E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

ABD basını duyurdu: Türk SİHA'ları bir savaş daha kazandı! 

Türk İHA'ları bir savaştan daha zaferle çıktı. Etiyopya'da başkentin 130 kilometre yakınına kadar gelen isyancı güçler birkaç hafta içerisinde darmadağın oldu, New York Times silahlı insansız hava araçlarının sonucu belirlediğini dünyaya duyurdu.

21.12.2021 - 19:09
ABD basını duyurdu: Türk SİHA ları bir savaş daha kazandı!

Uluslararası haber ajansları, Pazartesi günü Etiyopya'daki isyancıların iki bölgeden geri çekilip kalelerine döndüğünü ve 13 aylık savaşta yeni bir dönüm noktası yaşandığını 'son dakika' koduyla geçti.

Öyle ki, 2019 yılında Nobel Barış Ödülü kazanan Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed bizzat cepheye gidip savaşacağını ilan etmiş, Addis Ababa sakinlerine silahlarını kaydettirme ve şehri savunmaya hazır olma çağrısı yapılmıştı.

Ancak bir ayda tüm dengeler değişti, TPLF sözcüsü Getachew Reda Twitter hesabından Amhara ve Afar bölgelerinden isyancıların ayrıldığını yazdı. Açıklama yapan ABD, çekilmenin diplomasiye daha geniş bir kapı açabileceğini umuyor.

Dönüm noktasının perde arkasını yazan New York Times gazetesindeki haberin başlığı, oldukça çarpıcıydı: 'Yabancı silahlı insansız hava araçları Etiyopya iç savaşında sonucu belirledi.'

Gazetenin haberine göre, Nobel ödüllü Abiy Ahmed askerlerini 'kahraman' olarak selamlasa da savaşın kaderini değiştiren gerçek kahramanlar gökyüzünde süzülüyordu: Bayraktar T2 silahlı insansız hava aracı (SİHA) Türkiye'nin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri ve İran'dan da insansız hava aracı tedarik eden Etiyopya ordusu, drone saldırılarıyla başkentin kapısına dayanan Tigray isyancılarını geri püskürttü.

Bayraktar TB2 SİHA'lar Addis Ababa'ya giden otoyaldaki isyancıları ve onlara destek veren ikmal konvoylarını art arda vurdu, New York Times'a konuşan isyancı liderlerden Tsadkan Gebretensae, "Bir keresinde gökyüzünde 10 SİHA vardı. Etkisini hayal edin, kolay hedef olduk" diyor.

New York Times droneların tıpkı Libya ve Dağlık Karabağ'da olduğu gibi kazananı belirlediğini yazdı. Etiyopya Başbakanı Ahmed, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Ağustos ayında askeri anlaşma imzaladı.

Birçok Afrika ülkesinin Bayraktar TB2'ye ilgisinin olduğunu aktaran New York Times, Türkiye'nin Etiyopya'ya savunma ve hava ihracatının bir yılda 235 bin dolardan 95 milyon dolara yükseldiğini yazdı.

Washington merkezli New America'dan insansız hava aracı uzmanı Peter W. Singer, SİHA'ların giderek daha fazla ezber bozduğunu söylüyor: "Neredeyse, muharebe alanındaki tüm insanları ve sistemlerinde çarpan etkisi yaratıyor."

BİR ANDA TEPETAKLAK OLDU 

Demokratik sistemi hayata geçirmeye çalışan ve ekonomik olarak büyüyen 122 milyon nüfuslu Etiyopya, son yıllarda olumlu haberlerle dünya gündemine girdi. Bu, onlarca yıl dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Etiyopya için çok önemli bir değişiklikti.

Ancak Etiyopya'nın kuzeyinde yer alan Tigray'da başlayan iç savaş, uluslararası baskıya rağmen birinci yılını doldurdu. TPLF adlı milis örgütlenmesi, 1991 yılında hükümeti deviren ittifakın bir parçasıydı.

Bu yapı, Nobel Barış Ödülü sahibi Başbakan Abiy Ahmed'in TPLF'nin katılmayı reddettiği yeni bir koalisyon hükümeti kurduğu 2019 yılına kadar etkili olmayı sürdürdü.

Tigray'da iktidarını sürdüren Halk Kurtuluş Ordusu Eylül 2020'de Ahmed hükümetinin ulusal düzeyde Covid-19 salgını nedeniyle seçimleri erteleme kararını tanımayarak seçimlere gitti.

