E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Türk pop müziğinin güçlü sesi Nilüfer 

Profesyonel müzik yaşamına 1972 yılında "Kalbim Bir Pusula" isimli 45'liğiyle başlayan ve "Yine Yeni Yeniden", "Ne Masal Ne Rüya", "Yeniden Yetmişe" gibi albümlerle oldukça ilgi toplayan Nilüfer kimdir?

11.11.2021 - 00:55
Türk pop müziğinin güçlü sesi Nilüfer

TURKTIME / 1992 yılından beri UNICEF'le ilgili çalışmalar yapan ve 1998 yılından bu yana da UNICEF'in iyi niyet elçisi olan Nilüfer, hakkında merak ettiğiniz her şey haberimizde.

NİLÜFER KİMDİR?

31 Mayıs 1955 yılında İstanbul Cihangir’de doğmuştur. Babasının tek kızı olan Nilüfer Yumlu, babasının daha önceki evliliklerinden de 3 kardeşi daha vardır. Babası piyano çalmayı annesi ise Türk Sanat Müziği Şarkıları söylemeyi çok severdi. Çocukluk hayatını müzikle iç içe geçirmiştir. Astıma yakalanan ve bu hastalıktan dolayı zor çocukluk geçiren Nilüfer, ilkokulu Firuzağa İlkokulu’nda okumuştur.

11 yaşında babasını kaybeden ve büyük bir sarsıntı yaşayan Nilüfer daha sonra İtalyan Ortaokulu’nu kazanmıştır. Ortaokulu tamamladıktan sesine çok güvendiği için 1970 yılında ‘Sensiz Yıllarda’ parçasıyla yarışmaya katıldı ve bu yarışma sonucunda Altın Ses Yarışması’nı kazandı. Ortaokul eğitiminden sonra müziğe adım atan ve kendini geliştiren Nilüfer ilk sahne deneyimini Zeki Müren’in vokalisti olarak yaşamıştır.İki yıl sonra ‘Kalbim Bir Pusula’ 45’liğini çıkarmıştır. 1 yıl sonra ‘Dünya Dönüyor’ parçasını piyasaya sürmüş ve bu parça ile çıkışını yakalamış, Türk Pop müziğinin unutulmaz klasikleri arasına girmiştir. 1978 yılında Eurovision’a katılan sanatçı,’Sevince’ parçasını seslendirmiştir.

Eurovisiona yarışmasında 18. inci olmuştur. Daha sonra arabesk parçaların yer aldığı bir akıma kapılmıştır. Kar Taneleri ile çıkış yapıp 90’yı yıllara adım atan sanatçı, Kayahan ile çalışmaya başlamış ve 90’lı yılların sonuna kadar Kayahan ile çalışmaya devam etmiştir. Kayahan Nilüfer’in müzik kariyerinde başarıya koşmasına yardımcı olmuştur. Nilüfer birçok müzisyenle çalışmıştır. özellikle Mavilim, Namussuz Akşamlar parçaları hit olmuş ve 800 binin üzerinde satış göstererek yılın en çok satan albümü arasına girmiştir. Alman yapımcıları tarafından büyük ilgi gören sanatçı gelen teklifleri geri çevirmemiştir. Miss Nilüfer 45’lik plakları çıkarmıştır.

80’li yıllarda Nilüfer bu kez Sensiz Olmaz albümüyle sevenleriyle buluşmuştur. Daha sonra Nilüfer 80 albümüyle büyük beğeni toplamıştır. Bu albümlerde de Dönsen Bile, Kar Taneleri gibi hit parçaları yer almıştır. Daha sonra Kayahan’nın bestelerine albümlerinde yer vermeye başlamıştır.

80’li yılların ortasında ‘Erkekler Ağlamaz’ parçasıyla tüm sevenleriyle buluşmuştur. Bu parçanın söz ve bestesi Nilüfere ait olması parçayı en üst seviyeye çıkarmayı başarmıştır. Erkekler Ağlamaz parçasının da yer aldığı Bir Selam Yeter albümünü 1985 yılında çıkarmıştır.

1 yıl sonra Akdeniz Şarkı Yarışmasına katılmış ve söz ve müziğinin Kayahan’a ait olduğu ‘Geceler’ parçasıyla birincilik ödülünü almıştır. Ödülü aldıktan kısa bir süre sonra, Geceler adlı albümü çıkarmıştır. Bu albüm Nilüfer’i dünyaya tanıtan albüm olmuştur.

90’lı yılların başında bu kez Yine Yeni Yeniden albümü ile sevenleriyle buluştu. Albümde, Kayahan, Onno Tunç ve Adnan Ergil gibi yazar ve besteciler ile çalışmıştır. Şov Yapma, Yeniden sev, Kavak Yelleri ve Haram Geceler gibi birçok parçası hit olmuş ve milyon satarak tüm zamanların en çok albüm satan sanatçısı olarak kendinden söz ettirmiştir. 1994 yılında Ne Masal Ne Rüya albümü ile çıkış yapmış ve Bosnalı çocuklar için hazırladığı (Bosna’da Bıraktım Kalbimi) aldı parçaya bu albümde yer vermiştir. Bu albüm ile başta Kral Tv Video Müzik Ödülleri ve Altın Kelebek ödüllerine layık görülmüştür. Ayrıca Altın Kelebek ödüllerinde En İyi Kadın Sanatçı seçilmiştir.

