E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

'Türk Pop Müziği’nin İkonu Sezen Aksu 

Okuduğu şarkılar dillerden düşmeyen ve 'Minik Serçe' lakabıyla bilinen Türk Pop Müziği’nin en büyük isimlerinden Sezen Aksu, kimdir? Sezen Aksu hakkında merek ettiğiniz her şey yazımızda...

28.10.2021 - 00:40
 Türk Pop Müziği’nin İkonu Sezen Aksu

TURKTIME / "Kaybolan Yıllar, Gölge Etme, Yak Bir Sigara, Firuze, Hata, Ağlamak Güzeldir, İkinci Bahar, Dilimin Ucunda Kelimeler, Geri Dön, Tukeneceğiz, Git, unzile, Değer mi Hiç, Sarışınım, Bir Çocuk Sevdim, Seni İstiyorum, Şinanay, Gidiyorum, Belalım, Hadi Bakalım, Gülümse, Masum Değiliz, Deli Kızın Türküsü, Tenna" gibi şarkılarıyla hafızalarda yer etmiş olan Sezen Aksu kimdir?  Sezen Aksu hakkında merek ettiğiniz her şey yazımızda...

SEZEN AKSU KİMDİR?

13 Temmuz 1954 Denizli'de doğmuştur. Fatma Sezen Yıldırım bilinen sahne ismiyle Sezen Aksu, şarkıcılığın yanı sıra kelam müellifliği ve bestecilik de yapmaktadır.

Çıkış yaptığı 1970'lerin ortalarından itibaren müzikleriyle bir ikon hâline gelerek Türk pop müziğine cihet verdi. Şarkıcılığının yanı sıra yazıp bestelediği müzikleri diğerlerine vermesi sayesinde kelam müellifi ve besteci kimliğiyle de sık sık ön plana çıktı. Kendisine geri vokallik yapan birçok kişiyi destekleyerek bu bireylerin albümlerinin yapımcılığını üstlendi. Bu sayede 1990'lar boyunca ve 2000'lerin başında çeşitli isimlerin tanınmasına yardımcı oldu ve bu isimleri etkiledi. Medyada Minik Serçe unvanıyla sıkça anılan Aksu, Selanik'ten mübadele ile Türkiye'ye gelen bir ana ile Rizeli bir babanın kızı olarak Sarayköy, Denizli'de doğdu.

Üç yaşındayken ailesinin İzmir'e taşınması sonucunda burada eğitim gördü, İzmir Kız Lisesi'ni tamamladıktan sonra Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne devam etti fakat 2. sınıfta mektebi bıraktı. 1974'te plak yapmak için İstanbul'a taşındı ve bir yıl sonra birinci 45'liği “Haydi Şansım”ı Sezen Seley ismiyle çıkardı.

1977'de ise birinci uzunçaları Allahaısmarladık'ı yayımladı. Akabinde Serçe (1978), Firuze (1982), Sen Ağlama (1984), Git (1986), Sezen Aksu Söylüyor (1989), Gülümse (1991), Divane Kızın Türküsü (1993), Düş Bahçeleri (1996) dahil olmak üzere onlarca albüm piyasaya sürdü. Bunlardan Gülümse, Türkiye'de tüm devranların en çok satan albümlerinden biri oldu. Aksu, bugüne kadar dünya umumunda 40 milyondan fazla albüm sattı.

Fen haberi muallimi olan anası Şehriban Hanım, Selanik'ten mübadele ile gelen bir ailenin kızıdır. Pazar, Rizeli olan Laz kökenli babası Sami Yıldırım ise bir matematik hocasıdır.Aksu, üç yaşına kadar Denizli'de oturduktan sonra, ailesiyle İzmir'e taşındı.

Nihat ismindeki kardeşi ile bir arada büyüyen Aksu, gençlik yıllarında birçok sanat koluna merak saldı. Bir müddet Cengiz Bozkurt'tan fotoğraf dersleri aldı. Oyun ve dans derslerini de bu vadeye sığdırdı. Bu vadede asi kişiliğiyle dikkat çeken Aksu, dansöz olma hayali kurmaya başladı.