Etiyopya hükümeti ateşkes ilan etse de silahlar konuşmaya devam etti, sağlıklı haber alınamayan çatışma bölgesinden 2 milyonu aşkın kişi evlerini terk edip kaçmak zorunda kaldı.

İnternet ve telefon hatları kesildiği için çoğunlukla haber alınamayan Tigray bölgesinden, binlerce kişi komşu ülke Sudan'a sığındı. BM'ye göre, 5 milyonu aşkın insan acil gıda ihtiyacı içinde ve en az 350 bin kişi açlıkla yüzyüze.

ERİTRE ORDUSU DEVREDE 

Komşu Eritre'nin ordusu, şu anda Tigray'daki statüleri net olmamasına rağmen, geçen yıl Kasım ayında, bölgede isyancılara karşı Etiyopya ordusunu destekledi.

BBC Afrika Muhabiri Emmanuel Igunza, bölgedeki çatışmaların komşu Eritre'yi de içine çektiğini ve genel olarak Doğu Afrika'daki güvenliği tehdit ettiğini söylüyor.

YÜZLERCE CESET SOKAKLARDA SÜRÜKLENDİ 

On binlerce insanın öldüğü çatışmalarda taraflar birbirlerini toplu katliamlarla suçladı. Birleşmiş Milletler (BM), Tigray'da devam eden çatışmada sivillerin öldürülmesinin savaş suçları kapsamına girebileceğini açıkladı.

TPLF ile birlikte yabancıların da savaştığını belirten Başbakan Ahmed, ayırca Etiyopya ordusunda savaşan askerlerin 'elleri ve ayakları bağlanmış olarak öldürülmüş bedenlerinin bulunduğunu' da söyledi.

Uluslararası Af Örgütü ise, 9 Kasım akşamı Tigray'ın güney batısındaki May Cadera kasabasında 'çok sayıda, muhtemelen yüzlerce sivilin bıçak ve palalarla öldürüldüğünü' teyit ettiğini duyurdu.

TİGRAY'IN YAPISI 

Tigray bölgesinde yaklaşık 7 milyon kişi yaşıyor. Tigraylılar Oromo ve Amharalardan sonra ülkedeki üçüncü büyük etnik toplumu oluşturuyor. Etiyopya etnik ayrımlara göre büyük ölçüde özerk 10 eyalete bölünmüş bulunuyor ama federal bir merkezi devlet ve kurumları da var.

Etiyopya'nın son imparatoru Haile Selasiye'nin 1974 yılında bir darbe ile devrilmesini izleyen uzun askeri yönetim ve iç savaş döneminde ağır yaralar alan bu bölgede merkezi hükümete karşı derin bir hoşnutsuzluk var.

Tigray, 1 milyondan fazla kişinin öldüğü ve 2 milyonu aşkın insanın göç etmek zorunda kaldığı 1983-1985 yıllarındaki büyük kıtlığın merkezindeydi. Onlarca yıl devam eden görece istikrar döneminin ardından, 2020 yılının Kasım ayında Tigray bölgesel yönetimi ile federal hükümet güçleri arasında çatışmalar patlak verdi.

ETİKETLER:
siha , Türk siha , savaş , amerika
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Malezya'da sel felaketi: 14 ölü
Malezya'da şiddetli yağışların yol açtığı selde yaşamını yitirenlerin ...
Katar gökkuşağı desenini yasakladı!
Katar LGBTİ bayraklarına benzer gökkuşağı desenlerindeki çocuk oyuncaklarını ...
Bakan Çavuşoğlu, Vişegrad Grubu ile bir araya geldi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu resmi temasları kapsamında geldiği Macaristan’da, ...
 
Biden'dan Rusya talimatı!
ABD ve Rusya arasında günlerdir devam eden Ukrayna geriliminde peş peşe ...
Omicron bağlantılı ilk can kaybı
ABD, Omicron nedenli ilk can kaybının yaşandığını duyurdu.
Suriye konusunda, Rusya-Türkiye teması devam ediyor!
Gazetecilere konuşan Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev ...
 
ABD'den Ukrayna uyarısı!
ABD Dışişleri Bakanlığı, bölgede artan Rusya tehdidini gerekçe göstererek, ...
Fransa'da Macron için şok iddia!
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un eşi Brigitte Macron, geçtiğimiz ...
Pandemi kısıtlamaları tekrar başlıyor!
Dünyada Omicron varyantı endişesi sürerken birçok ülkede tedbirler arttırılıyor. ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
japonya
Gökhan Töre
nato
Euro
seçim
DEAŞ
sanayi
Tedavi
Çaykur Rizespor