E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

3. Havalimanının açılış tarihi belli oldu! 

Tamamlandığı zaman yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle hizmet verecek olan İstanbul Yeni Havalimanı'nın iki pisti ile 90 milyon yolcu kapasiteli olan ilk bölümünün 2018 yılı Şubat ayında açılacağı bildirildi.

25.02.2016 - 12:40
3. Havalimanının açılış tarihi belli oldu!

İstanbul Yeni Havalimanı inşaatını yüklenen ve bittikten sonra da işletmesini yapacak olan İGA (İstanbul Grand Airport) CEO'su Yusuf Akçayoğlu, inşaat sahasında havalimanı muhabirlerine yönelik düzenlediği tanıtım toplantısında, yapılan işin "mega" değil "süper mega" bir iş olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Tüm kredi anlaşmalarımızı imzaladık. Hâlâ bu proje için yatırım yapmak amacıyla birçok kurum kapımızı çalıyor. Artık paramız cebimizde. Şimdi bize işi bitirmek kalıyor. Daha önce ilk faz'ı 2018 Ekim ayında bitireceğimizi bildirmiştik. Şimdi inşaatı hızlandırdık ve bu tarihi geriye çektik ve inşallah 90 milyon yolcu kapasiteli Ana Yolcu Terminal Binası'nı, bir adet Hava Trafik Kontrol Kulesi'ni, 2 adet 60 metre genişliğinde, birisi 3,75 km. diğeri de 4,1 km. olan pistleri, hangar, kargo, catering ve yer hizmetleri gibi tüm destek tesislerini, 18 bin araçlık otoparkı olan Faz-1 A'yı 2018 yılının Şubat ayında hizmete açacağız."

"UZAY ÇATI İSKELELERİN ÜZERİNDE OLACAK"
76,5 milyon metrekare dev bir alana sahip olan İstanbul Yeni Havalimanı'nın detayları hakkında da bilgi veren Yusuf Akçayoğlu, bir gazetecinin, çatı sistemine ilişkin sorusu üzerine, “Uzay çatı sadece iskelelerin üzerinde olacak. Ama Ana Terminal'de, sahada gösterdiğim yerde normal konvansiyonel çatı olacak" dedi.

Akçayoğlu, planlanan inşaat hızı konusundaki soruya ise “Bu tip mega projelerde normalde aylık imalat fiziksel gerçekleşme dediğimiz, tamamen yerine konulmasının bitmesi oranı yüzde 3 veya 3,5'tur. Biz burada yüzde 5'leri yakalayarak gideceğiz" yanıtını verdi.

Yusuf Akçayoğlu, inşaatın denetimi konusunda sorulan bir soruya ise şu karşılığı verdi:

"Denetim yapan şu anda yabancı iki firma var. Kazı, dolgu işlerimizi denetleyen, full time işin başındalar. Biz o konuda biliyorsunuz, buranın da işletmecisi olacağız, bu riske giremeyiz. Yani denetimi özellikle dolgu ve diğer toprak işleri olsun, çelik çatıda olsun, ismini vereyim, Veritas şirketi. Özel ehemmiyet gösteriyoruz. Dizaynda da bunları yapıyoruz. Tasarım yapılıyor, ondan sonra bir üçüncü göz denetliyor, ondan sonra imalata geçiyoruz. Bunu yapmak zorundayız. İşletme için şu anda yapılanmayı İGA olarak düşünüyoruz. Şu an için herhangi bir firma düşünülmüş değil."

Yusuf Akçayoğlu, "İnşaatın şu andaki durumu nedir? Yüzde kaçı bitti?" sorusuna, “Kaynak aktarımına bakarsak, yüzde 20'lerdeyiz. Fiziksel olarak yüzde 10'dayız. Ama baharla birlikte yüzde 5 en az artsın diye çalışacağız. Bütün hedefimiz o. Planlamamızda da onu gösteriyor. Bir sıkıntı yaşayacağımız görünmüyor inşallah“ diye cevap verdi.