Aksu, 1970 yılında Hafta Sonu mecmuasının açtığı, jüri başkanlığını Ajda Pekkan'ın yaptığı 'Altın Ses' müsabakasında altıncı olurken bir sair pop sanatkarı Nilüfer 1. olmuştu. Böylelikle Nilüfer, Sezen Aksu'dan evvel birinci albümünü yayınladı. 1973 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne giren Aksu, 1974'te üç müziğini bir plak şirketine gönderdi. Birebir yılın Kasım ayında Ali Engin Aksu ile evlenen sanatçı, mektebinden da ayrıldı. Müzik kariyeri 1970 yılında katıldığı Hafta Sonu mecmuasının açtığı Altın Ses müsabakasında altıncı olmasıyla başladı.

1975 yılında, Sezen Seley ismiyle, birinci 45'liği Haydi Şansım'ı çıkardı. Çok az satan bu 45'liği Sezen Aksu ismiyle piyasaya çıkardığı 2. 45'liği Yaşanmamış Yıllar/Kusura Bakma izledi. Kendisini uzun vade kırk beşlik plaklar listesinde bir numara yapacak üçüncü 45'liği Olmaz Olsun/Vurdumduymaz'ı 1976 yılında çıkardı.

Sanatçı, sonrasında, 1976 yılında birinci sahne çalışmasına başladı. Bebek Belediye Gazinosu'nda sahne almaya başlayan Aksu, 1977 yılında Allahaısmarladık/Kaç Yıl Geçti Aradan, Kaybolan Yıllar/Neye Yarar 45'likleri ve birinci 33'lüğü olan “Allahaısmarladık” albümlerini yayımladı.

1978 yılında Hurşid Yenigün'ün iki bestesi için kelam yazan Aksu, Gölge Etme/Aşk kırk beşliğini yaptı. Yeniden birebir yıl, piyasadaki en eski Sezen Aksu albümü olma özelliğini taşıyan Serçe, çift LP olarak piyasaya çıktı. 1979 yılında Birinci Gün Gibi/Yalancı ve Allahaşkına/Sensiz İçime Sinmiyor kırk beşlikleri piyasaya çıktı. Birebir yıl sanatçı, film kolunda de göründü.

Sanatkarın birinci sineması, başrolünü Bulut Aras'la paylaştığı; “A Star is Born” (Tr: Bir Yıldız Doğuyor; Y: Frank Pierson; O: Barbra Streisand, Kris Kristofferson) sinemasından uyarlanan ve bir Atıf Yılmaz sineması olan Minik Serçe oldu. Sanatçı bu tarihten sonra Minik Serçe ismiyle anılmaya başlandı. Bir ünlü doğarken, diğer bir ünlünün sönüşünü anlatan sinema, o devirde fazla beğeni toplamadı. Aksu, bu sineması 1999 yılında Okan Bayülgen'in Zaga programında tekrar seyretmiş ve bu rolüne gülmüştür. 1979 yılında Atıf Yılmaz'ın yönettiği “Minik Serçe” sinemasında oynadı. “Minik Serçe”, Aksu'nun rol aldığı birinci sinemadır. 1980 yılında Sevgilerimle albümünü çıkaran sanatçı, 1981'de Sezen Aksu Aile Gazinosu isimli müzikal için çalışmalar yaptı.

Sanatçı, 10 Temmuz 1981'de Beşiktaş Evlendirme Dairesi'nde Sinan Özer ile evlendi. Gelgelelim o sıralarda Aksu'nun Özer'den 4,5 aylık gebe olduğu konuşuluyordu. 11 Kasım 1981'de Aksu, oğlu Mithat Can Özer'i doğurdu.Sanatçı, birebir yıl Aralık ayında Sezen Aksu Aile Gazinosu için tekrar çalışmaya başladı.

