planlandığını belirten Mememdyarov, "Ermenistan'da cumhurbaşkanı yeni seçildi. Yeni yönetimle görüşmelerde onların barış isteyip istemediği belli olacak. Ben görüşmede Azerbaycan'ın tutumunu bir kez daha dile getirdim. Sorun, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmeli" diye konuştu.
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Tigran Balayan da Aliyev ve Sarkisyan'ın, 6 Haziran'da Rusya'nın Saint Petersburg kentinde yapılacak Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) gayrı resmi toplantıları ile 12'nci Uluslararası Enerji Forumu sırasında bir araya gelebileceklerini söyledi.
İki liderin, tarihi kesin olmayan görüşmede, sorunun çözümünde arabuluculuk üstlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eşbaşkanlarının geçen yıl kasım ayında İspanya'nın başkenti Madrid'de taraflara sunduğu önerileri ele almaları bekleniyor. Yeni açılımlar içerdiği belirtilen önerilerin içeriği kamuoyuna açıklanmamıştı.
Cephe hattında ateşkes ihlaller
Ermenistan'a bağlı silahlı güçlerin önemli kesiminin, Azerbaycan'ın Ermeni işgali altındaki toprakları üzerinde bulunan Azeri-Ermeni cephe hattındaki ateşkes ihlallerini sürdürdükleri bildirildi.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ermeni güçlerinin dün akşamdan bu sabaha dek geçen süre içinde belirli aralıklarla Gedebey, Terter, Ağdam, Hocavend ve Fuzuli bölgelerinin türlü kesimlerinde Azeri güçlerinin bulunduğu mevkilere ateş açtıkları kaydedildi.
Ateşkes ihlallerinin karşı ateş açılarak sona erdirildiği belirtilen açıklamada, bu süreçte can kaybı meydana gelmediği de ifade edildi.
Eski SSCB'nin son döneminde Ermenistan'ın Azerbaycan'dan toprak isteğiyle başlayan gerginlik ve çatışmalar, bağımsızlıklarını kazanmalarının ardından iki ülke arasında savaşa dönüştü.
Bölgedeki Rus güçlerinin desteğini alan Ermenistan, Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ bölgesi de dahil olmak üzere yaklaşık yüzde 20'lik bölgeyi işgal ederken, bu bölgede yaşayan yüzbinlerce Azeri Türkü de zorla topraklarından çıkarıldı.
Çeşitli ülkeler ve uluslararası kuruluşların devreye girmesiyle 8 Mayıs1994'te, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Azerbaycan ile Ermenistan arasında ateşkes anlaşması imzalandı ve 14 yıl önce bugün uygulanmaya başlandı.
Geçen sürede AGİT Minsk Grubu eşbaşkanlarının arabuluculuğuyla taraflar arasında sürdürülen dolaylı ve doğrudan görüşmeler bugüne dek kamuoyuna açıklandığı kadarıyla sonuç vermezken, AGİT Dönem Başkanı özel temsilcisi başkanlığındaki bir heyetin belirli aralıklarla denetimlerde bulunmasına karşın cephe hattında giderek sıklaşan ateşkes ihlalleri can kayıplarına da yol açıyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...