İnsanları ürküten fotoğraf karelerinden tanınan Iraklı mahkum Hacı Ali el-Kaysi, özellikle Kuzey Irak'ta gizli işkence merkezlerinin bulunduğunu dile getirdi.
İnsani Yardım Vakfı'nın (İHH) öncülük ettiği 200'e yakın sivil toplum kuruluşunun biraraya geldiği "Uluslararası Irak Buluşması" toplantısı İstanbul'da yapılıyor. Yapılan işkencelerle dünya gündemine oturan Ebu Gureyp'te kalmış olan eski mahkumlardan bazıları da toplantıya katıldı. Ancak öldürülme korkusu yaşadıkları için basın mensuplarına bir açıklama yapmaktan kaçındı. İçlerinden sadece Ürdün'de yaşayan İşgal Hapishaneleri Kurbanları Derneği Başkanı Hacı Ali el-Kaysi demeç vermeyi kabul etti.
Ebu Gureyp'te ortaya çıkan işkence skandalının en dikkat çekici mağdurlarından olan Hacı Ali el-Kaysi, Irak'ta işkencelerin en kötü şekilerde devam etitğini belirtti. Başına çuval geçirilmiş ve iki yana açılmış ellerinde elektrik kablosu takılmış haliyle fotoğraflanan ve türlü işkencelerden geçirilen Hacı Ali El-Kaysi, ülkesinde devam eden kötü ortama ilişkin bilgiler verdi. Kuzey Irak'ta yaşanan kötü şartlara dikkat çeken Hacı Ali el -Kaysi, "Özellikle Kuzey Irak'ta insan hakları ihlallerinin korkunç boyutlara ulaştığını söylemek istiyorum. Medyanın bu konuya odaklanmasını rica ediyorum" dedi. Kuzey Irak'ta yaşanan haksızlıkların üzerlerinin örtüldüğünü ve bunların duyulmaması için büyük çaba sarfedildiğini anlatan Hacı Ali el-Kaysi, bu bölgedeki çok başlılığın neden oludğu sorunlar bulunudğuun dile getidi. Kuzey ırak'ta 6 ayrı emniyet teşkilatının bulunudğuna işaret eden Hacı Ali el-Kaysi, "Hepsi çok farklı otoriteler altında çalışıyor. Bölgede gizli hapishaneler var. Özelikle Karaçolan'daki en kötüsü. Buralarda etnik temizlik stratejisi uygulanıyor"dedi.
Şu anda Ebu Gureyp'te yaşananlardan çok daha kötü olayların Irak'ta cereyan ettiğine dikkat çeken Hacı Ali el-Kaysi şunları söyledi: "İnsan haklarının ihlal edildiği hapishanelerin varlığı sözkonusu. Bunları silahlı çeteler yönetiyor. İnsan hakları açısından Irak çok daha kötü duruma doğru gidiyor. İşgal hapishaneleri ve hükümet tarafından yönetilen hapishanelerdeki insan hakları ihlallerine son verilmesi çağrısında bulunuyoruz. Kızılhaç gibi kuruluşlar bu hapishanelerde inceleme yapmak istiyor ama Irak hükümeti buna izin vermiyor. Yaptığımız çalışmalara göre şu an şiddet sarmalı sözkonusu. Bu hapishanelerde kalanlar çıktıktan sonra şiddete başvuruyor. Yaptığımız araştırmalar hapishanelere girenlerin yüzde 80'i intikam hisleriyle şiddet sarmalı içine giriyor. Bu insanlar silahlı çetelerce çok iyi şekilde kullanılıyorlar.Bir rehabilitasyon ve sağlık merkezi kurulması için çalışıyoruz. Bu insanları şiddet sarmalından kurtarmak, intikam hislerini örterek topluma katılmalarını sağlamak istiyoruz. Sivil toplum kuruluşları ve şeffaflaığı nedeniyle bu merkezin Türkiye'de kurulmasını isteriz."
Ebu Gureyb'te yaşadığı acıları unutmak istediğini ve bunları konuşmak istemediğine işaret eden Hacı Ali el-Kaysi, "Yaşadığımız acı tecrübeleri unutmaya çalışıyoruz. Bu hapishanelerde mağdur olanları topluma kazandırmak için çalışıyoruz" dedi. Hacı Ali el-Kaysi, Türklerin Irak halkına samimi şekilde yardım etmek istediklerini belirterek, "Iraklıların yaşadığı haksızlıkları gidermek istiyorlar. Türk sivil toplum kuruluşları da çalışarak ülkemize çok önemli katkılar sağlıyor. İHH ve diğer sivil toplum kuruluşları bu ve benzeri toplantılarla bize önemli katkılar sağlıyor." şeklinde konuştu.
Cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...