1982 yılında Şan Müzikholü'nde Sezen Aksu Aile Gazinosu gösterime girdi. Adile Naşit, Şener Şen, Ayşen Gruda ve Altan Erbulak ile tıpkı oyunu paylaşan Aksu, sahnede yedi farklı karakteri canlandırdı. Sonrasında Firuze albümünü yayımlayan sanatçı, tıpkı yıl, periyodun tanınan mecmuası Hey tarafından “Yılın Bayan Şarkıcısı” seçildi. 1983 yılında Aksu, Hey'in Klâsik Oskar Konseri'ne de Yılın Bayan Müzikçisi olarak katıldı.

1983 yılında Sezen Aksu, Eurovision'a katılma kararı aldı. Laf ve müziği Ali Kocatepe'ye ilişkin “Heyamola” kesimi, Ali Kocatepe ve Coşkun Demir ile birlikte seslendirildi. Türkiye finaline kalan bu modül Eurovision finallerinde Türkiye'yi temsil edemedi.

1983 yılında “Heyamola” kesiminin 45'liği “Hey Dergisi” tarafından yılın plağı seçildi. Tıpkı yıl Aksu, Sinan Özer'den boşandı. Sanatçı, 6 Eylül 1984'de Sen Ağlama albümünü piyasaya çıkardı.

TRT'nin kontrolünden geçemediği için önceleri televizyonda müzikleri yayımlanmayan Aksu, 1985'in başından itibaren bu fırsatı elde etti. Müzikler TRT'de yayımlanmaya başlar başlamaz albüm büyük bir ilgi gördü ve satış listelerinin haftalarca doruğunda nokta aldı.

Aksu, albümün 56. haftasında “Hey Dergisi”ne yaptığı açıklamada “Bekliyordum lakin bu kadarını değil… Ne yalan söyleyeyim, 1 yılı aşkın sürece listelerde kalacağımı sanmıyordum. Tüm müzikseverlere candan, gönülden teşekkürlerimi sunuyorum.” halinde beyanatta bulundu.

1985 yılında Aksu, Eurovision Türkiye finaline bir kere daha katıldı. Bu seferki müziğin ismi Küçük Bir Aşk Masalı'ydı. Kelamları Aksu'ya ilişkin olan bu şarkıyı Sezen Aksu ve Özdemir Erdoğan birlikte seslendirdi fakat sonuç değişmedi. Eurovision'da Türkiye'yi temsil etme hakkını bir türlü kazanamayan Aksu, 1985'ten sonra bir daha yarışa katılmadı.

1985`de, sanatçı “Bin Yıl Evvel, Bin Yıl Sonra” isimli müzikal için hazırlandı. Müzikal, 1986 yılının birinci haftasından itibaren gösterime girdi. Şan Müzikholü'nde örtülü gişe oynayan bu müzikal, periyodun dünyasını ve Türkiye'sini Ti'ye alıyordu. Sahnede büyük beğeni toplayan Aksu, sahneyi Şener Şen, İlyas Salman, Ayşen Gruda üzere isimlerle paylaştı.

1986'da “Git” ile büyük beğeni toplayan sanatçı, “Onyedi” mecmuasının Ocak 1986 sayısında okuyucu anketinde “1985'in en büyük bayan şarkıcısı” seçildi. Aksu, 1988 yılında “Sezen Aksu'88″'i çıkardı. Birebir halde 1989 yılında “Sezen Aksu Söylüyor” albümüyle beliren Aksu, bu albümle çok büyük bir beğeni topladı.

1989 yılında Sezen Aksu beyaz perdede göründü. Direktörlüğünü Yavuz Özkan'ın yaptığı “Büyük Yalnızlık”ta Sezen Aksu, başrolü Ferhan Şensoy ile paylaştı. Sinema, 1990 yılındaki Altın Portakal Sinema Festivali'nde En Âlâ Manzara kolunda armağan aldı. Sinemanın müzikleri Aksu'nun yapımcısı Onno Tunç'a aitti. Sinemanın müziklerinden “Aşk Irmakları”, dört yıl sonra Uçurtma Bayramları ismiyle Levent Yüksel'in birinci albümünde yan alacaktı.

