TMMOB'un 29 Mayıs- 1 Haziran 2008 tarihlerinde Ankara'da yapılan 40. Olağan Genel Kurulu'nun sonuç bildirgesi yayınlandı.
Türkiye’de ekonomiden, siyasete ve gündelik hayata kadar her şeyin, sermayenin yeni düzenine uygun olarak yeniden düzenlendiğinin ifade edildiği bildirgede, “12 Eylül ve ANAP ile başlayan ve bugüne kesintisiz süren bu değişimin son ve en güçlü aktörü ise AKP'dir. AKP, emperyalist odaklardan aldığı güçle, ‘üsttekilere han hamam, alttakilere din iman’ politikaları ile iktidarını kamusal alanda ve gündelik hayat içerisinde giderek yerleştirmektedir” denildi.
-"KADINLAR İSTİHDAM ALANINDAN UZAKLAŞTIRILIYOR"
İşsizlik oranının gayri resmi rakamlara göre yüzde 20'leri bulduğuna dikkat çekilen bildirgede, özellikle sanayi yatırımlarının sınırlı kaldığı, bunun da yeni istihdam alanları açılmasını engellediği ifade edildi. Bildirgede şöyle denildi:
"Verimlilik artışı senaryosu ile işgücü sömürüsü katmerleşmiştir. Genç işsizliğinin tırmandığı ülkemizde, nüfusun yarısını oluşturan kadınlar, sınırlı ölçüde katıldıkları istihdam alanından uzaklaştırılarak evlerine kapatılmaktadır. Yeni yayınlanan istihdam paketi ile gençlere iş bulma adı altında yaş grupları arasında yer değiştirme yapılacak, 30 yaş üstü işsizlik artırılacak, böylece sermayeye ucuz işgücü temin edilmiş olacaktır.
Ülkemizde esnek üretime, doğal kaynakların kuralsız tüketimine, kamu varlıklarının satışına, katma değeri düşük üretime dayalı bir büyüme masalı halkımıza anlatılmaktadır. Ayrıca söz konusu büyüme oranları ile bugünkü Avrupa Birliği kişi başına gelir ortalamasının yarısına, ancak 2050 yılında varılabilecektir.”
-ANAYASAYA "TÜRBAN" ELEŞTİRİSİ
İktidarın laik, demokratik, sosyal hukuk devletine dayalı, eşitlikçi bir anayasa yerine, toplumsal uzlaşı aranmaksızın “türbanla örtülmüş piyasa usulü bir anayasa”yı halka dayattığı ifade edilen bildirgede, “Toplumumuz bugün cemaat ve tarikat yapıları eliyle gerici düşüncelerin etkisi altına alınmaktadır. 12 Eylül ile başlayan bu gericileşme dalgası AKP iktidarına yaslanarak güç kazanmakta, etkinliğini arttırmaktadır. Bu siyasetin simgesi haline gelen türban, toplumun muhafazakâr bir yaşam biçiminin baskısı altına alınmasının, özgürlüklerin tehdit edilmesinin, özellikle kadınların toplumsal yaşamdan tecrit edilmesinin bir unsuru haline gelmiştir” denildi.
-"KÖYLÜMÜZ ÇOK ULUSLU ŞİRKET MARABASINA İNDİRGENDİ"
Bildirgede, Başbakan Erdoğan tarafından Diyarbakır’da açıklanan GAP Eylem Planı'yla ilgili olarak şunlar kaydedildi:
“AKP iktidarı toplam yatırımlar içinde bütçeden GAP'a ancak yüzde 7 kaynak ayırmış, tarımın yatırımlar içindeki payını yüzde 33'ten yüzde 8'e, sulama yatırımlarının tarım içindeki payını ise yüzde 29'dan yüzde 7'ye indirmiştir.
Şu anda büyük bir kuraklığın hüküm sürmekte olduğu Güneydoğu Bölgesinde, GAP'a adeta bir çivi bile çakmayan AKP iktidarının bugün eylem planı açıklıyor olması, bölge halkına yönelik bir siyasi manüplasyondur. Siyasi iktidar köylümüzü çokuluslu şirketlerin marabası haline indirgemiş, üreticinin alınterinin karşılığını almasını, aracı ve tefeciyi zenginleştirerek tüketicinin uygun fiyatla gıdaya erişimini engellemiştir.”
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...