"HABOM'DAN DAHA BÜYÜK TEKNİK"
İstanbul Yeni Havalimanı CEO'su Yusuf Akçayoğlu, inşaat hakkında bazı rakamlar da verdi: 
“Sahada halen 1.704 kamyon, 182 ekskavatör, 50 grayder, 121 silindir, 84 dozer ile birlikte mimar, mühendis, idari ve işçi olarak toplam 12 bin kişi çalışıyor. Bazı işçilerimiz, özellikle kamyon şoförleri yabancı. Mesela 300 Vietnamlı, 300 Pakistanlı şoför var. Terminale 7 giriş olacak. THY'nin isteğine göre yüzde 75'i THY hizmetine sunulacak. Ancak bu rakam kesin değil. İçeride oteller, kafeler, CIP salonları hizmet verecek. Genel Havacılık ikinci bölümden sonra yapılacak. Teknik olarak Habom'dan daha büyük bir bölge yapılacak. Uçakların slot sıkıntısı olmayacak, denizden de lojistik ikmal yapılacak. Duty Free ihalesini ünlü Alman firması Heinemann kazandı. Onlar bir Almanya'daki merkezlerini buraya almayı düşünüyorlar."

ATATÜRK HAVALİMANI'NIN AKIBETİ
Yusuf Akçayoğlu, "Atatürk Havalimanı'nın ne olacağı?" konusundaki bir soruyu ise “İhalenin yapılışında bu çok açık ve net. Belirtilmiş bir mesele. Burasının açılmasıyla beraber, burada oluşacak kazanç, ciro tamamen Atatürk Havalimanı'ndaki yapıya bakılarak yapılmış bir şey. Yani orasının bütün operasyonları buraya gelecek şekilde planlanmış bir konu. Ben kapanacaktır şeklinde bir şey söylemek istemiyorum, ama ihalede yazan o" yanıtını verdi.

ULAŞIMDA ÖNCELİK METRO
Yusuf Akçayoğlu, havalimanına ulaşımın çok önemli olduğunu belirterek, metro hatlarına işaret etti. 
Edinilen bilgiye göre, yeni havalimanına ulaşım, Gayrettepe-Yeni Havalimanı Metro Hattı, D-20 yeni karayolu bağlantısı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi bağlantısı, Hızlı Tren bağlantısı, Üç katlı Büyük İstanbul Tünel Projesi ve Anadolu Yakası bağlantısı ile gerçekleşecek.

 AA
 

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Körfez Geçiş Projesi'ne yüzde 70'lik destek
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Körfez ...
Altın fiyatları yükselişini sürdürüyor
Altının gram fiyatı 117 liranın üzerini görürken, Kapalıçarşı'da çeyrek ...
TOKİ'den emeklilere kampanya!
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, "Emekliye ...
 
ÖİB Borsa İstanbul'da alım satım yapabilecek!
Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), özelleştirme programında ...
Emekli memura müjde!
Memurların emekli ikramiyesinin hesaplanmasında 30 yıl sınırı Anayasa ...
O ürünler Türkiye'de de toplanıyor!
Mars Gıda Türkiye, Mars’ın Hollanda Veghel fabrikasında üretilen ürünlerinden ...
 
Sonunda Türkleri bile geçtiler!
OECD’nin göçmenlerin işgücü piyasasındaki yerine yönelik araştırması Türkiye ...
İşte emekli memura 30 yıl müjdesi!
30 yıldan fazla çalışan emekli memurlara ek ikramiye alma fırsatı doğdu.
15 yaşını dolduran herkese iş
İşsizseniz, herhangi bir mesleğiniz ya da eğitiminiz de yoksa üzülmeyin. ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
fenerbahçe
Avrupa Ligi
hamza hamzaoğlu
1. Lig
Afganistan
konuk oyuncu
Endonezya
Ayşe Ersöz
uzaktan çalışma