Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Anayasa'da ve Anayasa Mahkemesi kararlarında, laikliğin açıkça tanımı yapılmışken, madde gerekçesinden yola çıkılarak, laikliği tanımlamaya çalışmanın ya da 'gerekçedeki tanımı benimsemenin' hiç bir geçerliliği olamayacağını ve bu yaklaşımların Anayasa ile bağdaşmayacağını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Sezer, laiklik ilkesinin Anayasa'ya girişinin 70. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Özgürlükler ve demokrasinin laiklikle güvenceye alındığını belirten Sezer, Türkiye'nin böylelikle çağdaş ülkeler ve değerler sisteminin içine girebildiğini ve orada kalabildiğini vurguladı.
'Laiklik, Türkiye'nin ümmetçilikten ulusçuluğa, kulluktan yurttaşlığa, bağnazlıktan çağdaşlığa yönelişini simgeler' diyen Sezer, ilk olarak Erzurum Kongresi kararlarında vurgulanan laiklik ilkesinin, Cumhuriyet'in kurulmasından sonra yönetimde, eğitimde, toplumsal yaşamda ve hukuk sisteminde aşama aşama hayata geçirildiğini ifade etti.
Sezer, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesi ve dayandığı ilkelerin, çağdaş bir devletin ve yaşam biçiminin temelini oluşturduğunu vurguladı.
Anayasa'nın başlangıç bölümü ve özellikle 24. maddesi ile Anayasa'yı yorumlamaya yetkili tek organ konusundaki Anayasa Mahkemesi'nin çeşitli kararlarında, laiklik ilkesinin, ülkenin toplumsal gerçekleri ışığında açık ve net biçimde anlamını ve tanımını bulduğunu ifade eden Sezer, şöyle devam etti:
'Laiklik, din ve vicdan özgürlüğü değildir. Laiklik, tüm özgürlüklerin, bu bağlamda din ve vicdan özgürlüğünün de güvencesidir. Laiklik, dinin devlet işlerine, politikaya ve toplumsal yaşama kesinlikle karıştırılamayacağı, devletin sosyal, ekonomik, siyasal ve hukuksal temel düzeninin kısmen de olsa din kurallarına dayandırılamayacağı düzenin adıdır.
Anayasa'da ve Anayasa Mahkemesi kararlarında, laikliğin açıkça tanımı yapılmışken, madde gerekçesinden yola çıkılarak laikliği tanımlamaya çalışmanın ya da 'gerekçedeki tanımı benimsemenin' hiç bir geçerliliği olamaz ve bu yaklaşımlar Anayasa ile bağdaşmaz.
Ulusumuz, laik, demokratik çağdaş yaşam seçiminden asla ödün vermeyecektir."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...