20007 li yılların başında ‘Büyük Aşkım’ albümünü piyasaya çıkarmıştır. Uzun süre ‘ Büyük Aşkım, Beni Mi Buldun parçaları dillerden düşmemiştir. 2004 yılında Kayahan ile çalışma hayatına son vermiş ve 20 yıl boyunca çalıştığı Kayahan’dan ayrılmıştır. Daha sonra Odeon firmasıyla anlaşmış ve müzik dünyasında bir ilk gerçekleştirilmiştir. Nilüfer’in bu zamana kadar seslendirdiği ancak plaklardan albümlere girmemiş parçaları bir araya getirilerek bir 45’lik albüm çıkartılmıştır. Kısa bir süre sonra Kayahan tarafından şarkılarının söylenmesi, tekrar albümlere konulması ve konserlerde parçalara yer verilmesi yasaklanmıştır. Nilüfer bu yasak sonrası kendi bestelerinden oluşan ‘Karar Verdim’ albümünü çıkarmıştır. Bu albüm ile birlikte altın plak kazanmıştır.

2008 yılında Sen Beni Tanımamışsın, Hayal, 2010 yılında, Zalimin Kararı albümlerini çıkarmış,2011 yılında ise daha önceleri seslendirdiği parçalardan 12 Düet albümüyle sevenleriyle buluşmuştur.

Altın Kelebek ve Altın Plak gibi birçok ödülün sahibi olan Nilüfer, Türk Pop’unun yıllardır aranan isimleri arasında yer almayı başarmıştır. Unicef tarafından Türkiye Temsilcisi ve İyi Niyet Elçisi olarak Nilüfer seçilmiştir. Müzik hayatına başladığı andan itibaren 3000’den fazla konser vermiştir. Çok başarılı sahne performansları vardır. Güçlü bir sese sahiptir. Her yıl Rumeli Hisarı ve Harbiye Açıkhava Konserleri organizasyonlarında yer almaktadır.

ALBÜMLERİ

Nilüfer’74 – 1974
Selam Söyle – 1976
Müzik – 1978
15 Şarkı – 1979
Nilüfer’79 – 1979
Nilüfer’80 – 1980
Sensiz Olmaz – 1982
Nilüfer’84 – 1984
Bir Selam Yeter – 1985
Geceler – 1987
Esmer Günler – 1988
Sen Mühimsin – 1990
Yine Yeni Yeniden – 1992
Nostalji – 1993
Ne Masal Ne Rüya – 1994
Nilüfer’le – 1997
Yeniden Yetmişe – 1998
Büyük Aşkım – 2001
Olur mu… Olur mu? – 2003
Sürprizler – 2004
Karar verdim – 2005
Hayal – 2009
12 Düet – 2011
13 Düet – 2013
Başıma Gelenler: The Very Best Of Nilüfer- 2013
Kendi Cennetim – 2015
Yeniden Yeni Yine

MÜZİĞİNİ YAPTIĞI DİZİLER

Her Sevda Bir Veda (2014)
İlk Göz Ağrısı (2005)

MÜZİĞİNİ YAPTIĞI FİLMLER

Umut Üzümleri (2011)

KÜNYESİ

Tam adı: Nilüfer Yumlu
Doğum tarihi: 31 Mayıs 1955
Doğum yeri: İstanbul / Türkiye
Boyu: 1.61 m
Ailesi: Cemil Yumlu (baba), Tevfik Yumlu, Gülsevi Yumlu, Orhan Yumlu (kardeşleri)
Çocuk (ları): Ayşe Nazlı Yumlu
Mesleği: Şarkıcı, söz yazarı, yapımcı

ETİKETLER:
nilüfer , nilüfer yumlu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Herkesi büyüleyen ses: Nükhet Duru
Melankoli, Ben Sana Vurgunum, Usandım Artık ve Yasaksa Yasak gibi şarkılarıyla ...
'Türk Pop Müziği’nin İkonu Sezen Aksu
Okuduğu şarkılar dillerden düşmeyen ve 'Minik Serçe' lakabıyla bilinen ...
Süperstar Ajda Pekkan
Birçok unutulmaz şarkıyı seslendiren ve her dönem adından söz ettirmeyi ...
 
Her daim dikkatler üzerinde: Sibel Can
Hafızalara kazınan birçok şarkıyı seslendiren ve her dönem gündem olan ...
Kim der ki 49 yaşında Defne Samyeli
Haber ve program sunucusu, şarkıcı ve oyuncu olarak tanıdığımız Defne ...
Yeşilçam'ın yıldızı Serpil Çakmaklı
Yeşilçam'ın unutulmaz isimlerinden olan ve bir döneme iddialı sahneleriyle ...
 
Türk sinemasının 'Sultan'ı Türkan Şoray
Selvi Boylum Al Yazmalım, Yedi Kocalı Hürmüz, Tatlı Nigar, Dila Hanım ...
Halk müziğinin güçlü sesi ZARA
Derin Aşk, Bahar, Zamanı Geldi ve Avuntu gibi şarkılarıyla hafızalarda ...
Kim der ki 44 yaşında! Ebru Şallı
1995 yılında katıldığı Queen of Turkey yarışmasında Türkiye güzeli seçilen ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Sağlık
Kobani
1. Lig
Jose Mourinho
film
Okan Buruk
Slaven Bilic
İthalat
ismail kartal