2010 yılında Amerikan NPR radyosu tarafından belirlenen “50 Büyük Ses” listesinde bölge alan Sezen Aksu'nun, Nisan 2010'da İsveç'in başşehri Stockholm'de, Fahir Atakoğlu ile birlikte verdiği konser çok sayıda Türk ve İsveçli müziksever tarafından izlendi.

Aksu, 10 yıllık aranın akabinde “TurkofAmerica” ile “GNL Entertainment”ın ortaklaşa organize ettiği, kurumsal sponsorluğunu ise Washington merkezli Türk Kültür Vakfı'nın yaptığı ABD'de 4-7 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen ve Maryland, Strathmore Konser Salonu'nda günü, New York, Carnegie Hall ve New Jersey’nin Newark kentindeki Prudential Hall’de üç konser vermiştir.

ABD konserlerinde sanatkara Atakoğlu eşlik etmiştir. Aksu, New Jersey konserinde kendisine ayrılan vadeyi aşması üzerine seyircilere, Biz bu hudutları aştık, Amerikalılar da sabır rekoru kırdılar, New Jersey'de de bu gece bu türlü olacak, sizleri berhudar etmeden bu sahneden inmeyeceğim demiştir. Son olarak Ahmet Kaya …bir eksiğiz albümünde Ağladıkça müziğini seslendirmiştir.

2011 yılına gelindiğinde Aksu tekrar stüdyoya girmiş ve Öptüm albümünü yayımlamıştır. İçerisinde umumi olarak kendi laf ve bestelerinden oluşan “Unuttun mu Beni”, “Vay”, “Aşka Şükrederim”, “Ah Felek Yordun Beni” üzere müzikleri barındıran albüm, kelam ve müziği Nazan Öncel'e ilişkin olan “Ballı” müziği da albümde bölge almaktadır. Cemal Süreyya'nın “Sayım” isimli şiiri de Aksu'nun bestesiyle albümde yan almıştır.Albümden “Unuttun mu Beni” ve “Vay” müziklerine klip çekilmiştir.

Aksu 2013 yılında Kayıp Kent, 2014 yılında Yeniler ve Yeni Kalanlar single'larını çıkarmış ve son olarak 2015'te Eksik Olma müziği ile sürdürülebilir çay tarımına destek vermiştir.

Ocak 2016'da İstanbul da Volkswagen Arena’da sahne alan Sezen Aksu, sahnelere veda ettiğini açıkladı. Aksu, “Her bitiş yeni bir başlangıçtır. Üretmeye devam edeceğim ancak daha evvelden kelam verdiğim birkaç konseri de yaptıktan sonra sahneye veda ediyorum. İstanbul'da son konserim. Bugün 40 yılın anısına burada benimle olduğunuz için şükranla doluyum.” dedi.Aynı yıl Eylül'de tekrar müzik yapacağını açıkladı.

Ocak 2017'de yirmi üçüncü stüdyo albümü Biraz Pop Biraz Sezen'i DMC aracılığıyla piyasaya sürdü. Sezen Aksu genç yaşta Hasan Yüksektepe ile kısa süren evlilik yapmıştır. Müzik kariyerinde albüm yayınlamadan evvel Ali Engin Aksu ile evlenmiş, “Aksu” soyadını bu evliliğinden almış lakin evliliği kısa sürmüştür.

3 aylık gebeyken 10 Temmuz 1980 tarihinde Sinan Özer ile evlenen Sezen Aksu 1983 yılında evliliğini sonlandırmıştır. 1993'te gazeteci Ahmet Utlu ile evlenen sanatkarın bu evliliği de kısa sürmüştür. Evliliklerinin yanı sıra Uzay Heparı ile yaşadığı kısa aşkı ile de bilinen Sezen Aksu, yekun 4 evlilik yapmıştır.

