E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

9 Milyon Kişi Sigortasız Olarak Çalışıyor 

Türkiye'de, Ocak ayı itibariyle istihdam edilen 21 milyon 162 bin kişiden 8 milyon 949 bininin sosyal güvenlik kurumuna kaydı olmadan çalıştığı belirlendi. Kayıt dışı işçilerin çoğunun aile ferdi olması dikkat çekiyor..

16.04.2010 - 16:42
9 Milyon Kişi Sigortasız Olarak Çalışıyor

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerinden yapılan belirlemeye göre, Ocak ayında istihdam edilen toplam nüfus 21 milyon 162 bin olurken, bunun 8 milyon 949 bin kişisini herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kaydı bulunmayanlar oluşturdu.

Ocak 2009'da yüzde 40.8 olan kayıtdışı istihdam oranı 2010 yılının ilk ayında 1.5 puanlık artışla yüzde 42.3'e çıktı. Ocak ayı itibariyle son bir yıllık dönemde kayıtdışı çalışanların sayısında 845 bin kişilik artış yaşandı.

Ocak ayı itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre erkek istihdamında kayıtdışılık oranı 0.6 puan artarken, 15 milyon 282 bin erkek çalışanın 5 milyon 617 binini kayıtdışı çalışanlar oluşturdu. Bu dönemde kadın çalışanlar içinde kayıtdışılık oranı 3.1 puan artışla yüzde 53.6'dan 56.7'ye çıktı. 5 bin 204 kişilik kadın istihdamından 3 milyon 332 bininin kayıtdışı istihdam ettiği belirlendi. Ocak sonu itibariyle son bir yıllık dönemde istihdam edilen kadın sayısı 675 bin kadın artarken, aynı dönemde kadın istihdamındaki kayıtdışı sayısı da 543 bin kişi arttı. Ocak 2010 itibariyle son bir yıllık dönemde erkek istihdamındaki artış 613 bin olurken, yine bu dönemde kayıtdışı çalışan erkek sayısında 302 bin kişilik artış yaşandı.

Kendi adına çalışanlarda kayıtdışılık yüzde 69

Kayıtdışı oranının artışında kendi adına çalışanlar etkili oldu. Ocak 2009'da kendi hesabına çalışan 4 milyon 311 kişiden yüzde 66.7'sini oluşturan 2 milyon 875 bini kayıtdışı çalışıyorken, 2010 yılının aynı döneminde kendi hesabına çalışan 4 milyon 526 kişiden yüzde 69'u kayıtdışı istihdam etti. Böylece bir yıllık dönemde kayıtdışı istihdam edenlerin sayısı 247 bin kişilik artışla 3 milyon 122'e çıktı. Ücretli ve yevmiyeli olarak çalışan toplam 12 milyon 825 bin kişiden yüzde 24'ünü oluşturan 3 milyon 76 bin kişinin kayıt dışı çalıştığı belirlendi. İşveren olarak faaliyet gösteren 1 milyon 141 bin kişiden yüzde 25.9'unu oluşturan 295 bin kişinin de sosyal güvenlik kaydı bulunmadığı tespit edildi.

Aile işçilerinin yüzde 92'si kayıtdışı

Kayıt dışı "çalışanlar" içinde en büyük grubu ücretsiz aile işçileri oluşturdu. Büyük bölümü tarım kesiminde bulunan ve standart bir istihdamdan farklı olarak tarım ya da ticaretle uğraşan ailesine yardım eden bu kişilerin toplam sayısı 2 milyon 670 bin kişi. Bunların yaklaşık yüzde 91.9'u oranındaki 2 milyon 455 bininin sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olmadığı görüldü. Normal bir istihdam olanağı elde edemediği için mevcut konumda yer alan bu kişilerin, ücretsiz aile işçisi şeklinde tanımlanması, Türkiye'deki işsizliğin boyutlarını da olduğundan küçük gösteriyor. Kayıt dışı çalışanlar toplamının 4 milyon 322 bini tarımda, 4 milyon 627 bini ise tarım dışı sektörlerde bulunuyor. Tarım sektöründe sosyal güvenlikten yoksun çalışanların oranı Ocak 2009'da yüzde 84.5 iken, bu oran 2009 Ocak'ta 85.8'e yükseldi. Tarım dışı sektörlerde istihdam edenler içinde sosyal güvenlikten yoksun olanların oranı ise 2009 Ocak'taki yüzde 28.6'lık seviyesinden yüzde 28.7'ye yükseldi.

akşam

YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Abuzer Abbas 17 Nisan 2010 Cumartesi 03:35

Memleketin durumu ortada, işsizlik tarihi rekor kırmış... Tabii başka problemler de çıkıyor... İnsanlar aç olunca ne yapsın? Sigorta mı düşünecek iş bulduktan sonra? Suç patlamış ve ahlaksızlık zirveye çıkmış... Aç kalmamak, helalinden az da olsa kazanmak için sigortasız da olsa çalışıyor... İşverenin bazısı kötü niyetinden, bazısı maliyeti karşılayamadığından sigorta yaptırmıyor... Yetkililer sigortasızların üstüne gitseler düşük bile açıklanan işsizlik iyice artar...

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emlak Vergisi’nde İllerin Birim Değerleri
Kimi illerde belirlenen en yüksek rayiç bedelleri. Birim değerlerin ...
10 Milyon Turist Bekleniyor
2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un tarihi, turistik ve kültürel cazibesi, ...
Maaşınızdan Ne Kadar Kesildiğini Öğrenin
Emekliler, derneklere ne kadar para kaptırdığını internetten sorgulayabilecek. ...
 
Dolar Kaç TL?
İstanbul serbest piyasada dolar 1,4790, avro 2,0010 liradan güne başladı.
Babacan: İşsizlik Azalmaya Devam Edecek
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, işsizlik verilerinde ...
Rakı-Balık ‘Vazgeçilmez’ Tamamlayıcı Olamayacak
TAPDK’nın yeni yönetmeliğine göre, alkol ve gıda birbirleri için vazgeçilmez gibi gösterilemeyecek
 
Patronlar Toplandı ve 'Herkes 1 İşçi Alsın' Önerisini Değerlendirdi! Yüzde 94 Hayır!
TOBB'a bağlı 365 oda, borsanın yönetim kurulu başkanları ve meclis başkanları, ...
Durumumuz Budur: Hâlâ Dört Gençten Biri İşsiz 827 Bin Kişinin İse İş Bulma Umudu Kalmadı!
İşsizlik, ocakta bir önceki aya göre 1 puanlık artışla yüzde 14.5'e çıktı. ...
Kredi Kartı Kullanımını Azaltmanın 4 Yolu
Kriz etkisini kaybetmeye başlamasına rağmen bankaların uyguladıkları, ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
tff
Joachim Löw
Ankara
Mehmet Şimşek
İlker İnanoğlu
İslam
ROMA
Ersun Yanal
harç