ALBÜMLERİ;

 1977 – Allah'a ısmarladık

• 1978 – Serçe

• 1980 – Sevgilerimle

• 1981 – Ağlamak Güzeldir

• 1982 – Firuze

• 1984 – Sen Ağlama

• 1986 – Git

• 1988 – Sezen Aksu’88

• 1989 – Sezen Aksu Söylüyor

• 1991 – Gülümse

• 1993 – Deli Kızın Türküsü

• 1995 – Işık Doğudan Yükselir

• 1996 – Düş Bahçeleri

• 1997 – Düğün ve Cenaze

• 1998 – Adı Bende Saklı

• 2000 – Deliveren

• 2002 – Şarkı Söylemek Lazım

• 2003 – Yaz Bitmeden

• 2005 – Bahane

• 2005 – Bahane Remix

 • 2008 – Deniz Yıldızı

• 2009 – Yürüyorum Düş Bahçeleri’nde…

• 2011 – Öptüm

• 2011 – Öptüm Remix

• 2013 – Kayıp Şehir

ÖDÜLLERİ;

• 1995 – Kral TV Video Müzik Ödülleri, Yekta Okur Özel Ödülü

• 2003 – MÜ-YAP Müzik Ödülleri, Yılın en çok satan albümü ödülü

• 2004 – MÜ-YAP Müzik Ödülleri, Yılın en çok satan albümü ödülü

• 2005 – POPSAV ödülü, En iyi sanatçı ödülü

• 2005 – Altın Kelebek 2005 TV Yıldızları Yarışması, En iyi Türk Pop Müziği kadın solisti

• 2006 – MÜ-YAP Müzik Ödülleri İki adet Diamond ödülü, Yılın en çok satan albümü ödülü

• 2005 – Altın Kelebek 2005 TV yıldızları yarışması, En iyi Türk Pop Müziği kadın solisti

• 2007 – Powertürk Müzik Ödülleri, En iyi Türk Pop Müziği kadın solisti

• 2008 – İZTO, “İzmir Şehrine Katkı Ödülü”İzmir’e katkı ödülü

• 2009 – Kral TV Video Müzik Ödülleri, En iyi kadın sanatçı ödülü

• 2009 – MÜ-YAP Müzik Ödülleri, MÜ-YAP özel ödülü

• 2012 – Kral TV Video Müzik Ödülleri, En iyi klip ödülü

FİLMLERİ;

• 1979 – Minik Serçe

• 1981 – Sezen Aksu Aile Gazinosu adlı müzikali

• 1983 – Neşeli Kuklalar

• 1986 – Bin Yıl Önce Bin Yıl Sonra müzikali

• 1990 – Büyük Yalnızlık

• 2012 – Max Maceraları: Kralın Doğuşu (seslendirme)

ETİKETLER:
sezen aksu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Süperstar Ajda Pekkan
Birçok unutulmaz şarkıyı seslendiren ve her dönem adından söz ettirmeyi ...
Her daim dikkatler üzerinde: Sibel Can
Hafızalara kazınan birçok şarkıyı seslendiren ve her dönem gündem olan ...
Kim der ki 49 yaşında Defne Samyeli
Haber ve program sunucusu, şarkıcı ve oyuncu olarak tanıdığımız Defne ...
 
Yeşilçam'ın yıldızı Serpil Çakmaklı
Yeşilçam'ın unutulmaz isimlerinden olan ve bir döneme iddialı sahneleriyle ...
Türk sinemasının 'Sultan'ı Türkan Şoray
Selvi Boylum Al Yazmalım, Yedi Kocalı Hürmüz, Tatlı Nigar, Dila Hanım ...
Halk müziğinin güçlü sesi ZARA
Derin Aşk, Bahar, Zamanı Geldi ve Avuntu gibi şarkılarıyla hafızalarda ...
 
Kim der ki 44 yaşında! Ebru Şallı
1995 yılında katıldığı Queen of Turkey yarışmasında Türkiye güzeli seçilen ...
Bakan Soylu'nun tarihe kazınan zaferi!
Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun uğradığı saldırıların ...
'Bozkırın Tezenesi' Neşet Ertaş
'Bozkırın Tezenesi' olarak tanınan halk ozanı, Abdallık geleneğinin son ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Ak Parti
Belçika
Christoph Daum
1. Lig
Kırgızistan
yargıtay
Necmettin Erbakan
Kayseri Erciyesspor
Fernandao